blog optimalisatie

Doe jij aan blog optimalisatie?

Vind je SEO belangrijk?

Of schrijf je gewoon lekker over wat jou interesseert en klik je daarna huppekee op publiceren?

Dat is prima, maar als je bewust blogt en meer bezoekers wilt of geld wilt verdienen kun je niet om blog optimalisatie en SEO heen.

Maria stuurde mij haar gids met haar 8 blog optimalisatie hacks!

Blog Optimalisatie Hacks: Top 8 Tips om Hoger te Scoren Met Jouw Content

Bloggen is een van de belangrijkste vormen van marketing van de 21e eeuw geworden, en daar is een goede reden voor.Tegenwoordig consumeren consumenten ontzettend veel informatie op het internet.

In tegenstelling tot zo’n tien jaar geleden, waarderen consumenten simpele advertenties niet.

De opdringerige houding van verkopers, zoals we die van een tijd terug kennen, wordt niet langer geaccepteerd. In plaats daarvan wil de consument zelf bepalen en zelf uitzoeken wat de beste optie is.

Dit is waar bloggen je tal van voordelen kan bieden. Het brengt waarde met zich mee voor de consument, bevordert research en schept vertrouwen. Maar alleen als dit op de juiste wijze wordt opgepakt.

In deze gids vertellen we je meer over verschillende geheime hacks voor een effectieve blog optimalisatie.

Lees snel verder om te leren hoe jij het meeste uit je content kunt halen!

Waarom is Blog Content Optimalisatie belangrijk?

Door je content af te stemmen op de algoritmen van zoekmachines, kun je de algehele ranking van je website verbeteren.

Maar hoe werkt deze vorm van blog optimalisatie precies?

Kortgezegd, het leveren van eersteklas blog posts biedt je de volgende voordelen:

 • Maximalisatie van organisch verkeer naar je website
 • Verbeterde geloofwaardigheid en vertrouwen van je doelgroep
 • Verbeterde gebruikerservaring (UX)

Samen beïnvloeden deze drie factoren hoe hoog je op de pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines (SERP’s) verschijnt. Wanneer jouw website een gevestigde autoriteit geworden is, een uitstekende UX (gebruikerservaring) biedt en veel verkeer ontvangt, is de kans groter dat zoekmachines deze naar de top van de SERP’s zullen leiden.

Sta je eenmaal hoog in de zoekresultaten? Dan leidt dit tot nog meer organisch verkeer. Bovendien win je het vertrouwen van de consument en is de kans dus groter dat je potentiële consumenten omzet naar loyale klanten.

Dit toont dus aan waarom blog optimalisatie in de vorm van het aanpassen van je content voor zoekmachines zo belangrijk is.

Tijd om je te vertellen hoe je blog optimalisatie op de juiste manier kunt doen.

Top 8 SEO Blog Tips voor een Betere Ranking en blog optimalisatie

Zoals je inmiddels weet, zijn SEO blogs van groot belang voor je bedrijf en kunnen ze je helpen de conversies en verkopen te stimuleren.

Hoe moet je bloggen om daadwerkelijk hoger te scoren in de SERP’s?

In dit deel van deze gids bieden we je enkele vaak toegepaste en bewezen tips voor succes bij blog optimalisatie!

1. Voer een Zoekwoordenonderzoek uit

Hoog scoren in zoekmachines is niet moeilijk. Het enige wat je hoeft te doen is het vinden van de zoekwoorden die jouw doelgroep gebruikt, en je content daar vervolgens op af te stemmen. Het gebruik van de juiste zoekwoorden in blogs maakt dat potentiële lezers deze sneller zullen vinden. Als gevolg daarvan zal je meer verkeer genereren.

Zorg er dus voor dat je het zoekwoordenonderzoek uitvoert, voordat je de andere SEO blog tips uit dit artikel toepast.

Wanneer je naar relevante zoekwoorden zoekt, moet je volgende drie criteria hanteren:

 • Relevantie - De gekozen zoekwoorden moeten relevant zijn voor de doelgroep die je wilt bereiken. Als je een blog hebt over postzegels heeft het bijvoorbeeld geen zin om een blogpost te optimaliseren voor het zoekwoord 'tuinaarde'. Of 'leuke vakantiebestemmingen'.
 • Zoekvolume - Hoe meer mensen naar een specifiek zoekwoord zoeken, hoe groter de kans op meer bezoekers.
 • Competitie - Hoe minder concurrentie op een zoekwoord, hoe groter de kans dat lezers op jouw website in de zoekresultaten zullen klikken.

Om het beste resultaat op elk zoekwoord te behalen, analyseer je zorgvuldig de concurrentie en de vraag (zoekvolume) en probeer je de balans tussen deze twee factoren te vinden. Geavanceerde tools voor een zoekwoorden analyse, zoals die van SE Ranking, zullen je uitgebreide data verschaffen met de statistieken van de meest essentiële zoekwoorden. Deze aanpak zorgt ervoor dat je zoekopdrachten kunt vinden waarop je relatief makkelijk kunt scoren en die meer verkeer naar je website zullen trekken.

Blog optimalisatie: Zoekintentie oftewel user intent

Houd bij het kiezen van zoekwoorden rekening met de zoekintentie oftewel de user intent. Mensen typen verschillende zoekopdrachten in afhankelijk van of ze op zoek zijn naar productaanbevelingen, iets willen kopen of domweg op zoek zijn naar informatie.

Goede blog optimalisatie betekent je content zo optimaliseren, dat deze perfect aansluit bij de bedoelingen van de gebruikers.

Iemand die bijvoorbeeld 'Goedkope vliegreizen naar Marokko' intypt, wil waarschijnlijk tickets kopen. Zo iemand zit niet te wachten op een algemene informatie blogpost over Marokko. De user intent is kopen, niet informatie over Marokko vinden.

Ten slotte kun je, om het blog optimalisatie proces te stroomlijnen en zoekwoord kannibalisatie te voorkomen (wanneer je te veel identieke zoekwoorden gebruikt), je zoekwoorden groeperen op basis van een hoofdonderwerp en zoekintenties.

2. Creëer Content van Hoge Kwaliteit

Na het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek, is de volgende stap naar blog optimalisatie en effectieve SEO blogs de content gaan schrijven.

Zoekmachines geven prioriteit aan websites die relevante informatie van hoge kwaliteit bieden.

Je belangrijkste taak is dan ook het creëren van hoogwaardige, relevante en boeiende content, die waarde biedt aan je doelgroep.

Blog optimalisatie en EEAT

Als je het maximale uit elk bericht dat je publiceert wilt halen, kun je de richtlijnen voor kwaliteitsbeoordelaars (E-E-A-T) van Google aanhouden. E-E-A-T staat voor de vier kernwaarden die Google in gedachten houdt bij het rangschikken van websites in de SERP’s:

 • Expertise (Expertise)
 • Ervaring (Experience)
 • Autoriteit (Authoritativeness)
 • Betrouwbaarheid (Trustworthiness)

Simpel gezegd: schrijf nuttige, op de mens gerichte content die lezers een positieve ervaring oplevert en gebaseerd is op je eigen expertise op een specifiek gebied.

3. Zorg voor On-Page SEO

Veel bloggers denk dat ze klaar zijn met hun blog optimalisatie na het vinden van relevante zoekwoorden en het optimaliseren van hun content. Maar er zijn veel andere taken die je op losse pagina’s moet uitvoeren om een hoge positie in de SERP’s te bereiken.

Hieronder vind je enkele van de belangrijkste On-Page SEO tips die je helpen bij jouw blog optimalisatie:

 • Voeg je primaire zoekwoord toe aan de H1 (de titel van je blog post)
 • Verwerk je belangrijkste zoekwoorden in de hoofdtekst op verschillende pagina's
 • Zorg voor overtuigende metadata
 • Verbeter je URL-structuur
 • Optimaliseer video’s
 • Voeg een alt-tekst toe aan afbeeldingen

Al deze stappen dragen bij aan je blog optimalisatie en aan de algehele SEO van je website en helpen zoekmachines je pagina's te crawlen en te positioneren.

Vergeet ook de interne links niet. Door interne links aan je content toe te voegen, kun je de gebruikersnavigatie verbeteren en zullen zoekmachines de structuur van je website sneller begrijpen.

4. Streef naar Leesbaarheid en Relevantie

Terugkomend op de content: er zijn nog een aantal dingen die je kunt doen om deze te verbeteren. Zorg allereerst voor een goede leesbaarheid.

Volgens Insider Intelligence hebben Gen Z-ers (die binnenkort de grootste groep afnemers van producten en diensten zullen zijn) een actieve aandachtsspanne voor marketing gerelateerde content van slechts 1,3 seconden.

De aandacht van deze generatie is moeilijker te vangen én vast te houden dan de aandacht van eerdere generaties. Vanwege hun kortere aandachtsspanne lezen ze de content op het internet zelden woord voor woord. In plaats daarvan hebben ze de neiging om snel de koppen of het volledige artikel te scannen, om te zien of het de moeite waard is om verder te lezen.

Bevat het de informatie die ze nodig hebben?

Om op deze nieuwe realiteit in te spelen, moet je deze groep de kans bieden om gemakkelijk door je tekst te lopen. Dat doe je met alinea's en kopjes!

Blog optimalisatie: gebruik koppen en tussenkopjes

Gebruik koppen en subkoppen om je berichten te structureren. Voeg ook visuele elementen, afbeeldingen en bijvoorbeeld infographics toe. Zorg er daarbij voor dat je eenvoudige woorden en korte zinnen in alinea’s gebruikt. Deze eenvoudige hacks verbeteren de leesbaarheid van je blogpost. En dat heeft weer een positief effect op zowel de gebruikerservaring als je positie in SERP’s.

Is je blogpost relevant?

Relevantie is een van de prioriteiten voor zoekmachines. Google en andere zoekmachines streven ernaar om bij elke zoekopdracht van gebruikers de meest nuttige en relevante informatie te leveren. Zorg er dus voor dat je niet alleen nieuwe content maakt, maar ook regelmatig de eerder gepubliceerde informatie, statistieken, trends en tips op je blog bijwerkt.

5. Gebruik de Verschillende SERP-functies voor blog optimalisatie

Een hoge ranking in de organische zoekresultaten is belangrijk voor bedrijven. Tegenwoordig zijn er naast de traditionele zoekresultaten tal van andere SERP-functies die je kunt gebruiken voor jouw succes.

Enkele van de meest populaire functies zijn onder meer:

 • Featured snippets - Resultaten die binnen deze categorie vallen verschijnen bovenaan de SERP’s en markeren een gedeelte van een pagina, dat de vraag van de gebruiker het beste beantwoordt.
 • Mensen vragen ook - Deze functionaliteit verschijnt meestal na de eerste of tweede website in de SERP. In dit gedeelte vind je enkele veelgestelde vragen met betrekking tot de oorspronkelijke zoekopdracht van de gebruiker, met korte, nuttige antwoorden.
 • Lokale resultaten - Deze functie legt de nadruk op de lokale resultaten die het best overeenkomen met de zoekopdracht van de gebruiker.
 • Afbeeldingen - Deze functie groepeert verschillende afbeeldingen van diverse pagina's die aan de oorspronkelijke zoekopdracht voldoen.
 • Dingen die je moet weten - Deze functie verschijnt vaak bij vage zoekopdrachten en biedt gebruikers belangrijke informatie, die hen kan helpen hun zoekopdracht te verfijnen.

Deze en andere SERP-functies bieden je mogelijkheden om jezelf nog meer te onderscheiden van de massa en te worden opgemerkt door jouw doelgroep.

Om gebruik te kunnen maken van deze functies dien je goed gestructureerde en waardevolle informatie te bieden die perfect is afgestemd op jouw belangrijkste zoekwoorden. Probeer daarbij specifieke, relevante vragen te beantwoorden in elke blogpost die je publiceert. Zorg er daarnaast voor dat je de alt-tekst van je afbeeldingen en video's verbetert en gebruikmaakt van gestructureerde data. Al deze tips kunnen je helpen jouw positie in de SERP’s te verbeteren.

Val op tussen de websites van anderen.

6. Volg en Verbeter de Gebruikerservaring

UX, de gebruikerservaring, speelt een belangrijke rol op het gebied van blog optimalisatie. Zo heeft de UX van een website invloed op de klikfrequentie, het bouncepercentage, de tijd dat mensen op de website blijven hangen en het algehele gedrag van een bezoeker. Dergelijke factoren geven aan dat gebruikers waarde hechten aan je website, wat weer gewaardeerd wordt door zoekmachines.

Om dit in jouw voordeel te kunnen gebruiken, zou je meer aandacht moeten besteden aan de UX van je website. Houd zicht op de belangrijkste statistieken en breng waar nodig verbeteringen aan om de gebruikerservaring naar een hoger niveau te tillen.

Je kunt onder meer de laadsnelheid en navigatie van pagina’s verbeteren, om je website aantrekkelijker te maken voor gebruikers. Kies daarbij voor een responsive design.

Steeds meer bezoekers via smartphones

blog optimalisatie

In het eerste kwartaal van 2023 was maar liefst 58,33% van het wereldwijde webverkeer afkomstig van mobiele telefoons. Deze verbeteringen zouden je moeten helpen de UX te verbeteren, wat maakt dat ze een positieve invloed hebben op jouw positie in de SERP’s.

7. Kies voor Backlinks van Hoge Kwaliteit en Betrek Consumenten bij je Sociale Media

Backlinks zijn, net als de reeds genoemde aspecten, een cruciale ranking factor. Wanneer een groot aantal websites naar dezelfde domeinnaam of pagina linken, zien zoekmachines dat als een signaal dat deze website gezaghebbend is. Het maakt het voor zoekmachines de moeite waard om deze op te nemen in de SERP’s.

Hoe krijg je backlinks

Er zijn ontzettend veel methoden om backlinks voor jouw website te vergaren. Allereerst heb je artikelen van hoge kwaliteit nodig op je website. Dat nodigt mensen uit om jouw posts te delen met hun netwerk. Content moet relevant, actueel en geloofwaardig zijn om door anderen te worden genoemd op hun eigen website.

Enkele andere manieren om backlinks te krijgen zijn onder meer:

 • Gastblogs
 • Samenwerking met influencers en andere merken
 • Publiceren van unieke onderzoeken, studies, enquêtes, etc.
 • Creëren van handige, gratis tools
 • En ga zo maar door.

Probeer verschillende tactieken uit om jouw linkprofiel te laten groeien. Hoe beter je linkprofiel, hoe groter je geloofwaardigheid bij zoekmachines.

De rol van social media bij blog optimalisatie

Daarnaast spelen sociale media tegenwoordig een steeds grotere rol in marketing. Een groot aantal consumenten gebruikt sociale media onder meer om merken te vinden en contact te maken.

Ondanks de populariteit van sociale media beschouwt Google sociale signalen (zoals likes, shares, enz.) niet als directe ranking factoren. Toch kan het opbouwen van een goede zichtbaarheid op sociale media nuttig zijn, het kan je het volgende opleveren:

 • Groter vertrouwen
 • Meer bezoekers
 • Meer kansen voor backlinks
 • Meer betrokkenheid bij je content, etc.

Sociale signalen en betrokkenheid kunnen je in die zin hoger in de SERP’s brengen. Het is alleen wel zo dat hun impact indirect is.

8. Analyseer en Verbeter

Ten slotte bieden we je nog een laatste tip voor een effectieve blog optimalisatie. Nadat je alle eerder besproken stappen hebt uitgevoerd, kun je beginnen met het analyseren van je prestaties. Gebruik deze analyse om de verschillende componenten van je SEO blogs verder te verbeteren.

Maak gebruik van tools als Google Analytics en andere SEO-software om de analyses uit te voeren. Dergelijke tools helpen je te identificeren welke zoekwoorden jouw SEO naar een hoger niveau brengen en welke niet. Ook leer je op deze manier hoe het publiek met jouw berichten omgaat; welke verbeterpunten zie je?

Gebruik deze data om jouw weg naar succes aan te scherpen totdat je de doelen bereikt hebt.

Conclusie over blog optimalisatie

Met blog optimalisatie kun je jouw content actueel en relevant houden. Het helpt om je website hoger in de SERP’s te krijgen en deze daarmee zichtbaar te maken voor een groter publiek. Dit zorgt voor meer bezoekers, vertrouwen van de consument en zal toevallige bezoekers in loyale klanten veranderen.

Deze gids heeft je een lijst met werkende tactieken geboden die je kunnen helpen jouw content verder te optimaliseren en beter te laten scoren.

Zorg ervoor dat je deze blog optimalisatie tips zo snel mogelijk in je algemene SEO-strategie opneemt en werk aan je doelen!

Blog optimalisatie mijn nawoord

Dankjewel Maria voor je uitgebreide artikel over blog optimalisatie. Ik ben het helemaal met je eens dat het belangrijk is voor mensen die serieus willen bloggen.

Voorop staat inderdaad goede content schrijven.

En sinds de meest recente Helpful Content Update van Google afgelopen september ligt de lat nog weer wat hoger wat dat betreft!

Veel bloggers zagen hun positie in de zoekresultaten flink kelderen na deze update...

Ik ben het er niet mee eens dat goed scoren in de zoekresultaten 'makkelijk' is. Wel is het zo dat keywords met zogenoemde low competition makkelijker zijn dan high competition keywords. Hoe meer bloggers proberen te scoren op een bepaald keyword, hoe lastiger het is om er tussen te komen.

Ik ben wel benieuwd: doen jullie aan blog optimalisatie? En zo ja, wat doe je om de vindbaarheid van je blog te verbeteren?

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

 1. Fijne tips! De meeste pas ik toe, maar toch is mijn Trust Flow flink gezakt. Ik ben nu aan het kijken hoe dat kan en hoe ik ervoor kan zorgen dat die weer stijgt. Dus als je nog tips hebt? Let me know!

  Alles wordt geoptimaliseerd, ik schrijf gastblogs etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *