Blog onderwerpen

augustus 5, 2013     Bloggelientje     Algemeen

Blog onderwerpen: motivaties

Om geld te verdienen met je blog heb je blog posts nodig, en dus blog onderwerpen.

Er zijn verschillende redenen om over een bepaald onderwerp te bloggen:

  1. Omdat je het interessant vindt
  2. Omdat je een boodschap hebt
  3. Omdat je iets zo leuk vindt dat je het wilt delen
  4. Omdat het een populair onderwerp is, en je hoopt dat een post over dit onderwerp je bezoekers zal opleveren

Check of je onderwerp vaak gegoogled wordt

Zou het niet handig zijn als je 1, 2 en 3 kon combineren met 4? Wil je over een bepaald onderwerp schrijven? Check dan even hoe vaak er op gezocht wordt! Het kan zijn dat je constateert dat er  maar liefst 1 zoekopdracht per maand is. Als je het zelf heel interessant vindt, kan je dat waarschijnlijk weinig schelen. Maar stel dat 60.000 bezoekers per maand dit onderwerp googlen. Dan zou het je bezoekers kunnen opleveren. Afhankelijk van de mate van competitie natuurlijk!

Als de competition ‘high’ is wordt het waarschijnlijk erg moeilijk. Maar als de competition ‘low’ is zou ik zeggen: ‘Ga er voor!’

Hoe kom je er achter of een onderwerp vaak gegoogled wordt?

Gelukkig zijn er diverse gratis instrumenten waarmee je kunt checken hoe vaak een woord of onderwerp gegoogled wordt. De bekendste is de Google Adwords Keyword Planner.

Voorbeeld: blog onderwerpen

Neem nou deze post. Het onderwerp is blog onderwerpen. Maar ik had bijvoorbeeld ook blog ideeën kunnen gebruiken. Toch heb ik dat niet gedaan. En weet je waarom niet? Omdat op ‘blog ideeën’ nog minder vaak gezocht wordt dan op blog onderwerpen! Er zijn zo’n 90 mensen per maand die ‘blog onderwerpen’ intikken bij Google. Maar er zijn er maar 40 die zoeken op blog ideeën! Ik heb nog even gekeken hoe ‘key words’ het doet, maar daar zoeken ook maar 70 mensen per maand op. En dus werd het blog onderwerpen!

Ik had toch wel over dit onderwerp geschreven, maar waarom niet het zoekwoord gebruiken dat het meest gezocht wordt?!

Wat zijn populaire onderwerpen?

Je kunt dus zelf een onderwerp verzinnen, en vervolgens kijken of er vaak op gezocht wordt. Op basis van het aantal zoekopdrachten per maand kun je dan beslissen of je het onderwerp de moeite waard vindt om over te bloggen of niet.

Maar je kunt het ook omdraaien. Je kunt ook eerst kijken welke blog onderwerpen populair zijn, en uit die populaire onderwerpen je blog onderwerpen kiezen. Op google.com/trends vind je een top 10 van de populairste zoekopdrachten per dag. Helaas kun je niet de populairse zoekopdrachten voor Nederland kiezen op dit moment. Wil je toch graag weten wat er in Nederland populair was, dan zou je het Google Zeitgeist overzicht van 2012 kunnen gebruiken.

Wat je ook doet, vergeet niet dat de kwaliteit van je post altijd voor op moet staan. Schrijf dus niet een artikel alleen maar omdat het onderwerp populair is. Het mooiste is wanneer je interesse samenvalt met populariteit.

One response to “Blog onderwerpen

Geef een reactie