blog onderwerpen

Iedere blogger kent het denk ik wel: je zit voor je computer te kijken naar een wit scherm waar enkel je cursus op staat te flikkeren. Dit is eenvoudig te verhelpen met voldoende blog onderwerpen vinden.

Maar hoe kom je aan goede blog onderwerpen?

En wat doe je als je ineens geen énkel idee voor een blogpost meer hebt?

In deze post lees je hoe voldoende blog onderwerpen vindt.

Blog onderwerpen vinden: waarom?

Er zijn verschillende redenen om over een bepaald onderwerp te bloggen:

 1. Omdat je het interessant vindt
 2. Omdat je een boodschap hebt
 3. Omdat je iets zo leuk vindt dat je het wilt delen
 4. Omdat het een populair onderwerp is, en je hoopt dat een post over dit onderwerp je bezoekers zal opleveren

Check of je onderwerp vaak gegoogled wordt

Zou het niet handig zijn als je 1, 2 en 3 kon combineren met 4? Wil je over een bepaald onderwerp een blog schrijven? Check dan even hoe vaak er op gezocht wordt! Het kan zijn dat je constateert dat er  maar liefst 1 zoekopdracht per maand is. Als je het zelf heel interessant vindt, kan je dat waarschijnlijk weinig schelen. Maar stel dat 60.000 bezoekers per maand dit onderwerp googelen. Dan zou het je bezoekers kunnen opleveren. Afhankelijk van de mate van competitie natuurlijk!

Als de competition ‘high’ is wordt het waarschijnlijk erg moeilijk. Maar als de competition ‘low’ is zou ik zeggen: ‘Ga er voor!’

Hoe kom je er achter of een onderwerp vaak gegoogled wordt?

Gelukkig zijn er diverse gratis instrumenten waarmee je kunt checken hoe vaak een woord of onderwerp gegoogled wordt. De bekendste is de Google Adwords Keyword Planner. Maar zelf gebruik ik altijd Ubersuggest. Ooit was Ubersuggest gratis, maar helaas is dat voorbij. Ik betaal Neil Patel nu 29 euro per maand om van Ubersuggest gebruik te kunnen maken.

Voorbeeld: blog onderwerpen

Neem nou deze post. Het onderwerp is blog onderwerpen. Maar ik had bijvoorbeeld ook blog ideeën kunnen gebruiken. Toch heb ik dat niet gedaan. En weet je waarom niet? Omdat op ‘blog ideeën’ nog minder vaak gezocht wordt dan op blog onderwerpen! Er zijn zo’n 140 mensen per maand die ‘blog onderwerpen’ intikken bij Google. Maar er zijn er maar 90 die zoeken op blog ideeën! Ik heb nog even gekeken hoe ‘key words’ het doet, maar daar zoeken ook maar 70 mensen per maand op. En dus werd het blog onderwerpen!

Ik had toch wel over dit onderwerp geschreven, maar waarom niet het zoekwoord gebruiken dat het meest gezocht wordt?!

Wat zijn populaire blog onderwerpen?

Je kunt zelf een onderwerp verzinnen, en vervolgens kijken of er vaak op gezocht wordt. Op basis van het aantal zoekopdrachten per maand kun je dan beslissen of je het onderwerp de moeite waard vindt om over te bloggen of niet. En als je toch bezig bent, controleer dan ook even de competitie. Neil Patel zegt dat je het meest kans maakt op een plek in de top 10 van de zoekresultaten bij een competie van 40 of minder.

Google.com/trends

Maar je kunt het ook omdraaien. Je kunt ook eerst kijken welke blog onderwerpen populair zijn, en uit die populaire onderwerpen je blog onderwerpen kiezen. Op google.com/trends vind je een top 10 van de populairste zoekopdrachten per dag. Helaas kun je niet de populairse zoekopdrachten voor Nederland kiezen op dit moment. Wil je toch graag weten wat er in Nederland populair was, dan zou je het Google Zeitgeist overzicht van 2012 kunnen gebruiken.

Wat je ook doet, vergeet niet dat de kwaliteit van je post altijd voor op moet staan. Schrijf dus niet een artikel alleen maar omdat het onderwerp populair is. Het mooiste is wanneer je interesse samenvalt met populariteit.

17 x Onderwerpen vinden inspiratie

Er zijn bloggers die overstromen met ideeën voor hun blog. Maar zelfs zij kunnen op een dag te maken krijgen met dat blanke scherm en de knipperende cursor. Wat doe je als je een blogpost moet schrijven, maar je hebt geen idee waarover?

Hieronder een lijst met methodes om goede blog onderwerpen te vinden.

 1. Lees de reacties op je blog na. Vragen mensen iets? Komen bepaalde reacties vaker voor? Je kunt hier mogelijk blog onderwerpen uithalen.
 2. Leg een notitieblokje naast je bed. Soms krijg je half slapen de beste ideeën. Maar de ervaring leert dat je die ook weer snel vergeet! Schrijf ideeën die je invallen dus meteen op.
 3. Dit geldt ook voor onderwerpen vinden onder de douche en tijdens het hardlopen. Dit zijn momenten waarop je geest creatief wordt. Zorg dat je die onderwerpen opschrijft.
 4. Tijdschriften
 5. Ga naar Pinterest en type een onderwerp in. Je kunt daar enorm veel onderwerpen vinden!
 6. Kranten
 7. Bezoek collega bloggers voor inspiratie voor blog onderwerpen. Een interessante blogpost van een collega blogger kan dienen als potentieel blog onderwerp voor jou. Je kunt bijvoorbeeld schrijven over die blogpost en vertellen wat je ervan vindt. Of een tegengestelde mening laten horen, of de blogpost verder uitwerken door er dieper op in te gaan.
 8. Answer the public is ook een goede plek om ideeën op te doen.
 9. Je eigen leven kan een bron van blog onderwerpen zijn.
 10. Er zijn diverse gratis online ideeën generators te vinden. Bijvoorbeeld de Blog Post Idea Generator. Je voert een woord in, en zij geven je mogelijke ideeën. Je kunt ook compleet blanco beginnen met The Blog Post Ideas Generator van Build Your Own Blog. Die spuugt willekeurige blog onderwerpen uit. Nadeel is dat het niet persé een onderwerp is dat bij jouw blog past. Maar soms komt van het één het ander! Dus het is het proberen waard.
 11. Als je al langere tijd blogt, heb je waarschijnlijk een heel archief met blogposts met blog onderwerpen. Ga eens terug naar je oudste blogpost en kijk of je die kunt opfrissen en een goede make-over kunt geven. Optimaliseer hem voor SEO en geef hem een nieuw leven.
 12. Pak heel ouderwets pen en papier en schrijf alles op wat in je op komt. Maakt niet uit hoe onzinnig het is. Het is een prima methode van onderwerpen vinden.
 13. Ben je lid van Facebookgroepen die aansluiten bij jouw blog? Kijk eens wat de groepsleden voor vragen hebben. Dat kunnen namelijk goede blog onderwerpen zijn.
 14. Type het onderwerp van je blog in bij Google en kijk wat Google aan suggesties geeft. Kijk:blog onderwerpen
 15. Gebruik Ubersuggest als tool voor blog onderwerpen. Hoe je dat doet lees je in mijn post over Ubersuggest om blog ideeën te vinden.
 16. Type een onderwerp in dat bij je blog past en kijk naar wat andere mensen erover vragen. Zie ‘People also ask’.
 17. Ga naar Reddit, en type daar een onderwerp dat met je blog te maken heeft in. Op deze manier onderwerpen vinden zorgt ervoor dat je zeker weet dat er interesse voor is!

Tot slot

Ideeën voor blogposts zijn de ruggengraat van je blog. Zonder ideeën is het alleen jij en een leeg scherm. In deze post las je manieren om aan goede ideeën te komen, en waarop je kunt letten bij de keuze voor een onderwerp.

Hoe gaat het met jou qua onderwerpen voor je blog? En hoe ga je om met een ideeënschaarste?

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *