sidebar

Je blog sidebar is een belangrijk onderdeel van de layout van je blog.

Een sidebar is het smallere deel van je blog. De meeste blogs hebben een sidebar aan de rechterkant. Deze layout werkt heel goed omdat we van links naar rechts lezen. En zoekmachines scannen ook van links naar rechts.

Een kleinere groep heeft de sidebar links, en een nog kleinere groep heeft 2 sidebars. Twee aan elke kant van het tekstgedeelte of twee aan één kant. Maar er zijn ook blogs zonder sidebar!

Sidebars zijn meestal altijd zichtbaar. Op welke pagina van je blog je bezoekers ook zijn.

Wat moet er in je sidebar staan?

In principe is het verstandig niet teveel in je sidebar te zetten. Houd het rustig. Onderstaande punten zijn goed om in ieder geval wél in je sidebar te plaatsen.

 • Wie je bent! Iemand komt op je blog, en wil graag weten met wie hij of zij te maken heeft. Vertel kort wie je bent, en zet er als het even kan een foto van jezelf bij.
 • Formulier voor een email abonnement. Maak het mensen makkelijk om je blog niet te vergeten.
 • Onderwerpen
 • Je beste posts
 • Een zoekoptie
 • Optie voor contact, tenzij je elders een duidelijk zichtbare contact optie laat zien
 • Social media buttons. Als je lid bent van veel sociale media kies er dan een paar uit, en zet die in je sidebar.
 • Een recent posts widget

Wat hoeft er niet in je sidebar staan?

Sommige bloggers hebben hun sidebar helemaal volgestouwd met van alles en nog wat. Blog awards die ze hebben gekregen, plaatjes die ze mooi vinden, citaten die hen troffen etc. Dat mag natuurlijk, maar een volle sidebar kan ervoor zorgen dat je blog traag wordt.

Wat niet in je sidebar hoeft te staan:

 • Blog awards die je gekregen hebt
 • Je meest recente posts: mensen zien je meest recente posts al op de homepage. En ze kunnen heus wel op 'older' klikken als ze meer willen zien.
 • Plaatjes die je mooi vindt
 • Quotes
 • Links naar andere sites and blogs. Als je graag links wilt plaatsen, maak daar dan liever een speciale pagina voor. Google adviseert namelijk niet meer dan 100 links per pagina. En als je sociale media buttons gebruikt, en Google Adsense loopt het aantal links snel op kan ik je vertellen!
 • Een widget/gadget waarop staat waar je bezoekers allemaal vandaan komen. Sommige bezoekers vinden dat zelfs een beetje eng!
 • Zo'n widget/gadget met bewegende foto's van je gezicht: mugshot
 • Dingen die je kinderen gezegd hebben

Sidebars en advertenties

De meningen over de waarde van sidebars zijn verdeeld.

Het ene (grootste) kamp vindt dat sidebars heel waardevol zijn en vergelijken je sidebar met de Kalverstraat in een Monopolyspel!

Maar het andere kamp zegt dat bezoekers sidebars vaak negeren.

Waar beide kampen het wel over eens zijn is dat de meeste bezoekers niet omlaag gaan scrollen om je hele sidebar te bezichtigen. Zet advertenties daarom hoog in je sidebar, en in ieder geval 'above the fold'.

Hanteer de regel: hoe belangrijker het is, hoe hoger het in je sidebar moet staan.

Ik heb op mijn blogs 2 Google Adsense blokken van 300x250. En een leaderboard boven de inhoud van mijn blog. En die zorgen er samen voor dat ik elke maand uitbetaald wordt.

Tot slot van de Sidebar

Afhankelijk van het doel van je blog kun je bovenstaande informatie toepassen. Als je puur blogt als hobby, dan hoeft het niet uit te maken dat je sidebar er heel vol uit ziet of dat je meer dan 100 links op je pagina hebt staan.

Maar als je als je doel is geld verdienen met bloggen, gebruik dan bovenstaande informatie om je kansen op een inkomen te vergroten!

Vergelijkbare berichten

12 reacties

 1. Ik ben een blogger zonder sidebar maar twijfel er wel altijd een beetje over. Als ik mensen hun mening vraag hoor ik eigenlijk altijd dat ze hem niet missen.

  1. Je sidebar ziet er goed uit Tessa. Het enige wat ik zou veranderen is de 'call to action' om lid te worden van je blog 'above the fold' te halen. Dus omhoog halen, zodat mensen die zien zonder dat ze hoeven te scrollen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *