meestgebruikte lettertype

Weet jij wat het meest gebruikte lettertype is?

Dat is Helvetica.

Andere veel gebruikte lettertypes zijn Arial Times New Roman en Verdana.

De reden dat ik dit vraag is omdat het lettertype dat je gebruikt belangrijk is voor je blog.

Wat is het beste lettertype voor je blog?

Het beste lettertype voor je blog moet de volgende eigenschappen hebben:

 1. Het is goed leesbaar.
 2. Het oogt rustig.
 3. Het is geen Google font, want dat kan zorgen voor een vertraging van je laadsnelheid. (Tenzij je de fonts 'lokaal host'. Het Kadence theme maakt dit heel makkelijk.)
 4. Het laadt snel.
 5. Het maakt niet uit welke browser iemand heeft: de bezoeker krijgt altijd het door jouw gekozen lettertype te zien.

Bovenstaand rijtje verklaart ook waarom het meest gebruikte lettertype Helvetica is. Dit is een neutraal, goed leesbaar lettertype waar je eigenlijk niets op tegen kunt hebben. Het zal ook in iedere browser op dezelfde manier verschijnen.

Hoogstens dat het saai is ; )

Waarom je beter geen Google fonts kunt gebruiken op je blog

1. Tragere laadsnelheid

Google fonts zijn zogenoemde 'third party sources'. Dat wil zeggen dat ze 'elders' worden geladen. Dit betekent automatisch dat ze je blog trager maken. De Google Fonts moeten immers helemaal worden 'opgehaald'.

Google fonts lokaal hosten

Nou kun je dit gelukkig wel oplossen door Google fonts 'lokaal te hosten'. Maar dan moet je wel weten hoe dat moet. Heb je net als ik het Kadence theme? Dan is het heel eenvoudig. Een kwestie van aanvinken!

2. Google fonts niet zichtbaar in sommige browsers en op sommige apparaten

Maar zelfs als je dit probleem hebt opgelost kan zich nog een andere complicatie voordoen. En dat is dat de browser van je bezoeker jouw gekozen font of lettertype niet ondersteunt. In dat geval ziet je bezoeker een standaard lettertype of font. Als je kiest voor zogenoemde 'web safe' fonts hoef je daar niet bang voor te zijn. En een bekend web safe font is natuurlijk.... het meest gebruikte lettertype helvetica!

3. Google fonts tasten de privacy van je bezoekers aan?

Je verzint het niet, maar als je Google fonts gebruikt  en die niet 'lokaal host' dan kunnen ze in strijd zijn met de AVG. Dat komt zo:

 1. Iemand bezoekt je blog.
 2. Jouw leuke Google font moet worden opgehaald van de servers van Google.
 3. Google gebruikt het IP adres van je bezoeker om het mooie lettertype te laten zien.
 4. De Google server leg het IP adres van je bezoeker vast en stuurt het google font bestand.
 5. De bezoeker ziet jouw leuke Google font.
 6. Maar heeft Google het IP adres van je bezoeker daarna wel verwijderd?

Ook dit probleem kun je weer oplossen door je Google fonts lokaal te hosten, maar toch. Is het niet veel simpeler om dan maar gewoon het meest gebruikte lettertype te gebruiken op je website of blog? Het is niet voor niets zo populair.

Je kunt je blog alsnog 'karakter' en persoonlijkheid geven met behulp van een goede header en mooie foto's en afbeeldingen.

Hoe zit dat met Bloggen en loggen?

De titel van Bloggen en loggen is een Google font. Mountains of Christmas heet het, en ik vind het moeilijk om het los te laten... Eerst gebruikte ik dit font ook voor alle H-tags en titels van widgets.

Maar dat heb ik inmiddels ongedaan gemaakt om twee redenen: de vertraagde laadsnelheid en het probleem dat dit lettertype er bij sommige bezoekers heel lelijk uitzag. Ik gebruik nu braaf een van de meest gebruikte lettertypes!

Meest gebruikte lettertype samenvattend

Houd je in als het om fonts gaat. Ja, sommige zien er heel leuk uit, maar dat wil niet zeggen dat ze goed leesbaar zijn voor je blog bezoekers. Het meest gebruikte lettertype is een simpel font. Rechttoe, rechtaan. Daarmee doe je je blog bezoekers het grootste plezier.

Welk font gebruik jij op jouw blog?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Zelf gebruik ik 'Trebuchet MS'. Is ook schreefloos en werkt overal. Hing aan m'n thema vast. Een van de redenen dat ik dat thema koos. Hou niet van letters met schreven zoals de Times-achtigen. Minstens zo belangrijk is het gewicht van de letter. Veel mensen kennen alleen gewoon of vet, maar daar zitten veel smaken tussen en voorbij. Ook de letterkleur ten opzichte van de achtergrond. In een blog is de regelafstand belangrijk. Hang samen met het lettertype. Bij sommige lettertypes is een grotere regelafstand nodig. Helvetica. Zelf heb ik het liefst een schreefloos lettertype, maar dat er wel schreven aan de hoofdletter I zitten zodat die niet op een kleine letter l lijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *