9 meestgestelde vragen over BloggerOok al heeft WordPress.org de naam toonaangevend te zijn, toch zijn er (gelukkig) ook nog steeds mensen die bloggen via Blogger ook wel bekend als Blogspot. Persoonlijk vind ik een blog beginnen via het blog platform van Blogger nog steeds het makkelijkst, zeker voor beginners. Een blog maken is daar kinderspel! Voor iedereen die blogt via het platform van Blogger, hieronder een overzicht van de 9 meestgestelde vragen over Blogger + het antwoord!

Hoe krijg ik de Blogger balk boven mijn blog weg?

En daarmee bedoel ik deze balk:

blogger balk

Deze balk verraadt onmiddellijk dat het om een Blogger blog gaat, en het is gewoon een lelijk ding. Je hebt 2 opties wat betreft de Blogger balk:

 1. Je kunt hem een andere kleur geven.
 2. Je verwijdert hem helemaal.

Ik adviseer om hem gewoon helemaal weg te halen, want hij draagt niets bij.

Zo haal je de Blogger balk weg:

 1. Ga naar www.blogger.com en log in
 2. Klik op Layout/Indeling
 3. Klik bovenaan bij Navbar op 'Edit'blogger balk
 4. In het venster dat je nu opent vink je onderaan 'Off' aan. Blogger balk weghalen
 5. Klik op save en klaar!

2. Hoe pas ik de lelijke cookies bar van Blogger aan?

Blogger zet automatisch een cookies bar op je blog. Op zich is dat erg handig, want dat ding is verplicht. Sterker nog, je kunt een boete oplopen als je hem niet op je blog hebt staan. Dat heeft allemaal  te maken met de wet op de privacy, de AVG.

Het ding compleet weghalen is dus geen optie in dit geval. Je hebt zelfs kans dat Google je dan verbant namelijk. Want Google heeft al genoeg problemen met de wet, en kan dus geen bloggers op hun platform gebruiken die zich niet aan de regels houden.

Dat betekent dat je 3 opties hebt:

 1. Je zet de cookies bar van Blogger onderin je blog. Op die manier valt hij minder op, en bederft hij niet je mooie header.
 2. Je past de stijl van de cookies bar aan, aan je blog. Je kunt de achtergrond, het lettertype en de kleur van de cookiesbar aanpassen. Zie ook mijn post het meest gebruikte lettertype.
 3. Je past zowel de stijl van de cookies bar aan én je zet hem onderin je blog.

Mijn voorkeur gaat uit naar het laatste.

In deze post ga ik niet weer vertellen hoe dat moet, want ik heb al eens uitgebreide posts geschreven over hoe je de cookies bar kunt aanpassen. Hier komen ze:

3. SEO voor Blogspot blogs: hoe optimaliseer ik mijn Blogger blog voor zoekmachines?

Zoekmachine optimalisatie is belangrijk als je wilt dat je blog gevonden wordt via bijvoorbeeld Google. Omdat het Blogger platform van Google is zou je denken dat ze het helemaal geoptimaliseerd is voor Google. Maar nee dus. Ik vind dat echt zo'n mysterie... Want waarom zorgt Google niet dat hun eigen platform het beste is voor hun zoekmachine? Maar goed. De wegen van Google zijn blijkbaar ook ondoorgrondelijk.

Sterker nog, de standaard Blogthemes die je gratis kunt gebruiken via het Blogspot dashboard zijn slecht geoptimaliseerd voor zoekmachines. Zelfs hun nieuwe themes zijn niet goed voor je SEO!

Blogspot blogs hebben 2 belangrijke slechte instellingen als het gaat om SEO

 1. De titel van je blog  staat in de zoekmachineresultaten voor de titel van je post. Dat is niet handig voor zoekmachines.
 2. De H-tags zijn niet gunstig! Een H-tag vertelt zoekmachines hoe belangrijk een regel is. De titel van je post heeft daarom bij voorkeur een H1-tag. Maar wat doen ze bij Blogger? Daar heeft de titel van je blogpost maar een H3-tag! Nogmaals, ik snap niet dat ze daar bij Google nog niet wat aan gedaan hebben.

Gelukkig kun je al deze problemen prima oplossen. Daarvoor heb je meerdere mogelijkheden:

1. Kies een Blogspot theme  die wél zoekmachinevriendelijk is

Je zoekt een Blogspot theme uit die wél geoptimaliseerd is voor SEO. Die zijn er namelijk best.

Maar pas wel op voor mooie verkooppraatjes. Soms staat er bij dat een Blogger theme SEO optimized is, maar is dat helemaal niet zo. Controleer dus altijd even op de hierboven genoemde aandachtspunten van Blogger themes. Dat doe je met Inspect Element.

N.B. De nieuwe officiële Blogspot themes zijn helaas niet geoptimaliseerd.

2. Je past je Blogspot theme aan zodat hij alsnog SEO vriendelijk is.

Deze methode gebruik ik. Ik heb een mooie en fijne theme. En het is niet zo heel moeilijk om die te optimaliseren. Wil jij dat ook? Dan kun je de stappen volgen in mijn post De ultieme gids in Blogger seo.

4. Hoe laat ik mijn Blogspot blog er uitzien als het een WordPress blog is?

Deze vraag geeft al aan hoe toonaangevend WordPress is.... Maar eerlijk is eerlijk: hoe dol ik ook ben op Blogger, ik wil ook niet dat mijn Blogspot blogs direct herkenbaar zijn als Blogger blogs. WordPress blogs hebben toch de naam er professioneler uit te zien.

Het is gelukkig helemaal niet moeilijk om een Blogger blog een WordPress look te geven. Er zijn zelfs Blogger themes die aangepaste WordPress themes zijn!

Ook hier schreef ik een post over in het verleden: Geef je Blogger blog een professionele look.

5. Ik krijg geen bericht meer als iemand reageert op mijn post!

Sinds afgelopen zomer krijg je ineens geen notificatie/bericht meer op als iemand op je blog reageert. Normaliter werden de comments altijd naar je mailadres gestuurd. Een simpele oplossing is gewoon telkens even op je blog gaan kijken of er iemand gereageerd heeft. Maar ideaal is dat natuurlijk niet.

Er is een simpele oplossing: nadat je je blogpost hebt gepubliceerd klik je bij de comments gewoon even op 'Melding sturen'. Zie rechtsonder in de afbeelding:

blogspot comments bericht

Op die manier krijg je alsnog een mailtje als iemand reageert.

6. Hoe kan ik afbeeldingen in een post plaatsen?

Anno 2018 is een post zonder afbeelding als een ei zonder zout! Als je post geen afbeelding heeft, dan is de kans groot dat hij minder gelezen wordt. Erger nog: je post zal minder snel gedeeld worden op social media. 'Nou en?!' zeg je misschien. 'Wat kan mij dat schelen. Social media zijn stom!'

Dat kan.

Maar social media kunnen een belangrijke bron van bezoekers voor je blog zijn. En als je graag meer bezoekers op je blog wilt kun je er dus eigenlijk niet om heen. Zorg daarom voor een afbeelding in je blogpost.

Dat is heel eenvoudig. Je maakt gewoon je blogpost zoals altijd. En vervolgens klik je op het schilderijtje. Zie hieronder:

Afbeelding plaatsen in post op Blogger

In het venster dat opent klik je op Choose files.

afbeelding op Blogger

Vervolgens kies je de afbeelding die je in je post wilt hebben. Ik heb mijn afbeeldingen altijd op mijn bureaublad staan.

Nadat de afbeelding in je post staat, kun je kiezen welk formaat je wilt. Vergeet ook niet de alt-tags in te vullen!

7. Ik heb hulp nodig bij mijn Blogger blog. Hoe krijg ik die?

Soms is het handig als iemand anders even in je Blogger blog kan. Je kunt in dat geval iemand 'uitnodigen' op je Blogger blog. In eerste instantie krijgt zo iemand dan de mogelijkheid om blogposts te plaatsen, maar dat is niet wat je wilt. Je wilt dat iemand in je Blogspot theme kan, of bij de code kan. Daarom maak je iemand vervolgens 'moderator'.

Is het klaar? Dan gooi je de hulpverlener gewoon weer van je blog af.

N.B. Het is best eng om iemand tot je blog toe te laten. Doe dit dus alleen bij mensen waarvan je weet dat ze betrouwbaar zijn.

Wil je weten hoe je iemand kunt uitnodigen om je te helpen met je Blogger blog? Lees dan mijn post Hulp bij Blogger blog.

8. Hoe maak ik een back-up van mijn Blogger blog?

Het is altijd verstandig om minimaal 1 keer per maand even een backup van je blog te maken. Gewoon voor de zekerheid. Bij Blogger blogs zijn er twee soorten back-ups:

 1. Een back-up van je Blogspot theme, oftewel het uiterlijk van je blog.
 2. Een back-up van al je posts, oftewel de inhoud van je Blogger blog.

Zo maak je een back-up van je Blogspot theme

Je gaat naar www.blogger.com en klikt links op Theme. Vervolgens zie je rechtsboven een grijze knop met de tekst Backup/Restore:

Blogspot backup

Vervolgens klik je op de orangje knop: Download theme:

Blogspot theme backup

Doe dit trouwens altijd als je een nieuwe theme wilt installeren!

2. Zo maak je een back-up van je posts/inhoud van je Blogger blog

Ook nu ga je weer naar www.blogger.com, maar nu klik je links onderaan op Settings.

Daar kies je vervolgens 'Other:

Backup blogger blog

In het venster dat nu opent kies je Backup content:

backup content blogger

Klaar!

9. Waar vind ik alle afbeeldingen die ik heb geupload naar mijn Blogger blog?

Wil je alle afbeeldingen zien die je ooit hebt geupload naar je Blogger blog? Dat is heel eenvoudig. Je vindt ze via deze link.

Tot slot

Het Blogger platform is ideaal voor bloggers die geen gedoe willen met programmeertaal of ingewikkelde dingen. En ook met een Blogger blog kun je geld verdienen met je blog. In deze post behandelde ik 9 veelgestelde vragen van mensen die bloggen via dit platform.

Zie ook Blogger betekenis.

Heb jij nog een vraag die er niet bijstaat? Laat het dan vooral weten in de comments.

Succes met je Blogger blog!

Vergelijkbare berichten

9 reacties

 1. Het meest hopeloze bij blogspot vind ik het reageren. Dat heb ik dus volledig uitgeschakld en als het nodig is verwijs ik naar een wordpressbericht waar veel beter hindernisloos onder te reageren is.

  Het grappige is dat ik afgelopen week 4 mails van Google heb ontvangen (1 per blog) of ik gebruik wilde maken van een mail als er een reactie is en of ik mijn abonnement wilde behouden. Een rare vraagstelling. Om te voorkomen dat ze m'n blogs opheffen heb ik de mailmelding aangezet. Maar daar ga ik natuurlijk niets op ontvangen. Ik heb zelfs een blog bij hen zonder enig bericht. Gewoon omdat ik bij blogspot dingen kan die me bij wordpress helaas niet lukken.

 2. Bij het maken van een back-up op mijn PC van blogger krijg ik een XML download. Die kan ik openen met welke app dan ook, maar de xml commando's raak ik niet kwijt, ofwel ik vind mijn blog teksten nergens. Ik heb geprobeerd met edge te openen, met Notepad++ met excell. Allemaal hetzelfde verhaal. Ik werk met W10

  1. Er zijn twee soorten backups bij Blogger Tom:

   Een backup van je theme oftewel de vormgeving van je Blogger blog. Dat is een XML bestand.
   Een backup van al je posts.

   Als je de inhoud van je Blogger blog wilt downloaden ga je naar Dashboard, Settings, Other: bovenaan vind je de optie backup content.

 3. Waar kan ik mailadressen invullen van mensen die een bericht willen krijgen zodra ik iets nieuws post op blogspot.com en zit daar een maximum aantal aan?
  Zo ook de vraag voor dat zij kunnen reageren op een post.

  Met dank en groet
  P. Tol

  1. Een automatisch bericht bij elke nieuwe blogpost kun je doen met het 'Follow by email' gadget. Je gaat naar Layout/Indeling, klikt op Add Gadget en vinkt 'Follow by email' aan. Hier kunnen bezoekers hun emailadres opgeven, en dan krijgen ze automatisch bericht bij elke nieuwe blogpost.

   1. Dank voor je snelle reactie, maar ik snap er niets van. Moet ik dat doen of al die personen die mij willen volgen.

    Als ik hier namelijk naar toe ga zoals door jou beschreven kan ik geen mailadres invullen

    1. Dit is iets dat je bezoekers moeten doen. Zij klikken op Follow by email en vullen hun emailadres in. Jij hoeft hiervoor niets te doen. Je bezoekers krijgen daarna automatisch bericht als jij een nieuwe blogpost publiceert.

     Voorbeeld

     N.B. Zoals je ziet heb ik het Gratis abonnement genoemd, maar van zichzelf heet dit Follow by email.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *