WordPress.org en Blogger zijn de twee toonaangevende blog platforms, oftewel systemen die mensen gebruiken om te bloggen.

Het leek me daarom leuk om te kijken wat deze platforms doen om ons te helpen met die stomme AVG die 25 mei in ging.

De afgelopen weken hebben namelijk veel bloggers met bloed, zweet en tranen een privacyverklaring in elkaar gezet. Daarnaast hebben ze diverse stappen gezet om 'GDPR compliant' te zijn met hun blog.

De AVG doet me de denken aan de middelbare school

Eerlijk gezegd doet het me een beetje denken aan de middelbare school!

Herinner je je nog dat je vroeger op school van je leraar de opdracht kreeg dat je een werkstuk moest maken mét een duidelijke deadline? En dat dan op de deadline een stuk of 5 klasgenoten het niet op tijd af hadden? En dat de leraar dat niet afstrafte met een onvoldoende, maar ze nog een kans gaf? Of ze zelfs ging helpen met het werkstuk?

Ik was altijd zo'n leerling die het werkstuk wél op tijd af had. En het was niet dat ik het mijn lakse klasgenoten niet gunde, maar zuur vond ik het wel! Al mijn harde werken, was eigenlijk niet nodig geweest.

Iets soortgelijks gebeurt nu ook met de AVG.

De afgelopen weken heb ik veel moeite gedaan om die vreselijke privacyverklaring te maken. Maar feitelijk had ik best kunnen wachten! Want nu geeft WordPress zelf een handige basistekst. En die staat nota bene gewoon op je WordPress Dashboard bij je instellingen!

En WordPress helpt je op nog meer manieren om te voldoen aan de AVG.

Hieronder vind je ze.

Wat WordPress doet om jou te helpen met de AVG

1. Kant en klare tekst privacyverklaring

WordPress heeft een kant en klare tekst voor een privacyverklaring voor je gemaakt. Je hoeft die alleen nog 'op maat' te maken voor je blog. Je vindt deze pagina onder Instellingen. Kijk maar:

Ik ga mijn privacy pagina niet meer aanpassen. Maar wie nog geen privacy pagina had: je hebt geluk, want nu is het een stuk makkelijker geworden om er eentje te maken.

2. Extra checkbox in comment formulier

Als je het standaard WordPress comment formulier gebruikt, zie je een toevoeging. Mensen kunnen hiermee toestemming geven om hun naam, email en site op te slaan. Als mensen geen toestemming geven kunnen ze nog steeds reageren. En wat je daarmee dan moet weet ik ook niet eerlijk gezegd.

3. Persoonlijke gegevens exporteren verwijderen

Bezoekers van je blog kunnen van je eisen dat je laat zien welke gegevens je van hen bewaart. Eerlijk gezegd vind ik dat best een geval van 'Bloggertje pesten' maar goed, het mag van de wet. Ook hier helpt WordPress. Je kunt persoonlijke gegevens nu exporteren en en naar iemand toesturen via een mailtje. Ook kun je gegevens verwijderen.

Je vindt de tool hiervoor onder Hulpmiddelen/Tools: persoonlijke gegevens exporteren en persoonlijke gegevens wissen.

Er zijn ook allerlei plugins om je te helpen met de AVG, maar ik wil het in deze post even bij de basics houden die WordPress aanbiedt.

Goed, tijd om te kijken wat Blogger doet om ons te helpen met de AVG.

Wat doet Blogger om je te helpen met de AVG?

Ehm.... niet zo heel veel helaas. Ik ben dol op Blogger, en schrijf dit dus met een zwaar gemoed! Op het Blogger Help Forum van Google worden de berichten ongeduldiger en venijniger, omdat Blogger/Google geen duidelijke antwoorden geeft.

Wat Blogger in ieder geval wel heeft gedaan is de tekst van de cookies melding veranderen. De tekst is nu:

'Deze site gebruikt cookies van Google om services te leveren en verkeer te analyseren. Je IP-adres en user-agent worden met Google gedeeld, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.'

Opvallend daarbij vind ik dat ook het IP-adres gedeeld wordt! Ik heb helemaal uitgelegd hoe je het ip-adres kunt anonimiseren in Google Analytics op een Blogspot adres, maar nu vraag ik me af hoeveel zin dat heeft als het ip-adres toch al via een Blogspot blog bekend wordt.

Wat ik Blogspot gebruikers wel aanraadt is een privacyverklaring maken en die in je menu zetten. Een simpele manier om die te maken is met iubenda.com. Op mijn blog Momfever zie je deze privacyverklaring in actie.

Samenvattend

Het spijt me om het te moeten zeggen, maar als het om de AVG gaat lijk je als blogger op dit moment beter af  te zijn met een WordPress.org blog dan met een Blogspot blog. WordPress biedt beslist meer tools aan om te voldoen aan de AVG.

Maar ik ga me er niet al te druk over maken, want ik verwacht dat binnen afzienbare tijd Google/Blogger wél met de juiste tools komt! Het Blogspot platform is van Google, en Google kan niet anders dan zorgen dat hun producten voldoen aan de wet.

Met andere woorden: ik ga nu ook eens die klasgenoot zijn die rustig afwacht, en alsnog een 10+ haalt : )

Is jouw blog klaar AVG-proof?

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Voor Nederland is de hoofdmeester Sander Dekker en die heeft al aangegeven dat ie niet moeilijk gaat doen, vooral niet bij kleine instanties.

  Zelf gebruik ik blogger/blogspot al jaren zonder comments. Hun systeem was van meet af aan ellendig en ik reageer er nog altijd niet graag tot vrijwel niet. Mijn hoofdblog is bij WordPress en daar verwijs ik naar op Blogspot als mensen commentaar willen geven. Bij WordPress raad ik een ieder af om een echte naam en een bestaand mailadres in te vullen. Ik hoef ze niet en wat WordPress e.d. er mee doet kan ik niet tegenouden.

  Die privacyzaken voor WordPress, Akismet, Gravatar stonden al een ruime week bij Automattic op de website. Onlangs wezen ze daar idd op.

 2. Ik snap niet dat iedereen zo moeilijk doet. Een privacyverklaring kun je overal vandaan halen en op je eigen situatie aanpassen. De AVG is er al 2 jaar; we zaten in een overgangsperiode. Velen (70 % van de Nederlandse bedrijven en instellingen) hebben gewoon liggen pitten.

  Dat gezegd hebbende: bedankt voor die WordPress tip. Overigens, vergeet de cookie melding niet, die is ook verplicht. Als je op het slotje klikt in de adresbalk kun je zien of je site cookies gebruikt (de meeste sites / blogs doen dat).

 3. Nou, als jij afwacht, dan doe ik dat ook maar.
  Ik wist ook niet dat je IP adres gedeeld werd.
  Ik vind die grijze mededeling van Blogger verschrikkelijk lelijk. Het lijkt me ook niet echt voldoende. Bovendien ik maak gebruik van Statcounter ipv Google Analytics, dus dat zal ik toch wel moeten melden.
  Ik blijf je blog volgen, hopelijk gauw meer nieuws.

  1. De cookies bar is ook spuuglelijk. Op Bloggen en loggen vind je een tutorial om hem in ieder geval onderin je blog te zetten! Dat valt minder op. En er is ook een tutorial om hem van kleur te veranderen.

   Als je een privacyverklaring maakt, kun je daarin vermelden dat Statcounter gebruikt Judy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *