Blog platform

Wie een blog begint, of kiest voor een blog maken, staat voor een belangrijke vraag: Welk blog platform kies ik? En voor mensen die écht helemaal nieuw zijn in Blogland is er zelfs nog een andere vraag die daaraan voorafgaat: 'Wat ís een blog platform?!'

In deze blogpost vind je antwoorden op deze vragen!

Blog platform: wat is het?

Een blog platform is de software, oftewel het programma dat je gebruikt om jouw blog op te maken, en te publiceren. Het is als het ware het systeem dat je gebruikt om te bloggen. Een blog platform bied je doorgaans onder andere de volgende mogelijkheden:

 • De mogelijkheid om een blog te starten
 • Een eigen domeinnaam te installeren
 • Verschillende looks
 • De optie om een blog te schrijven en te publiceren
 • Reacties op je blogposts te ontvangen

Voorbeelden van blog platforms

Als het om blog platforms zijn, zijn er 3 die het vaakst gebruikt en genoemd worden. En dat zijn WordPress.org, WordPress.com en Blogger. Daarnaast zijn er mensen die gebruik maken van blog platforms als Medium, Tumblr, Facebook (de horror) en Yoors.

De twee blog platforms die ik gebruik voor mijn blogs zijn WordPress.org en Blogger.

Welk blog platform is geschikt voor jou?

Daar sta je dan. Je hebt besloten dat je een blog wilt beginnen. Maar hoe nu verder?! Waar start je mee? Met het blog platform dus. Hieronder vind je een bericht dat ik kreeg van een toekomstige blogger. Zij vraagt zich af voor welk blog platform ze het beste kan kiezen. Vanwege de privacy noem ik haar even Mevrouw Jansen.

'Ik loop al een tijd met het idee om een mamablog te starten. Vroeger heb ik wel eens geblogd met zowel Blogger en WordPress.com. Later ook met WordPress.org met een eigen domeinnaam. Door tijdgebrek heb ik alles later weer weggehaald.

Nu wil ik opnieuw een poging wagen, maar ik twijfel of ik zal beginnen met Blogger of toch WordPress (en als ik WordPress kies, gratis of met een eigen domeinnaam/hosting). Ik las op jouw website dat je wel een voorstander bent van Blogger (vooral als beginner), maar dat je sommige blogs toch hebt overgezet op WordPress.

Omdat ik moeder ben van twee jonge kinderen heb ik veel inspiratie, maar aan de andere kant natuurlijk weinig tijd 😉 Daarom lijkt ‘simpel’ bloggen met Blogger mij de beste keuze. Toch twijfel ik, omdat ik me afvraag of Blogger vandaag de dag nog wel genoeg mogelijkheden biedt. Stel dat de blog goed loopt en ik wil het wat ‘professioneler’ of mooier maken, kan ik het dan makkelijk overzetten op een eigen domein met zelfgekozen hosting? Of ben ik gebonden aan Google? En qua design? Blijf ik dan afhankelijk van het systeem/cms van Blogger of kan ik de content makkelijk overzetten op iets anders?

Of denk je dat ik toch beter kan beginnen met WordPress.com (zodat ik later altijd nog kan overgaan op WordPress.org)?'

De vragen die zij stelt, zijn denk ik herkenbaar voor iedere blogger.

Zo kies je het juiste blog platform voor jou

Om het blog platform te kiezen dat bij jou past kun je onderstaande vragen aan jezelf stellen.

 1. Waarom wil je gaan bloggen? Is dat puur voor jezelf? Of om je familie op de hoogte te houden? Als je een blog begint puur voor jezelf, dan is Blogger prima.
 2. Ben je goed met programmeren? Met andere woorden: heb je enige programmeerkennis? Is het antwoord: 'Nee,' dan is Blogger makkelijker.
 3. Wil je geld verdienen met bloggen? Hier wordt de keuze tussen Blogger en WordPress.org lastiger. WordPress.com valt in ieder geval af als je geld wilt verdienen met je blog. Ze staan bijvoorbeeld geen Google ads toe en hebben ook regels over affiliate links. Sterker nog, WordPress.com plaatst zélf advertenties op je blog, en jij verdient daar niets aan. Met zowel Blogger als WordPress.org kun je Google Adsense gebruiken en affiliate links zonder gezeur. Blogger is het makkelijkere platform, maar WordPress.org is het platform dat de beste naam heeft.
 4. Wat is je budget? Blogger is gratis, evenals wordpress.com maar voor WordPress.org krijg je kosten voor hosting.

De vragen van mevrouw Jansen

Mevrouw Jansen heeft ervaring met 3 blog platforms. Ze weet dus al hoe het werkt. Ze twijfelt tussen de Grote Drie: Blogger, WordPress.org of WordPress.com, en heeft last van het vooroordeel dat het Blogger platform minder mogelijkheden zou bieden.

Het Blogger blog platform is ook goed voor professioneel bloggen.

In mijn ogen biedt het Blogger platform absoluut mogelijkheden voor professioneel bloggen, en om geld te verdienen met je blog. Het is onzin dat dit alleen zou kunnen met een WordPress.org blog. Het overzetten van een blogspot.com adres naar een eigen domeinnaam bijvoorbeeld mevrouwjansen.nl is geen enkel probleem op het Blogger platform.

Ook qua design heeft Blogger evenveel mogelijkheden als WordPress.org

Mocht mevrouw Jansen ooit willen overstappen van het Blogger platform naar WordPress.org dan is dat geen probleem. Hiervoor zijn diverse tools beschikbaar, maar er zijn ook diverse bedrijven die je Blogger blog voor je verhuizen naar het WordPress.org platform.

Waarom ben ik dan van Blogger naar WordPress overgestapt?

Als ik zo'n fan ben van het Blogger blog platform waarom ben ik dan met diverse blogs naar WordPress overgestapt? De reden is tot mijn schande nogal lichtzinnig en simpel...

Ik had een mooi WordPress theme gezien, en wilde dat graag voor mijn blogs...

Als reden om voor een ander blog platform te kiezen is deze echt hartstikke slecht.

Bovendien kwam ik bedrogen uit, want ik ontdekte als snel dat het plaatje van een blog theme op een WordPress blog er zelden zo uitziet als op het plaatje. Bij Blogger ziet een blog theme er meestal ook uit zoals op het voorbeeld. Maar bij WordPress moet je meestal zelf alsnog flink aan de slag om het theme 'op te zetten'. En als je niet goed bent met html en dergelijke, heb je dus meteen een probleem.

Daarom ging ik terug naar Blogger....

Dat is dan ook één van de redenen dat ik na een tijdje de meeste van mijn blogs weer terug heb verhuisd van WordPress.org naar Blogger! Een verhuizing de andere kant op als het ware.

Op dit moment heb ik nog 3 blogs op wordpress.org en 19 blogs op het Blogger blog platform.

Mijn WordPress.org blogs zijn Huisvlijt, Ren mama, ren en Bloggen en loggen. Het afgelopen jaar heb ik nog met de gedachte gespeeld om ook die blogs terug te verhuizen naar Blogger, maar het zou teveel werk zijn. Bovendien vind ik het ook wel nuttig om met beide blog platforms te werken.

Blogger blog beginnen: stap voor stap

Hieronder een filmpje waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een blog begint op het Blogger blog platform.

WordPress blog beginnen

En hieronder een tutorial voor het opzetten van een WordPress.org blog.

Blog platform samenvattend

Wil je een blog beginnen, maar twijfel je over het juiste blog platform?

Om te beginnen is het Blogger blog platform het makkelijkst.

Je kunt het niet per ongeluk 'stuk' maken, en je hebt binnen 10 minuten een mooi uitziend blog. Over Blogger blogs bestaat het vooroordeel dat ze er niet goed uitzien, of niet professioneel zijn, maar dat is onzin. Blogger blogs kunnen er net zo professioneel uitzien als WordPress blogs, en je kunt er ook gewoon geld mee verdienen. Je kunt er zelfs een eigen webshop op installeren.

Weet je nu al dat je geld wilt verdienen met je blog? Dan kan dat ook met Blogger, maar in Blogland is iedereen het er over eens dat WordPress.org dan meer mogelijkheden biedt.

Dus: Blogger is makkelijker en biedt alle mogelijkheden als blogger die je nodig hebt. Ook om geld te verdienen. Maar ben je handig met programmeren en wil je ook toeters en bellen? Dan is WordPress.org het systeem waarvan iedereen zegt dat je het moet gebruiken.

De vraag is wat jij prettig vindt. Niet iedereen wil toeters en  bellen, en is in staat die optimaal te gebruiken.

WordPress.com raad ik persoonlijk in ieder geval af.

Welk blog platform gebruik jij?

Bron afbeelding: Cafe PNG Designed By TMtogether from Pngtree.com

Lees ook: Wat is een blog?

Vergelijkbare berichten

5 reacties

 1. Zelf gebruik ik hoofdzakelijk wordpress.com en blogger/blogspot. Zelf vind ik wordpress.com eenvoudiger en logischer. Kon sneller vinden waar alles zat. Vind het wel jammer dat er bezopen veel thema's zijn, maar dat er binnen de thema's maar een paar dingen zijn aan te passen. Met blogger/blogspot heb je maar een handjevol thema's, maar kan je binnen de thema's zo ongeveer alles aanpassen. Denk aan verschillende kolombreedtes en lettertypes. Heb wel lang moeten zoeken naar die optie. En toen ik het wist, verdwaalde ik nog regelmatig in hun 'men' structuur. Je kan ook de bloggerbalk bij blogger/blogspot weghalen alleen heeft 90% van de gebruikers die optie nog nooit gevonden en zie je daar die lelijke balk bovenin. Bij blogspot/blogger kan je meer met html en ze hebben een mooie widget om laatste berichten van ander blog gesorteerd op publicatietijd te tonen.
  Bij blogger/blogspot vind ik het reageren en vooral recaptcha waardeloos. Ik reageer er dus vaak niet. Bij wordpress.com gaat dat stukken beter en de gratis akismet haalt alle spam er uit. Blogspot/blogger gebruik ik dus zonder reacties. Daarvoor plaats ik een link naar m'n wordpress.com waar je niet eens een mailadres hoeft in te vullen. Mij en wordpress en google (blogger) gaat dat mailadres niets aan. Bij wordpress kan je ook gravatar gebruiken, maar die vertrouw ik net zo min qua privacy.

 2. Al jaren op Blogger, tot grote tevredenheid. Ik heb hem opgezet als aanvulling op mijn hobby webshop. Ik zet er uitleg over hobby ideeen op. Ik heb geen zin om veel tijd kwijt te zijn aan allerlei technische toeters en bellen dus Blogger is voor mij ideaal. Ik post niet regelmatig genoeg om met advertenties er op te werken maar door al jou tips heb ik inmiddels de vindbaarheid kunnen verbeteren en overal links naar de shop ingebouwd. Super dank dus !

 3. GEWELDIG en zeer duidelijk overzicht tussen de verschillende aanbieders. Heel goed uitgelegd en 'toevallig' zal mijn dochter hier blij mee zijn. Zij wil net iets gaan starten, maar hoe!
  Zelf ben ik heel blij met mijn blog.
  Top uiteenzetting!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *