Blogspot emailabonnement

Update november 2022: onderstaande instructies kun je helaas niet meer opvolgen, want Feedburner heeft dit weggehaald.

Vorig jaar werd groots aangekondigd dat het Blogspot emailabonnement gadget ging verdwijnen. Met dit Email subscription gadget konden mensen zich heel makkelijk op je blog abonneren.

Een abonnement betekende dat de bezoeker bij elke nieuwe blogpost een emailtje kreeg.

Emailabonnement is fijn en laagdrempelig

Ik vind zo'n emailabonnement nog steeds ideaal. Zowel als blogger, als bezoeker. Soms vind ik een blog echt zo goed, dat ik wil weten wanneer er een nieuwe post verschijnt namelijk. En als blogger weet ik dat het een laagdrempelige manier voor mijn bezoekers is om op de hoogte te blijven.

Dus toen Blogger aankondigde dat ze hiermee gingen stoppen, vond ik dat knap vervelend.

En velen met mij, want dit was echt een superhandige service.

Blogspot emailabonnement: follow.it of mailchimp dan maar?

Bovendien is er niet echt een even fijn, en makkelijk grátis alternatief. Zelf heb ik het geprobeerd met onder andere follow.it en Mailchimp. Follow.it vond ik dan nog de beste en makkelijkste van die twee. Maar follow.it is minder mooi en makkelijk dan het oorspronkelijke emailabonnement, en bovendien moet je bij het minste geringste betalen.

Mailchimp is toch meer gericht op het versturen van complete nieuwsbrieven, dan op een simpel emailbericht bij nieuwe blogposts. Het kán wel, maar ik vind het een heel gedoe. Zie ook mijn post Mailchimp alternatief.

Je kunt het Blogspot emailabonnement toch nog gebruiken!

Maar nu is er goed nieuws.

Want ook al is het Email subscription gadget inderdaad verdwenen, je kunt deze service toch nog gewoon gebruiken op je Blogspot blog. Ik heb het afgelopen weekend weer op al mijn Blogger blogs gezet.

N.B. Misschien heb jij destijds gedacht: 'Het zal mijn tijd wel duren. Ik laat het email subscription formulier gewoon staan op mijn blog, en dan zie ik het wel.' In dat geval zul je ongetwijfeld gemerkt hebben dat het nog gewoon werkt!

Niets meer aan doen dus.

Maar heb je net als ik geprobeerd om een goed alternatief te vinden?

Dan leg ik hieronder uit hoe je het Blogspot email subscription formulier weer op je Blogger blog kunt zetten!

Hoe zet je het Blogspot emailabonnement weer op je Blogger blog?

1. Ga naar https://feedburner.google.com/

Blogspot emailabonnement

2. Klik op de tab Publicize:

Blogspot emailabonnement

3. Klik links op Email Subscriptions, en dan krijg je onderstaand formulier te zien. Kopieer de code in het veld erboven. Het begint met <form style etc.

feedburner

4. Ga nu naar blogger.com en kies Layout/Indeling en kies Add a Gadget:

blogspot

5. Kies HTML/Javascript:

blogspot

6. Plak de code die je hebt gekopieerd bij Feedburner in het deel 'Content. Geeft niks als het er heel raar en lelijk uit ziet. Vul de Title in. Bijvoorbeeld: 'Gratis emailabonnement' of 'Blijf op de hoogte'

Blogspot emailabonnement

7. Klik op Save.

Gefeliciteerd! Je hebt nu weer een fijn, gratis en makkelijk email subscription formulier!

Dit krijgen je bezoekers te zien

Als iemand zich inschrijft voor een emailabonnement op je blog dan krijgt hij of zij eerst een popup om te bevestigen dat ze geen robot zijn. Daarna krijgt hij of zij een emailtje waarmee ze het abonnement bevestigen:

'Hello there,

You recently requested an email subscription to De Ultieme Mama Blogs Lijst!. We can't wait to send the updates you want via email, so please click the following link to activate your subscription immediately:

https://feedburner.google.com/fb/a/mailconfirm?k=MlaNI41i-2RjkWsHcgJyDptyC-M

(If the link above does not appear clickable or does not open a browser window when you click it, copy it and paste it into your web browser's Location bar.)

As soon as your subscription is active, FeedBurner will send a daily email message if De Ultieme Mama Blogs Lijst! has new content.

If you did not request this subscription, or no longer wish to activate it, take no action. Simply delete this message and that will be the end of it.

Cheers,

De Ultieme Mama Blogs Lijst!'

De taal van dit formulier is in het Engels. Je kunt ook Duits of Portugees kiezen, maar Nederlands staat er niet bij.

Wat nou als je nu een nieuw Blogspot blog start?

Stel nou dat je nog geen Blogspot blog had, maar dat wilt beginnen. En je wilt graag een emailsubscription abonnement. Kan dit dan ook?

Jazeker!

Dan moet je wel eerst een 'feed branden' op Feedburner. Gelukkig is dat niet moeilijk. Je gaat naar feedburner.com. Als het goed is zie je daar ergens staan:

'Burn a feed right this instant. Type your blog or feed address here:'

Volg gewoon de stappen. Als je feed klaar is volg je de stappen die ik beschrijf in deze post om de code te kopiëren en in je Blogger layout/indeling te plakken.

Ik heb dit uitgeprobeerd met één van mijn oefenblogs. Ik heb de feed gemaakt, het formulier op mijn blog gezet, en vervolgens ben ik lid geworden. Daarna heb ik om te proberen een nieuwe blogpost gepubliceerd. Dat was rond 9.30.

Samenvattend

Zowel als blogger als bezoeker is een emailabonnement één van mijn favoriete manieren om op de hoogte te blijven van andere blogs. Aan nieuwsbrieven daarentegen heb ik een hekel. Daarvoor schrijf ik me nooit in.

Het stomme is, dat het vrij lastig is om een goede en gratis service te vinden voor een emailabonnement. Op mijn WordPress blogs gebruik ik hiervoor Jetpack. Maar dat is ook de enige makkelijke service die dit biedt!

Blogger had altijd een handig Email subscription gadget, maar die hebben ze vorig jaar afgeschaft.

Nu blijkt echter dat je de service toch nog gewoon kunt gebruiken! Want de achterliggende service van Feedburner is er nog. Ben jij tevreden met het alternatief Mailchimp, Follow.it of nog iets anders? Dan kun je het gewoon zo laten.

Maar baal je van Mailchimp en Follow.it zoals ik?

Dan kun je overwegen om gewoon weer gebruik te maken van het 'ouderwetse' emailabonnement via Feedburner. Maar let op: officieel wordt dit niet meer ondersteund. Mij maakt dat niet uit, want het werkt prima, maar als je dat bezwaarlijk vind, doe het dan liever niet.

In deze post legde ik uit hoe je snel en makkelijk een Blogspot subscription formulier op je Blogger blog kunt zetten!

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Ik heb Mailchimp achter de hand, maar het email abonnement van Blogger werkt inderdaad nog steeds. Dat is me ook opgevallen. Ik hoop dat het zo blijft.

  2. Ik heb dus inderdaad al die tijd gedacht "mijn tijd zal het wel duren" en niets gedaan. Dus toen ik destijds deze blog las, was ik blij. Het ging namelijk al die tijd gewoon goed, iedereen kreeg braaf zijn melding dat er een nieuwe blog was.

    Maar ik zeg "kreeg", want ineens krijgt niemand meer een mail dat er een nieuwe blog is. Helaas, pindakaas.....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *