Engelse blogs: is bloggen in het Engels een goed plan? + 3 methodes!
Engelse blogs hebben een veel groter bereik dan Nederlandse blogs.
Simpelweg omdat er meer mensen Engels spreken en lezen dan Nederlands.
Recent raadde mijn ‘begeleider’ bij Ezoic mij nog aan om mijn blog Huisvlijt ook in het Engels te gaan doen.
Ik startte 2 Engelstalige blogs
Om mijn werkgebied als professioneel blogger uit te breiden, heb ik daarom twee Engelstalige blogs opgezet.
Zo word ik interessant voor de hele wereld, in plaats van alleen voor Nederland : )
Bijkomend voordeel van Engelse blogs is bovendien dat, met name in Amerika, het fenomeen ‘Mommy Blogger‘ al veel bekender is dan in Nederland.
Geld verdienen met je blog is daar veel gewoner. Er zijn daar diverse websites waar je je als blogger kunt inschrijven om opdrachten te krijgen.
Engelse blogs: drie methodes
-
- Schrijf in het Nederlands, en zet Google Translate op je blog. Persoonlijk raad ik dit niet aan. De vertalingen van Google Translate zijn niet altijd optimaal vind ik, ook al zijn ze beter dan niets.
- Schrijf onder de Nederlandse tekst, de Engelse variant. Dit zie ik onder andere veel gedaan worden bij creatieve blogs. Bijvoorbeeld bloggers die laten zien hoe ze een patchwork deken hebben gemaakt, of hun huis hebben ingericht. Dit lijkt redelijk te werken, want ik zie geregeld Engelse comments bij dit soort blogs.
- Maak twee blogs: een Nederlandstalige versie en een Engelse blog.
Ik heb voor de laatste variant gekozen, en een apart Engelse blog gemaakt. Voor bezoekers lijkt het me prettiger om meteen de juiste tekst te hebben, en niet naar beneden te hoeven scrollen voor de tekst in hun taal. Bovendien heb je met echte Engelse blogs een professionelere, internationale uitstraling.
Voorbeeld Nederlands blog met Google Translate
Hierboven schrijf ik dat ik Google Translate niet aanraadt. Toch ken ik minstens twee Nederlandstalige blogger die Engelstalige comments op hun blog krijgen. Zoals Aritha van het blog Wonder van het gewone. Zij heeft in bepaalde blogposts de tip van Google Translate staan. Kijk maar:
En dat werkt, want ik zie diverse Engelse blog comments onder haar blogposts.
Een andere blogger die ik ken die in het Nederlands blogs, maar toch Engelse blog comments krijgt is Hilly Nicolay. Zij blogt op Dichtwoorden van toen en nu. En tot slot zie ik op het blog Willy’s Pics vaak Franstalige comments!
Dus ook al heeft het niet mijn voorkeur, blijkbaar werkt Google Translate toch best behoorlijk goed.
2 Voorbeelden Engelse blogs
Ren mama, ren! en de Engelstalige versie Mom’s Home Run.
Berichten van Het Moederfront en Momfever.
Zorg dat je de Engelse taal goed beheerst!
Als je Engelse blogs hebt, en dus in het Engels schrijft, zorg er dan voor dat je dat góéd doet! Vooral bij Engelse blogs die de Engelse tekst onder de Nederlandse zetten, zie ik nog weleens krom Engels, of woorden die simpelweg letterlijk vertaald zijn. Je komt met dergelijke fouten wel makkelijker weg, als je veel beeldmateriaal gebruikt. Maar persoonlijk krijg ik er kromme tenen van!
Bij twijfel, zou ik het gewoon bij Nederlands houden.
Gebruik in ieder geval de spellingscontrole van Google Docs of een andere spelcheck!
Blogpromotie van je Engelse blogs
- De belangrijkste methode bij Engelse blogs is net als bij je Nederlandse blog: kwalitatief goede inhoud.
- Bezoek andere Engelse blogs, en laat een betekenisvolle comment achter.
Schrijf je in bij Entrecard. Daar kun je een virtueel visitekaartje achterlaten, en het werkt goed om meer bezoekers te krijgen. Maar verkijk je er niet op: veel bezoekers komen alleen maar om hún visitekaartje te droppen en lezen je content niet… Niettemin, er blijft best wát aan de strijkstok hangen.Let op: Inmiddels is Entrecard opgedoekt. Best jammer! Ik mis het best wel.- Doe mee aan blog hops. Een voorbeeld van een Nederlandstalige blog hop is de Huisvlijt Linkparty die ik elke week houd op Huisvlijt. Zoek met Google maar eens op ‘blog hops’, en je komt er diverse tegen. Ze zijn erg populair onder Engelse blogs.
- Werk aan je SEO! Mijn favoriete tools zijn Ubersuggest en Rankmath.
Het belang van een goede Domain Authority
Om interessant te worden voor adverteerders is het van belang dat je een goede Domain Authority hebt. Links van blogs met een hoge DA, zorgen er namelijk voor dat bedrijven hoger in de zoekresultaten komen te staan. Een pagerank van minstens drie moet je eigenlijk wel hebben om interessant te zijn.
Eigen domeinnaam
Zorg voor een eigen domeinnaam. Dus niet blogspot.com maar .com. Bedrijven nemen je veel serieuzer als je een eigen domeinnaam hebt. Voor Momfever heb ik dit gedaan, maar voor Mom’s Home Run nog niet: ik vrees namelijk dat mijn pagerank voor Mom’s Home Run dan gaat kelderen. Dat moet ik nog eens uitzoeken!
Update 2023: inmiddels heb ik voor beide Engelse blogs een .com adres!
Ik verdien geld met mijn Engelstalige blogs!
Ik verdien ondertussen geld met mijn Engelstalige blogs. Soms via de programma’s waarvoor ik me heb ingeschreven, maar inmiddels word ik ook persoonlijk benaderd door bedrijven. Zo zie je op Momfever een button van Kiddicare staan. Hiervoor ontving ik 160 USD voor drie maanden. En op Mom’s Home Run staat een kleine banner van Oakley Sunglasses. Deze banner moet een jaar blijven staan, en ik kreeg daarvoor 150 euro betaald.
Update 2023
Op dit moment komen mijn inkomsten op mijn Engelstalige blogs vooral van Google Adsense.
Last but not least!
Het is belangrijk om er lol in te hebben! Ik vind bloggen echt fantastisch. Ik geniet met volle teugen als ik zie dat mijn inspanningen vruchten afwerpen. Maar het vereist veel tijd en inzet, en je wordt er niet snel rijk van. Zelfs niet bij Engelse blogs!
Voorbeelden van geld verdienen met Engelse blogs
Hieronder vind je twee voorbeelden van platforms waarmee ik in 2011 geld verdiende met mijn Engelstalige blogs. Inmiddels bestaan deze sites niet meer. Ik neem ze toch op in deze blogpost, omdat het toch een indruk geeft van hoe het kan werken.
Blogsvertise – update 2023 Blogsvertise is opgedoekt
Eén van de websites waar ik mijn Engelstalige blogs heb geregistreerd is Blogsvertise.
Inmiddels heb ik via Blogsvertise twee opdrachten gehad. De eerste taak was het schrijven van een artikel over de website Become.com waar je prijzen kunt vergelijken. Voor de tweede opdracht moest ik een artikel schrijven over kabels. De eerste taak betaalde 20 dollar, de tweede 30 dollar.
Gisteren hebben ze 20 dollar uitbetaald op mijn Paypal account, wat in euro’s neerkomt op 14,15.
Hoe werkt Blogsvertise?
- Registreer je
- Je krijgt taken via de mail toegestuurd
- In een taak moet je altijd drie keer de link naar het bedrijf waaraan je aandacht besteed plaatsen
- Via een formulier op Blogsvertise stuur je de link naar je blog post
- Na goedkeuring van je blogpost word je betaald via Paypal.
Ik vind Blogsvertise plezier om mee te werken: het is een no-nonsense website die zichzelf wijst! En ze betalen netjes op tijd. Een fijne manier om te bloggen voor geld.
Bloggen voor geld is een uitstekende manier om geld te verdienen vanuit huis. Je kunt zelfs bloggen voor geld met opdrachten uit het buitenland! Nederland is natuurlijk een relatief klein landje, en als je Engelstalig gaat bloggen voor geld vergroot je aanzienlijk je werkgebied. Daarmee open je een heleboel nieuwe deuren voor geld verdienen met bloggen!
Bloggen voor geld voor het buitenland met SponsoredReviews update 2023 Ook deze site bestaat niet meer.
Inmiddels heb ik drie opdrachten gedaan voor het Amerikaanse bedrijf SponsoredReviews. Vandaag kwam er via Paypal weer een betaling binnen van 37,50 dollar. Dat is 26 euro. De post betaalde in totaal 75 dollar, maar de helft daarvan gaat naar SponsoredReviews. SponsoredReviews is daarmee de snelste, buitenlandse betaler: de post publiceerde ik op 10 juli, en ze betaalden op 22 juli.
Hoe werkt SponsoredReviews?
Het fijne aan SponsoredReviews is dat je niet per sé hoeft te ‘bieden’ op een opdracht. Je krijgt gewoon een mailtje met daarin de volgende informatie:
De volgende stap is dan een bezoek aan de adverteerder, om te kijken of je mogelijkheden ziet daar een goede post over te schrijven, die ook nog binnen je blog past. In dit geval ging het over brillen!
Nadat de post gepubliceerd is, geef je de link van de post door op de website van SponsoredReviews. En in dit geval, was het volgende wat ik hoorde dat ik betaald was.
Linkvehicle
Linkvehicle is een Amerikaans bedrijf dat adverteerders helpt hun positie in de resultaten van zoekmachines te verbeteren. Anno 2023 heten ze Vazoola. In 2011 verdiende ik geld via hen met mijn Engelse blogs! Hieronder lees je wat ik er destijds over schreef.
Linkvehicle
Linkvehicle houdt zich bezig met SEO: Search Engine Optimization. Als een bedrijf bijvoorbeeld buggy’s verkoopt, dan willen ze natuurlijk graag dat als iemand zoekt op ‘buggy’s’, zíj bovenaan staan bij de zoekresultaten. Linkvehicle helpt hen hierbij. Eén van de manieren waarop ze dat doen is door te bemiddelen tussen adverteerders en bloggers: adverteerders kunnen via Linkvehicle links kopen bij bloggers.
Linkvehicle: mijn ervaringen
In de laatste week van mei 2011 kreeg ik een opdracht van Linkvehicle voor mijn Engelstalige blog Momfever. Ik moest een post schrijven van minstens 200 woorden, met een url van de adverteerder, en een specifiek ‘keyword’. Linkvehicle verkocht deze link voor 75 dollar, maar houdt helaas de helft van dit bedrag zelf voor hun bemiddeling. Dit betekent dat ik vandaag 37,50 dollar op mijn Paypal account ontving, wat neerkomt op 30 euro. Ik plaatste de post gisteren, en kreeg vandaag al betaald.
Conclusie
Ik vind Linkvehicle een goede manier om geld te verdienen met bloggen. De betaling is zeer snel en betrouwbaar, en de gevraagde posts zijn prima te doen. Het enige dat je nodig hebt is een (Engelstalig) blog en een Paypal account.
N.B. Anno 2023 presenteert Valooza zich vooral voor bedrijven die links willen hebben. Ik zie geen optie meer voor bloggers om zich aan te melden als plek om die links te plaatsen.
Bloggen: zoek zelf ‘opportunities’!
Overigens is het ook mogelijk om zelf ‘opportunities’ voor bloggen voor geld te zoeken. Op de website van SponsoredReviews vind je een button ‘Find Advertisers‘ en dan volgt er een handige lijst met advertisers.
Op die lijst vind je heel overzichtelijk de bedragen die de posts betalen. De betalingen variëren van 5 dollar tot wel 1000 dollar. Maar een ‘bid’ doen op een ‘opportunity’ wil niet per sé zeggen dat je de opdracht ook krijgt: dat is afwachten. En op sommige ‘opportunities’ kun je niet bieden, als je Pagerank niet hoog genoeg is.
Bloggen en advertorials schrijven is verrassend leuk! Het vereist research, creativiteit en inventiviteit. Kortom: ik kan het van harte aanraden.
Geld verdienen met mijn Engelse blog met maar 13 bezoekers per dag
Geld verdienen met je blog kan, zelfs al zijn je bezoekersaantallen slecht. Dat bewijst mijn Engelstalige blog Momfever. Ook als je kiest voor gratis bloggen.
Bezoekersaantallen op mijn Engelse blog Momfever: 13 per dag…
Mijn Engelstalige blog is net een lui kind op een schommel: als ik niet voortdurend blijf duwen, komt hij al snel tot stilstand. Dat is weleens demotiverend. De gemiddelde, bedroevende bezoekersaantallen van Momfever per dag, zijn slechts 13. Toch verdiende ik er de afgelopen maand 90 USD mee, en zal dat deze maand zelfs 180 USD zijn.
Pagerank 3
En dat komt omdat Momfever een pagerank van 3 heeft, wat een heel respectabele score is. Die 180 USD verdien ik met het schrijven van posts met betaalde links naar gespecificeerde websites. Een link vanaf Momfever draagt bij aan de pagerank van zo’n website.
Een goede pagerank compenseert dus voor matige bezoekersaantallen.
In een eerdere post heb ik al eens uitgelegd wat het belang en de waarde van een goede pagerank zijn. Je kunt die post hier nalezen.
Let op: anno 2023 is pagerank verdwenen. Het draait nu om Domain Authority.
Hoe krijg je een goede pagerank oftewel Domain Authority?
Een goede pagerank/ domain authority krijg je door kwalitatief goede ‘backlinks’ oftewel websites die naar jouw blog linken. Maar dat leidt tot de volgende vraag: ‘hoe krijg je backlinks?!’ Daarom hieronder een aantal dingen die je kunt doen om backlinks te krijgen, zodat je pagerank stijgt.
- Bezoek andere blogs, en laat comments achter. Met een beetje mazzel bezoeken ze jou terug en plaatsen een link naar je blog. Dit is ook meteen goed voor je bezoekersaantallen!
- Zet een link naar je blog op je profiel bij Facebook, Hyves, Twitter, Youtube en Google+ etc. Ook dit helpt ook weer om je bezoekersaantallen te vergroten.
- Doe gastposts voor blogs met een mooie pagerank. Onderaan aan je artikel mag je vaak een url zetten naar je blog!
- Meld je aan op startpagina’s en linkpagina’s. Als moeder met een blog kun je je bijvoorbeeld aanmelden bij de Mamablogs. Zij hebben een pagerank van 4!
- En last but not least, het is steeds hetzelfde advies: schrijf gewoon goede posts!
Mijn inkomsten via Momfever zorgen ervoor dat ik de moed erin houd! Zelfs als van de bezoekersaantallen de tranen in mijn ogen schieten…
Wil je meer weten over hoe je geld kunt verdienen met je blog?
Lees dan Professioneel Bloggen! en mijn post over affiliate marketing.
Wil je weten hóe je een blog moet beginnen? Kijk dan hier!
Samenvattend
Of je nou een Nederlandstalig of Engels blog begint: de basis is hetzelfde. Denk goed na over een optimale naam voor je blog en kies je domeinnaam zorgvuldig. Vervolgens is het zaak om goede content te produceren. Mijn favoriete manier van bezoekers krijgen is SEO, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Schrijf goede blogposts met keywords die zorgen voor bezoekers op je blog.
Leestips
- Lees ook mijn post over affiliate marketing!
- Blog beginnen
Een goede vraag Roos. Daar zeg je me wat… Ik ga er over nadenken!
Handige tips, naar aanleiding van je reactie op mijn blog over online geld verdienen ben ik dit jaar ook begonnen met een Engels blog. Hetzelfde idee als de NL versie, maar niet letterlijk dezelfde invulling. Ik heb mijn NL blog nu redelijk op de rit, dus vandaar leek dit me een mooi moment. De Engelstalige markt is gewoon veel groter en het lijkt me geweldig om van bloggen een substantiële (semi)passieve inkomensstroom te maken.
De engelstalige comments die je onder de artikelen ziet staan zijn meestal spam comments. Dat telt dus niet.
Verder, is het bereik met een engelstalige blog natuurlijk veel groter, maar er is ook ontzettend veel concurrentie van heel goede engelstalige bloggers waar je niet makkelijk tussen komt. Het is beter om je dan te blijven richten op de Nederlandse markt en daar echt heel goed je best te doen met promotie.
Als je echt goed in het engels kunt schrijven, kun je je beter aanmelden bij sites zoals ehow.com of wikihow.com. Goede verdienste en je hoeft niet zelf te promoten.
Heb jij er een verklaring voor waarom jouw eigen pagerank zo laag is?
Dat komt omdat dit blog nog vrij nieuw is!
Is het met WordPress mogelijk om van je eigen .nl website een Engelstalige versie te maken? Bijvoorbeeld zoals je ziet bij websites van vliegtuigmaatschappijen of grote overheidsinstellingen: dat er bovenaan de pagina een Brits vlaggetje die je naar de Engelstalige versie van de webpagina stuurt.
Hoi Leonie, dat is mogelijk. Bijvoorbeeld met speciale WordPress themes. Ik heb hier zelf geen ervaring mee. Het lijkt me niet heel makkelijk. Hier vind je er een aantal: http://www.wpmayor.com/10-wordpress-themes-for-multilingual-websites/
Je kunt er ook voor kiezen een apart Engelstalig blog te maken, en daar naar te linken vanaf je Nederlandstalige blog. Zo heb ik http://www.renmamren.com en de Engelse versie is http://www.momshomerun.com. En http://www.momfever.com is de Engelse versie van http://www.huisvlijt.com en http://www.berichtenvanhetmoederfront.com.
Bedankt voor de snelle reactie! Ik zal het even uitzoeken.
Ik wil wel in nederlands schrijven om te beginnen met bloggen maar mijn nederlands is ook niet zo goed, ,als ik schrijf in mijn eigen moedertaal dan kan ik niet de lezer de link verbinden met de andere nederlands artikelen die ik graag lees. Dus in Nederlands zou ik wel grammatica fout maken maar dan is het niet fijn om te lezen. Mijn reden om te schrijven in Nederlands is omdat ik hier nu woon en weinig volgt door wat gebeurt waar ik vandaan komt. Ik ben nog nooit begonnen met bloggen vandaar wil ik je vragen
Hoi Patricia, wat leuk dat je wilt gaan bloggen! Wat is de belangrijkste reden voor jou om in het Nederlands te bloggen? Zou je moedertaal een optie kunnen zijn? Hoe lang denk je dat het duurt voordat je redelijk foutloos Nederlands kunt schrijven?
Ik zie verschillende mogelijkheden:
Je begint met bloggen in het Nederlands en laat al je teksten eerst controleren door iemand.
Je begint met bloggen in je moedertaal, en zet een Google translate knop op je blog. Dat is niet ideaal, maar beter dan niets.
Je wacht tot je Nederlands vrijwel foutloos is.
Als ik jou was zou ik gewoon beginnen in ieder geval! Bloggen is leuk, en goed om Nederlands te leren, dus wat heb je te verliezen : )
Ik heb voor de derde optie gekozen, en mijn engelse blog aan een subdomein gehangen. Maar het vertalen van artikelen is wel tijdrovend en ik probeer het ook niet te letterlijk te vertalen.
In mij geval krijgt de Engelse variant van mijn blog niet heel veel views, maar dat komt eerdere omdat mijn Nederlandse blog vrij uniek is en in Amerika heb je heel wat meer van die klassieke scheerblogs.
Leuk om te lezen overigens de artikelen op deze blog :)
Letterlijk vertalen werkt inderdaad niet goed. Ik kopieer en plak een Nederlandse tekst soms wel eerst in de Engelse versie.
Maar uiteindelijk wordt het vaak toch heel anders. Sommige dingen kun je in het Engels ook beter of leuker zeggen dan in het Nederlands.
Bij tweetalig bloggen, moet je vooral niet te letterlijk gaan vertalen. Dan kun je net zo goed Google Translator gebruiken….
Wat PageRank betreft, ik dacht dat Google deze al een hele poos niet meer geupdate had en dat wellicht ook niet meer zou doen? Weet jij meer?
De laatste update is inderdaad een tijd geleden, en er gaan inderdaad geruchten dat er geen updates meer komen. Maar met Google weet je het maar nooit. Pagerank speelt nog steeds wel een rol, ook al is die rol wel wat kleiner geworen. Maar onderschat hem niet.
Heerlijk blogje. Ik heb gelijk mijn blog kostbaar een soort van tweelingzus gegeven. En bedankt voor het noemen van m’n andere blogs.
Graag gedaan : )
Men kan vertalen op mijn 2 websites en ik ontvang zo af en toe ook andere niet nederlandse bloggers dus ik blijf gewoon heerlijk in eigen taal schrijven hoor. Als men taal had ingeschakeld en Nederlands erbij hebt gevoegd en men klikt dan met rechter muis knop(mits men werkt met muis dan ) dan kunnen ze het ook vertalen. Ze worden beiden goed bezocht en vroeger schreef ik wel eens in Engels maar nu nooit meer.
Iemand ervaring met de plug-in Weglot Translate of andere vertaal plug-ins op WordPress? Dat lijkt me wel interessant…