auteur box

Heb jij al een auteur box oftewel een author box op je blog?

Een author box is een sectie onderaan een blogpost. Meestal zie je eerst een fotootje, met daarnaast de naam en een introductie van die persoon.

Door de opkomst van AI zijn ze belangrijker dan ooit geworden!

Auteur box belangrijk vanwege AI en EEAT

Dat zit zo: door de opkomst van AI, die complete blogposts kan uitspugen, vindt Google het belangrijk om te checken en te weten wie iets zegt. Is het een echt persoon, of is het AI? En als het een echt persoon is, hoe betrouwbaar is die persoon dan? Iedere gek kan wel van alles roepen. Hoe weet je of wat iemand zegt de moeite waard is?

Daarom introduceerde Google het concept EEAT.

EEAT staat voor experience, expertise, authoritativeness en trustworthiness.

Met andere woorden EEAT gaat over jouw ervaring, expertise, autoriteit en betrouwbaarheid als blogger. Als jij over bloggen schrijft, wat maakt jou blogpost dan de moeite waard?  Wat is je ervaring?  Waarom zou Google jouw blogpost hoog in de zoekmachineresultaten zetten?

Ik hecht zelf ook meer waarde aan de blogposts van iemand die al 5 jaar blogt, dan aan iemand die een week geleden is begonnen met bloggen en meteen een tutorial over geld verdienen met je blog schrijft.

Wat heeft een auteurbox hiermee te maken?

Wat heeft een auteurbox te maken met AI en EEAT? Het antwoord is heel simpel: een auteur box laat Google zien dat je een mens bent. Niet alleen dat, een goede author box vertelt ook wat je EEAT is. Ik moet bekennen dat ik pas sinds kort een auteurbox heb.

Waarom ik tot voor kort geen author box had

En dat is omdat ik dacht dat een author box onzin was... In de sidebar van mijn blog staat immers mijn foto en een korte introductie. 'Mensen weten wel wie ik ben!' redeneerde ik. Ik dacht dat auteur boxen alleen waren voor bloggers met veel gastbloggers. Dan leek het me handig als zo'n gastblogger een eigen author box had onderaan een artikel. Maar omdat ik al mijn artikelen zelf schrijf, leek zo'n box mij voor mijn blogs niet nodig.

Maar ik ben dus van gedachten veranderd!

Anno 2023 is een author box belangrijk voor je SEO oftewel je zoekmachineoptimalisatie.

5 x Waarom een auteur box op je blog belangrijk is

 1. Geloofwaardigheid en vertrouwen: een author box onderaan een blogpost geeft geloofwaardigheid aan de post. Het laat zien dat er een echte persoon achter de inhoud zit en dat de auteur expertise heeft op het gebied waarover hij of zij schrijft. De author box helpt lezers om de betrouwbaarheid van de informatie in het artikel te beoordelen. Ooit bood Google hiervoor de mogelijkheid om je Google+ profiel te koppelen aan je blog, maar Google+ ging roemloos ten onder.
 2. Identificatie en connectie: de box is een kennismaking met de auteur van het artikel. Dit helpt bij het opbouwen van een persoonlijke band tussen de auteur en de lezer. Als je bijvoorbeeld vaak gastschrijvers hebt, dan zullen mensen bij de auteur box hopelijk denken: 'Ah, dat is die leuke auteur weer!'
 3. Versterken van de reputatie van de schrijver: Een authorbox is een prachtig platform om jezelf te presenteren.
 4. Promotie en branding: je kunt links naar je social media in je auteur box zetten. Zo maak je het mensen makkelijk om je te gaan volgen.
 5. Een dergelijke box bevordert de interne linkbuilding.

Hoe zet je een auteur box op je Blogger blog?

Ik heb even gekeken of Teunie van Eenvoudig Leven een author box heeft, en ook bij Aaf van Zuinigaan. Beide zijn succesvolle Blogspot bloggers. Bij Blogger blogs komt een author box onder de post, en voor de comments.

Eenvoudig leven

eenvoudig leven

Zuinigaan: ook geen authorbox

EAAT

Maar ze hebben geen box op hun blog. Toch is een authorbox op een Blogspot blog zetten helemaal niet moeilijk!

Hieronder zie je de mijne van mijn blog Review Eerst:

auteurbox

Wil jij ook een author box op je Blogger blog? Dan zijn hieronder de 9 stappen!

9 Stappenplan: author box op je Blogger blog zetten.

Dit stappenplan bestaat uit 2 fases. Eerst moet je ervoor zorgen dat je de optie om je auteurbox te laten zien hebt aanstaan. En daarna vul je je box in.

 1. Ga naar blogger.com
 2. Klik op Layout of Indeling.
 3. Bij het vak Blog Posts klik je op 'Edit'
 4. Scroll omlaag tot je ziet: 'Show author profile'. Activeer die en klik op Save! Dat ziet er zo uit:author box Blogspot
 5. We zijn nu klaar met Indeling/Layout. Klik vervolgens op Settings of Instellingen.
 6. Scroll helemaal omlaag totdat je onder General 'User Profile' ziet. Klik daarop.
 7. Vul je profiel in, en zet er in ieder geval een foto in.
 8. Scroll omlaag naar Introduction. Dat is de tekst die zichtbaar zal zijn in je box, onderaan je blogpost!
 9. Als je klaar bent met schrijven, klik je op de oranje knop Save profile.

Klaar!

Als je nu naar een blogpost gaat, dan zie je onderaan die blogpost je auteurbox staan!

Een author box op je WordPress blog zetten

Als je een WordPress blog hebt, kun je uiteraard ook een box op je blog zetten. De meeste blog themes bieden deze optie al. Ik gebruik het Kadence theme, en dan is het simpelweg een kwestie van de auteurbox activeren:

auteur box

Nadat de mogelijkheid geactiveerd is, ga je de box invullen. Dat doe je als volgt:

 1. Ga naar je WordPress dashboard.
 2. Klik Gebruikers/Users
 3. Klik op de gebruikersnaam waarvoor je een auteurbox wilt maken.
 4. Scroll omlaag tot je bij de sectie Over jezelf komt. Vul in en klik op Save.auteurbox

Het voordeel van een auteurbox bij WordPress is dat je die per blog kunt personaliseren. Bij Blogger krijg je overal dezelfde box.

Er staat geen foto in mijn author box!

Nou kan het zijn dat je alle stappen hebt gevolgd, en gaat kijken naar het resultaat, en dat er geen fotootje van jou staat! Dan had je wellicht 'Leeg' aangevinkt bij de opties voor Avatar. Of je hebt geen account op Gravatar.

In dat geval moet je eerst de functie van een avatar activeren en een account aanmaken bij Gravatar.

Dat doe je bij Instellingen, Discussie: author box

Kies een avatar, maakt niet uit welke, en je zult zien dat er een foto bij je profiel verschijnt.

Samenvattend

Een auteurbox onderaan je blogpost is goed voor SEO. Dat komt omdat je hiermee je EEAT bevestigt voor Google. Een authorbox maakt zichtbaar dat je een echt mens bent, en wat je expertise is. In deze post las je hoe je zo'n box op een WordPress en Blogspot blog kunt zetten.

Leestip: Hoe zichtbaar ben jij als blogger? Doe je aan blogpromotie?

Heb jij een auteursbox op je blog?

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Dag Nicole,
  Alweer een interessante blogpost. Ik ben al direct geïnspireerd om ook een author box te maken! (Note to myself: author box)
  Groeten,
  Eva

  NB Ik geloof dat je in je pull quote ‘EEAT staat experience, expertise, authoritativeness en trustworthiness.’ Het woordje ’voor’ vergeten bent. Niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *