Google alerts instellenGoogle alerts instellen.

Het is als blogger een goed idee om dit te doen!

Krab jij je nu achter je oor, en vraag je je af: 'Wat is Google alerts instellen? in vredesnaam?!'

Lees nu alles over Google alerts, waarom ze nuttig zijn voor jou als blogger, wat je ermee kunt, en hoe je ze instelt.

Google alerts: wat is dat?

Google Alerts is een gratis tool van Google. Je gebruikt het om op de hoogte te blijven. Je kunt voor allerlei onderwerpen een Google Alert instellen. Als er dan ergens op het internet over wordt geschreven of gepubliceerd, krijg jij een Google Alert daarvan in je mailbox!

Ik heb bijvoorbeeld een  Google Alert ingesteld voor de term 'stay at home moms' voor mijn blog Het Moederfront. Elke keer dat daar een bericht over wordt gepubliceerd, krijg ik hiervan een bericht. Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

Google alerts instellen

Google Alerts instellen: stappenplan

Google Alerts instellen is aangenaam simpel!

Het is handig als je al bent ingelogd in Google. Google alerts instellen zonder een Google account gaat niet. Hoewel je een aantal stappen kunt doen, wil Google uiteindelijk toch dat je inlogt. Het is dus simpeler om dat alvast te doen.

 • Je gaat om te beginnen naar google.com/alertmelding instellen
 • Type het onderwerp in waar je een Google Alert van wilt krijgen. Bijvoorbeeld 'bloggen'. En volgens klik je op de blauwe knop: melding maken.joggen
 • Nadat je het onderwerp hebt ingetypt kun je nog kiezen uit allerlei instellingen.Maar dat hoeft niet. Google alerts instellen

Kortom in feitelijk 2 stappen in kun je Google Alerts instellen. Een makkie dus!

Hoe gebruik je Google Alerts als blogger?

 1. Stel een alert in voor de naam van je blog. Elke keer als je een nieuwe blogpost publiceert krijg je daarvan bericht van Google. Op die manier weet je ook meteen zeker dat Google je post heeft gezien en opgenomen in de index. Een andere fijne bijkomstigheid is dat je zo weet als iemand over je blog schrijft.
 2. Google Alerts instellen voor je eigen naam is ook een goed idee. Tenminste, als je graag wilt weten als je naam ergens genoemd wordt. Zeker als je jezelf in beeld brengt als bijvoorbeeld een influencer, is het goed om te weten in hoeverre mensen je gaan noemen.
 3. Gebruikt Google Alerts om ideeën voor blog onderwerpen op te doen. De Google Alerts die ik in mijn mailbox krijg, vormen vaak de basis voor een blogpost. Bijvoorbeeld omdat ze een leuk nieuwtje zijn, of simpelweg als inspiratie dienen voor een blogpost.
 4. Stel Google Alerts in voor de keywords waarop je graag hoog wilt scoren in Google. Zo blijf je op de hoogte van wat je concurrenten doen. Elke keer dat zij een blogpost publiceren over 'jouw' keyword krijg je een Google Alert. Zo weet je wat er speelt, en wat anderen schrijven over bepaalde onderwerpen in jouw blog niche. Zo kun je ook zorgen dat jouw blogposts altijd up to date zijn en de nieuwste informatie bevatten.
 5. Stel alerts in voor onderwerpen die relevant zijn voor je blog, zodat je goed op de hoogte blijft van wat er over geschreven wordt en wat de nieuwste ontwikkelingen zijn.
 6. Google Alerts instellen kun je ook doen om goede mogelijkheden voor gastartikelen te vinden. Als er een artikel verschijnt over een onderwerp waarvoor jij een Google Alert hebt ingesteld, dan kun je hen benaderen en een gastartikel voorstellen.
 7. Je kunt Google Alerts gebruiken om links te krijgen. In dat geval ga je Google Alerts instellen voor de naam van je blog, laten we even Bloggen en loggen als voorbeeld nemen. Vervolgens krijg je een bericht van Google als iemand iets heeft gepubliceerd en Bloggen en loggen genoemd. Je gaat dan kijken wat die persoon heeft geschreven, en hopelijk heeft hij of zij er een link naar je blog achter gezet. Maar is dat niet het geval? Dan is dit je kans om een link te krijgen! Stuur de blogger/webmaster een mailtje waarin je bedankt voor het noemen van jouw blog, en je vraagt vriendelijk of het mogelijk is dat ze er een link naar je blog achter zetten.
 8. Google Alerts instellen kun je ook doen als een controlemiddel om te kijken of niet iemand anders stiekem dingen publiceert onder jouw naam of blognaam.

Samenvattend

Google Alerts instellen is gratis en makkelijk! En het is een geweldige bron van informatie voor jou als blogger. Je kunt ermee in de gaten houden hoe het gaat met jouw 'brand', je blog, je naam, je concurrentie etc. Daarnaast kan het een inspiratiebron zijn.

Gebruik jij Google Alerts?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *