Linkparty

In de VS is het een groot succes: de linkparty. Maar tot mijn verwondering lopen ze in Nederland vrij moeizaam.

En ik vraag me af waarom.

Want linkparties zijn een geweldige manier om je blog te promoten. Waarom doen maar zo weinig Nederlandse bloggers mee aan een linkparty?

Maar eerst: voor degenen die geen idee hebben waar ik het over heb, meer uitleg over het fenomeen linkparty!

Linkparty: wat is dat?

Een linkparty is een speciale blogpost waarin bloggers één of meerdere links naar hun blogposts kunnen plaatsen. Dat gebeurt met behulp van een speciale dienst als InLinkz, LinkyTools of Link Party Animal. Het enige dat je als blogger hoeft te doen is je link plaatsen. Het gebruikte programma 'haalt' vervolgens de bijbehorende afbeelding bij je blogpost op, en dan krijg je bijvoorbeeld dit:

Linkparty

Hierboven zie je dat ik de url van de post die ik wil delen in het formulier van de link party heb geplakt. De afbeelding werd vanzelf opgehaald, evenals de titel. Ik hoef alleen nog mijn emailadres in te vullen en klaar.

Een linkparty is dus iets heel anders dan een post waarbij je in de comments een link naar je blog mag plaatsen.

Link party: waarom zou je eraan meedoen?

 • Een linkparty is een makkelijke, laagdrempelige manier om je blog te promoten. Door eraan mee te doen, breng je jouw blog onder de aandacht van de bezoekers van dat blog. Zelf een link maken is niet eens nodig. Dat doet het systeem voor je.
 • Daarnaast vind ik het zelf altijd leuk om te kijken wat andere bloggers delen in zo'n linkparty. Dat levert soms nieuwe inzichten en inspiratie voor blogposts op.
 • Meedoen aan een linkparty kun je zien als een vorm van netwerken. Je gaat bepaalde bloggers (her)kennen, en zij jou.
 • Een linkparty kan nieuwe bezoekers naar je blog opleveren.
 • Als je te maken hebt met sympathieke collega bloggers kan deelname aan linkparties interessante comments op je blog brengen.

Wat betekent meedoen aan link parties voor je SEO?

Als je meedoet aan een linkparty, dan laat je een link achter naar je blogpost. Dat zal een zogenoemde no-follow link zijn. Dat betekent helaas dat zo'n link veel minder waarde heeft voor je SEO dan een follow link. Maar! Er is een grote maar: veel bloggers die een link party geven op hun blog, plaatsen aan het eind van de party de blogpost waar het meest op geklikt werd op hun blog. Zo'n blogpost wordt dan 'uitgelicht.' Als je geluk hebt, met een follow link naar jouw betreffende blogpost.

Een linkparty kan dus een mooie follow link naar jouw blog opleveren.

Ik heb dit verschillende keren gehad met mijn Engelstalige blog Momfever. Dan werd de post waarmee ik meedeed aan de party, 'gefeatured'. Daarbij stond dan de link, en de afbeelding van de blogpost. Hieronder een voorbeeld van één van mijn posts van Momfever die 'gefeatured' werd:

blog hop

Zoals ik al eerder schreef kunnen linkparties nieuwe comments opleveren. En goede comments zijn weer goed voor je SEO. Op Shout Me Loud leggen ze uit hoe comments positief bij kunnen dragen aan je SEO.

Wat zeggen blog goeroe's over linkparties en SEO?

Ik ging te rade bij mijn favoriete blog goeroes, Darren Rowse van ProBlogger en Neil Patel van Ubersuggest. Maar helaas hebben zij geen artikelen geschreven over linkparties en SEO.

Is het interessant voor jou als blogger om zo'n linkparty te géven?

Je kunt meedoen aan linkparties, maar je kunt ze ook zelf gaan geven op jouw blog. Een succesvolle wekelijkse linkparty kán betekenen dat je elke week een leuke stroom aan bezoekers naar jouw blog krijgt, die willen meedoen aan de linkparty. In de VS werkt dat ook echt zo, maar hier in Nederland helaas wat minder. Mijn ervaring is dat er relatief weinig bloggers meedoen aan linkparties. Geen idee waarom!

Ooit, had ik op mijn blog De Mamablogs Lijst wekelijks een blog hop getiteld Woordeloze Woensdag. Die linkparty was geïnspireerd op de Amerikaanse linkparty Wordless Wednesday. Deze linkparty kenmerkt zich door een post met alleen een afbeelding. Het liep maar matig.

Recenter publiceer ik elke zondag een linkparty op mijn blog Huisvlijt. Er doen wel wat bloggers aan mee, maar als ik het vergelijk met de linkparties in de VS dan moet ik onwillekeurig denken aan dat liedje:

'It's my party, and I'll cry if I want to.'

Ik zou het leuk vinden als er meer mensen zouden meedoen aan mijn linkparty.

Een linkparty hosten op je blog?

Een dergelijke party hosten op je blog is niet moeilijk. Stap 1 is een account aanmaken bij de site die je wilt gebruiken voor de linkparty. De meest bekende in InLinkz. Je kunt er gratis een account aanmaken, en een linkparty aanmaken. LinkyTools is ook prima, maar vraagt meer werk van de bezoeker.... Mijn voorkeur gaat daarom uit naar InLinkz. Vervolgens volg je gewoon de stappen. Het komt erop neer dat je een code in je blogpost plakt, en voila, je hebt een linkparty!

Hieronder een filmpje waarin wordt uitgelegd hoe je een linkparty maakt met behulp van InLinkz.

Hoe denk jij als blogger over linkparties?

Omdat ik me dus afvraag waarom linkparties in Nederland veel minder populair zijn dan in de VS, vraag ik het aan jullie. Aan mijn collega bloggers! Zou je onderstaande vragen willen beantwoorden in de comments?

 1. Ken je het fenomeen linkparty?
 2. Doe je er wel eens aan mee? Waarom wel, of juist niet?
 3. Wat houd je tegen om mee te doen?
 4. Ga je er in de toekomst aan meedoen?

Blog link party samenvattend

Linkparties zijn speciale blogposts waar je als blogger een nofollow link naar je blogpost kunt plaatsen. Wat dit je kan opleveren is nieuwe bezoekers, en in het beste geval een follow link als jou post door de blogger die de linkparty geeft wordt uitgelicht.

Je kunt gratis meedoen aan linkparties, en je kunt ze ook gratis 'hosten' op jouw blog.

Uitnodiging voor linkparty!

Op zondag houd ik dus een linkparty op Huisvlijt! Je bent van harte welkom!

linkparty

 

Vergelijkbare berichten

3 reacties

 1. Ik doe al jaren mee aan een aantal linkparty's, veelal Amerikaanse. En ik word vrij regelmatig uitgepikt als favo link.
  Ik heb effectief al wat toffe andere blogs leren kennen op die manier.
  Maar ik heb wel de indruk dat op veel van die linkparty's steeds dezelfde mensen mee doen.
  En ik heb niet de ervaring dat dat zo fantastisch veel verkeer naar je blog brengt. Dus als je dat doet, leg je verwachtingen dan niet te hoog!
  Op vlak van Nederlandstalige linkparties is er maar eentje die ik ken die het echt goed doet en dat is die van Annemarie's haakblog. Maar die is nogal specifiek van inhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *