blog onder de loep

Francine is een social media influencer. Bedrijven betalen haar voor het plaatsen van ads op Instagram. Zij is een voorbeeld van het fenomeen influencers.

Omdat veel bedrijven vroegen of ze ook ads op haar blog wilde plaatsen, begon ze in november een blog: My life in colours.

Maar Francine zou graag wat tips willen om haar blog interessanter te maken, en bovendien te optimaliseren voor SEO. Volgens haar statistieken zijn haar blogposts nu namelijk alleen maar te vinden via Instagram.

My life in colours: eerste indruk

Mijn eerste indruk van My life in colours is positief. Het blog ziet er goed verzorgd en professioneel uit. Wat meteen opvalt zijn de prachtige en professioneel ogende foto's. Verder valt op dat de voertaal Engels is. Het menu bevat een link naar een About me page en er is een link naar een pagina met informatie over samenwerken. De overige twee links leiden naar de categorieën Lifestyle en Fashion. Er is geen sidebar, maar er staat informatie in de footer, waaronder een mogelijkheid om contact op te nemen met Francine.

Het is duidelijk zichtbaar dat het om een wordpress.com blog gaat. Daar is niets mis mee, maar anno 2017 is het zo'n beetje de stilzwijgende norm dat serieuze bloggers wordpress.org gebruiken.

De diagnose van SEOQuake van My life in colours

De titel van My life in colours is helemaal prima wat betreft de lengte. Omdat je in wordpress.com niet zelf een metadescription kunt maken, is die niet geoptimaliseerd voor dit blog. De metadescription is het stukje informatie dat je in zoekmachineresultaten onder de link ziet. Het is heel belangrijk, want het kan er voor zorgen dat mensen inderdaad klikken en je blog bezoeken.

Dit zou een goede reden zijn om over te stappen naar een wordpress.org blog.

PageSpeed Insights van My life in colours

Google telt de snelheid waarmee je blog laadt mee als een criterium voor de waarde van je blog. Het is daarom belangrijk dat je blog snel laadt voor je positie in de zoekmachine resultaten.

Anno 2017 verwachten mensen dat een blog laad in 1 à 2 secondes.

Je kunt de laadsnelheid van een blog heel eenvoudig controleren met Google PageSpeed Insights. De minimale aanbevolen score is 85/100.

Laadsnelheid van homepage + een individuele post op My life in colours

 • De homepage op My life in colours scoort 57/100 voor smartphones. En voor desktops 55/100.
 • De scores op een willekeurige individuele post pagina zijn respectievelijk: 54/100 en 83/100

De laadsnelheid van een individuele post is dus prima! Maar de homepage kan beter in het algemeen, en de individuele posts kunnen sneller op smartphones.

Smartphonevriendelijk?

My life in colours is smartphone vriendelijk. Dat wil zeggen dat het blog zich aanpast aan het scherm van de bezoeker. Dit is heel belangrijk, want ook dit gebruikt Google als een criterium om de waarde van een blog te beoordelen. Je kunt een blog heel eenvoudig testen met de Mobile-Friendly test van Google.

my life in colours

Hoe promoot je een blog via Instagram?

Omdat Francine al veel succes heeft op Instagram, biedt dit haar een geweldige kans om haar blog te promoten. Het leuke aan bezoekers die via Instagram naar een blog komen is dat ze goed gemotiveerd zijn om het blog te lezen! Bezoekers via Instagram blijven vaak langer op een blog hangen. En dat is weer goed voor je bounce rate.

Maar hoe kun je Instagram gebruiken om je blog te promoten?

1. Plaats een link naar je blog in je bio

Instagram biedt helaas maar 1 mogelijkheid om een werkende link te plaatsen, en dat is in je bio. De informatie bij je profiel. Francine heeft een link toegevoegd aan haar bio naar 1 specifieke post. Ze zou daar een zogenoemde call to action aan toe kunnen voegen. Dat wil zeggen dat je je bezoekers duidelijk vraagt wat ze kunnen doen. In dit geval bijvoorbeeld:

'Bezoek mijn blog voor meer updates!'

Zie ook Linkbuilding

2. Watermark je Instagram foto's met je blog url

Daarnaast kun je een 'watermark' toevoegen aan je foto's. Stel dat jouw foto 'viral' gaat. Dan is het fijn als mensen kunnen zien dat die foto van jou afkomstig is. Je kunt dit onder andere doen met de app iWatermark. En met een zichtbare url in je foto op Instagram vergroot je de kans dat mensen nieuwsgierig worden en naar je blog komen.

3. Zet 'Link in bio' in onderschrift

Zet 'Link in bio' in het onderschrift bij je foto om zo mensen te helpen je blog te vinden.

4. Promoot blogposts op Instagram

Zorg dat je een mooie, Instagram waardige afbeelding hebt, die je blogpost representeert. Dat kan eventueel best een plaatje uit de blogpost zelf zijn. Zet in het onderschrift iets van: 'Nieuwe blogpost', zodat mensen kunnen zien dat het niet om zo maar een afbeelding gaat.

Hoe kan Francine haar blog interessanter maken?

Eén van Francines vragen was hoe ze haar blog interessanter kan maken. Door de mooie foto's is het blog op zich al interessant. Bovendien vertelt Francine op haar blog het verhaal achter haar outfits en waar mensen haar kleding kunnen vinden.

Een heel eenvoudige manier voor Francine om er achter te komen wat mensen interessant vinden is haar Instagram volgers vragen wat ze graag zouden willen lezen. En waar ze graag meer informatie over zouden willen hebben.

Door je doelgroep naar hun wensen te vragen, kun je daar op inspelen!

Die informatie kan ze vervolgens gebruiken voor blogposts, die ze vervolgens kan promoten op Instagram.

Francine heeft een image consultancy bedrijf. Ze vindt het heerlijk om mensen te leren over kleurgebruik, stijl en image. Deze kennis is heel geschikt om te delen in blogposts. Veel mensen zullen graag lezen hoe ze zich het beste kunnen kleden. Ze kan haar blog dus interessanter maken door gebruik te maken van de kennis en ervaring die ze al heeft!

Conclusie en aanbevelingen voor My life in colours

De kracht van My life in colours zijn de prachtige, professionele foto's. Ik kan me goed voorstellen dat Francine een succes is op Instagram! Om haar blog beter vindbaar te maken met zoekmachines en meer bezoekers te trekken kan ze de volgende dingen doen:

 1. Stap onmiddellijk over naar wordpress.org. Met een blog op wordpress.org kun je namelijk wél de metadescription optimaliseren en je kunt bovendien gebruik maken van de gratis Yoast plugin om je blogposts te optimaliseren.
 2. Investeer in een goede kwaliteit theme. Het Genesis framework is heel goed. Door te investeren in een goede theme heb je meteen al een voorsprong op SEO gebied.
 3. Gebruik H-tags in de posts. De posts op My life in colours hebben nu geen tussenkopjes. Tussenkopjes vertellen zoekmachines waar een post over gaat.
 4. SEO is meer dan een geoptimaliseerd blog en SEO vriendelijke blogposts. Het is ook belangrijk dat andere mensen naar je blog linken. Dit heet link building. Daarom zou ik minimaal twee keer per week tijd vrij maken om andere, vergelijkbare blogs te bezoeken. Lees posts, en laat comments achter die echt iets toevoegen. Een comment hoeft niet lang te zijn, maar wel meer dan: 'Leuke post!' Laat merken dat je geïnteresseerd bent. Een geschikt blog in een vergelijkbare niche als Francine is Nancy's Fashion Style blog. Nancy houdt elke week een blog hop, waar Francine aan kan meedoen en bovendien soortgelijke andere blogs kan ontdekken. Nancy heeft bovendien elke week een post waarin iemand haar kledingstijl laat zien. Een ander interessant blog is Fashion should be fun.
 5. Deel blogposts in Facebookgroepen om nieuwe bezoekers te trekken, en hopelijk ook links naar je blog.
 6. Doe mee aan aan blog hops/link parties. Dat zijn posts waarbij je een link naar een blogpost kunt achterlaten. Op Huisvlijt vind je een voorbeeld van zo'n blog hop.
 7. Schrijf gastartikelen voor blogs in dezelfde niche, om zo nieuwe bezoekers te trekken en bovendien je linkprofiel te verbeteren.
 8. Lees mijn post Hoe krijg ik meer bezoekers!
 9. Benut je succes op Instagram om bezoekers te trekken. Plaats een link naar je blog in je Instagram profiel.
 10. Plaats je url in de foto's die je op je Instagram deelt.
 11. Maak een nieuwsbrief, en maak het mogelijk voor bezoekers om zich daar op je blog voor in te schrijven.
 12. Er staan links naar social media op My life in colours. Maar de link op bijvoorbeeld Facebook, Twitter verwijst naar Francine's nagelstudio.
 13. Mail je vaak? Zet dan een link naar je blog in je handtekening onderaan je mailtjes.

Francine is een interessante blogger, omdat ze haar succes begon met Instagram! Vaak is het andersom.

Ik wens haar veel succes!

Vergelijkbare berichten

9 reacties

 1. Hi Nicole, goed stuk. Daar zal Francine heel wat aan hebben. Ook ik als startende blogger kijk elke keer uit naar je informatieve mails. Dit keer was de pagespeed nieuw voor mij en duidelijk dat er heel wat moet verbeteren aan mijn (web)blogsite. Dank voor de tip! Warme groet, Inge

 2. Ik heb nog even een vraag! Als je op mijn blog kijkt, krijg je 1 post te lezen. Dat vind ik mooi! Is het beter voor je bouncerate om meer posts te laten zien? Of is het beter dat ze kunnen doorklikken naar een ouder bericht of een relatief bericht?

  1. Je zou er voor kunnen kiezen om 'excerpts' van je posts te laten zien op je homepage zodat mensen moeten doorklikken naar de hele post om zo je bounce rate omlaag te brengen.

   Het voordeel van meerdere posts zichtbaar maken op de homepage is dat mensen dan zien dat je regelmatig posts publiceert, en ze krijgen meerdere onderwerpen/posts te zien. De kans dat bezoekers iets zien dat ze interesseert is dan groter.

   Verder doe je het al heel goed met je 'related posts' onder je posts. Die nodigen mensen ook uit om 'dieper' je blog in te gaan.

   Bounce rate is relatief. Dus als jij heel tevreden bent met je huidige opzet kun je het ook zo houden als het is.

   Maar excerpts zijn in theorie wel beter als je een lagere bounce rate wilt.

 3. Nicole ik ben je zo dankbaar voor je perfecte analyse. Je bent echt een blog-experte en iedereen die professioneel wilt gaan bloggen zou eerst bij jou langs moeten! Er staan ongelofelijk veel goede bruikbare tips in, die ik ondertussen allemaal heb aangepast!
  Dankjewel Nicole!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *