linkbuildingLinkbuilding.

Het wordt soms bijna beschouwd als een vies woord.

Linkbuilding: wat is het eigenlijk?

Maar linkbuilding is simpelweg je best doen om links naar je blog te krijgen.

Google beschouwt links naar een blog of website namelijk nog steeds als een teken dat het waardevolle informatie te bieden heeft.

En dus zijn backinks naar je blog heel prettig om te hebben, en te krijgen. Want hoe meer links naar je blog, hoe groter de kans dat je hoog in de zoekmachineresultaten eindigt met je blog. En dat betekent weer meer bezoekers.

Zie ook: link maken!

Waarom wordt linkbuilding soms als een vies woord beschouwd?

Waarom wordt linkbuilding dan soms gezien als een kruiperige, viezige activiteit? Dat komt omdat het idee heerst dat je links eigenlijk min of meer vanzelf zou moeten krijgen. Dat je blog zo briljant, informatief, speciaal, humoristisch en leuk is dat mensen er spontaan naar gaan linken. Een beetje volgens het motto: 'Goede wijn behoeft geen krans.'

Een andere reden dat linkbuilding een slechte reputatie heeft, is dat er in het verleden bedrijven waren die er misbruik van maakten. Die hadden door dat Google kijkt naar links, en gingen ze daarom massaal inkopen. Inmiddels heeft Google dat door, en wordt het afgestraft. Maar het gaf linkbuilding wel een slechte naam.

Linkbuilding is echter een belangrijke manier om meer bezoekers te krijgen, zolang je het maar op de juiste manier doet. En natuurlijk in combinatie met het schrijven van goede blogposts.

17 manieren om backlinks naar je blog te krijgen

Nu we dus hebben vastgesteld dat linkbuilding geen vies woord is, en ook geen louche bezigheid, kunnen we aan de slag. Hier onder 17 manieren om links naar je blog te krijgen.

 1. Zet de link naar je blog in je profiel en handtekening op forums. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je te pas en te onpas overal je handtekening met url achterlaat. De truc is om zinnige bijdrages op een forum te geven, en dan is een url in je handtekening oké. N.B. Niet alle forums staan een url in je handtekening toe, dus check of het mag.
 2. Schrijf gastartikelen voor andere blogs. Veel mamabloggers geven andere bloggers de kans om een gastpost te publiceren om hun blog. Bij de introductie, of onderaan zo'n gastpost mag je  meestal kort zeggen wie je bent en een link naar je blog plaatsen.
 3. Interview andere bloggers. Als je andere bloggers interviewt en het uitgewerkte interview op je blog publiceert, is het leuk als de geïnterviewde op haar blog dit interview noemt. Zorg dus dat het een superleuk interview is, waar zo'n blogger trots op is, en graag wil dat anderen het ook lezen. Anders gaan ze er natuurlijk niet naar linken.
 4. Verzin een tag. Een tag is een lijstje met vragen die andere bloggers kunnen invullen. Het is een onuitgesproken regel dat degene die de tag heeft verzonnen door de blogger die hem invult wordt genoemd. Zo verzon Ramona de Bedank de blogger tag, die door veel andere bloggers werd overgenomen.
 5. Verzin een award en deel dit uit in Blogland. Er zijn allerlei maffe awards in Blogland. Degene die de award ooit heeft verzonnen wordt in de regel even genoemd door degene die de award heeft gekregen.
 6. Schrijf testimonials. Een product gebruikt waar je enthousiast over bent? Of een restaurant of pretpark of andere activiteit bezocht? Schrijf er een testimonial over. Sommige bedrijven plaatsen hele testimonials op hun website, soms inclusief link. Zo kunnen hun bezoekers zien hoe enthousiast anderen over ze zijn! En de link maakt de testimional geloofwaardiger. Mensen kunnen het immers navragen. Dat laat zien dat het bedrijf niet zo maar een schrijver heeft ingehuurd om een nep testimonial te schrijven. En jij hebt weer een fijne backlink er bij.
 7. Links uitwisselen. Hier ben ik zelf niet dol op. Ik krijg zelf ook geregeld mailtjes met de vraag: 'Wil jij een link naar mijn blog plaatsen? Dan plaats ik er eentje naar jouw blog. Daar worden we allebei beter van.' Ik ga hier eigenlijk zelden op in. Maar het is een methode.
 8. Schrijf zulke goede posts dat mensen er spontaan naar gaan linken omdat ze het anderen gunnen jouw geweldige informatie te lezen!
 9. Promoot je posts op social media. Zorg dat mensen op de hoogte zijn van je posts zodat ze zo enthousiast kunnen worden dat ze er naar gaan linken.
 10. Maak een infographic die mensen kunnen embedden op hun blog. Dat wil zeggen dat ze de code kunnen kopiëren en plakken in hun blog. Zo kunnen zij hun bezoekers een mooie infographic aanbieden op hun blog, en jij hebt er weer een backlink bij.
 11. Doe mee aan link parties. Een link party is een blog hop. Dat wil zeggen dat een blogger andere bloggers de mogelijkheid biedt om een link naar een blogpost te plaatsen met een speciaal formulier. Zelf gebruik ik hier graag inlinkz voor. Overigens zijn deze links wel no-follow, en tellen ze in die zin niet mee als waardevolle backlink. Maar het is een kans om je blog onder de aandacht te brengen bij nieuwe mensen. En dat kan toch alsnog backlinks opleveren. Op mijn blog Huisvlijt vind je een voorbeeld van zo'n link party/blog hop.
 12. Doe mee met andere bloggers. Een aantal mamabloggers organiseerden een paar maanden geleden een soort estafette, waarin mamablogger 1 linkte naar mamablogger 2. Mamablogger 2 linkte naar mamablogger 3 enz.
 13. Word lid van Facebookgroepen voor bloggers waar je je link mag plaatsen. Ook hier geldt weer: 'Spam niet alleen je link, maar draag ook gewoon zinvol bij.' Net als bij blog hops zijn dit geen follow links, maar het kan je wel nieuwe backlinks opleveren.
 14. Las je een interessante post waar je het helemaal niet mee eens was? Of juist wel, maar heb jij iets belangrijks toe te voegen aan die post? Dan kun je hier een post over schrijven en daarin linken naar de betreffende blogpost. Bericht de blogger over jouw post. Als jouw post de moeite waard is, zal de blogger er wellicht naar terug linken, omdat de post dan ook weer interessant is voor zijn of haar lezers.
 15. Laat zinvolle comments achter op andere blogs, en laat daarbij je naam en url achter. In principe zijn links in comments no-follow, maar het kan je nieuwe bezoekers opleveren. En als je interessant genoeg bent, zullen ze misschien naar je gaan linken.
 16. Let op of een Blogger het CommentLuv commentsysteem gebruikt. Met het CommentLuv comment systeem kunnen bloggers reacties op een post do-follow maken. Kijk maar: 'You can give people 10 posts to choose from in exchange for doing things like registering to your site, retweeting your post, liking it via facebook or giving it a +1 on Google by enabling those options here. You can also make their last blog post links dofollow by checking the checkbox. Unchecking both the enable boxes will prevent that particular button from showing.' Op deze manier kun je dus backlinks creëren naar jouw blog door waardevolle reacties achter te laten op het blog van iemand anders. Of een post te liken via Facebook.
 17. Geef je blog op bij DMOZ. Dit is een betrouwbare verzamelplaats van links. Het valt overigens niet mee om een link geplaatst te krijgen. Ben van Blogtrommel heeft ook een speciale pagina waar hij links van blogs op plaatst. En dat zijn do-follow links! Met behulp van de Moz bar kun je heel makkelijk checken of links follow zijn of niet:

  linkbuilding
  Met de MozBar kun je kijken of links do-follow zijn. Groen is follow
 18. Maak een mooie blog button die het mensen makkelijk maakt om die button op hun blog te zetten. Zo promoten ze jouw blog en je krijgt een fijne backlink. Ik heb zo'n button op mijn blog Review eerst. Als ik link naar een review van hen op Review eerst kunnen ze dit laten zien met de button : )

Hoe controleer je of links follow of no-follow zijn?

Met behulp van de gratis add-on MozBar kun je heel makkelijk checken of links op een pagina follow of no-follow zijn. En als ze follow zijn, kun je dus proberen om daar ook een backlink op te krijgen.

Conclusie

Hoewel linkbuilding soms een slechte naam heeft, is het wel degelijk nuttig en kan het ervoor zorgen dat je blog beter gevonden wordt in zoekresultaten.

Vergelijkbare berichten

9 reacties

 1. Dank Bloggelientje, om mijn verzamelpagina te noemen! De bewuste pagina krijgt momenteel een update. Alle blogs die niet meer actief zijn verdwijnen uit de lijst... om plaats te maken voor andere blogs. Suggesties zijn dus zeker welkom!

 2. Bedankt voor je tips, Bloggelientje! Linkbuilding is heel tijdsintensief. Hopelijk kan ik met deze tips enkele goede links scoren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *