Gastartikel schrijven of plaatsen op je blog: do of don’t?
Ken je het verschijnsel gastartikel?
Gastartikelen kun je tegenkomen in verschillende vormen. Bijvoorbeeld in de vorm van een mailtje van een collegablogger die graag een artikel wil schrijven voor jouw blog. Gastbloggen, heet dit.
Maar het kan ook een mailtje zijn van een bedrijf over een gastpost!
Gastartikel voorstel van een bedrijf
Komt onderstaand soort mailtje je bekend voor?
‘Beste webmaster!
Vandaag is je geluksdag! Want ik héb toch een leuk artikel voor je! Ons team van experts heeft het geschreven, en we bieden jóú aan om het te plaatsen op je blog. Wat een gelukje voor jou hè?
En het enige dat we er voor terug hoeven, zijn drie linkjes naar onze gokpaleizen in het artikel!
Dus mail ons maar even hoe we het artikel naar je toe moeten mailen, dan kun je het vandaag nog plaatsen!
Graag gedaan hoor!
Blackhat SEO Corporations’
Een gastartikel is helemaal niet zo onschuldig
Ik krijg regelmatig mailtjes waarin mensen me, zogenaamd uit de goedheid van hun hart, gastartikelen aanbieden. Het enige dat ze terug vragen is een link. Maar de waarheid is dat veel van deze gulle gevers een verborgen agenda hebben. Ze zijn namelijk bezig met SEO: bedrijven betalen hen om links te verkrijgen naar hun bedrijf, om zo hun pagerank te verbeteren, en hogerop te komen in Google’s zoekresultaten. En vaak bieden ze hun artikelen aan verschillende blogs aan. Als je zo’n artikel plaatst, loop je dus ook nog het risico van ‘duplicate content‘.
Gastpost: wel of niet
Als je verlegen zit om content dan kan een gastartikel heel welkom zijn. Dan heb je in ieder geval weer een blogpost. En sommige artikelen dragen daadwerkelijk iets bij aan je blog. Maar vergeet niet dat sommige gulle gevers betaald worden, en dat jouw blog waarde heeft.
Verkijk je dus niet op hun zogenaamde vrijgevigheid.
Wees kritisch als mensen je gastposts aanbieden. Stel jezelf de volgende vragen:
- Voegt dit artikel iets toe aan mijn blog?
- Is het goed geschreven?
- Is het artikel uniek of wordt het op meerdere blogs geplaatst?
- Zijn de links in het artikel nuttig en informatief?
- Wat krijg ik ervoor terug als ik het artikel plaats?
Matt Cutts: gastartikelen zijn passé
In januari 2014 verklaarde Matt Cutts gastposts tot ’too spammy’. Wat begon als een legitieme manier om kwalitatieve artikelen uit te wisselen is een SEO trucje geworden. In onderstaande video is hij iets genuanceerder. Gastposts zijn prima om waardevolle content uit te wisselen, maar wees kritisch.
Wat betekent dit in de praktijk voor een gastartikel?
Betekent dit nou dat je geen gastposts meer moet plaatsen of accepteren? Niet per sé. Als het een goed geschreven gastpost is, die meerwaarde biedt aan je bezoekers, plaats het dan gerust. Maar doe het wel met mate.
Gastbloggen kan jouw blog helpen
Ook zijn gastposts nog steeds een goede manier om jezelf te profileren als blogger. Zo kan een gastpost op een populaire website jouw blog onder de aandacht brengen van een nieuw publiek. Zo plaatste ik een week lang elke dag een (onbetaald) gastartikel op de Telegraaf voor hun rubriek Weblog van de week.
Wat als je zélf gastblogs wilt schrijven?
Het kan natuurlijk ook andersom zijn: je wilt zelf gastartikelen gaan aanbieden aan collega-bloggers om zo je autoriteit en bekendheid te vergroten. Door op andere blogs te publiceren, kun je een breder publiek bereiken, waardevolle backlinks verdienen en jezelf positioneren als een expert in jouw niche.
Hoe vind je blogs om gastartikelen voor te schrijven?
Essentieel is om blogs te vinden die relevant zijn voor jouw niche en die een publiek hebben dat overeenkomt met jouw doelgroep. Gebruik zoektermen zoals ‘jouw niche + gastartikel’ of ‘jouw niche + blog’ om geschikte blogs te vinden. Controleer vervolgens eerst de autoriteit en het bereik van deze blogs met tools zoals Moz of Ahrefs. Je wilt niet je tijd en energie steken in een halfbakken blog met een DA van 4. Tegelijkertijd moet je ook niet te ambitieus zijn, en alleen maar gastartikelen willen schrijven voor blogs met bijvoorbeeld een DA van 80. Die zien je aankomen….
N.B. Er zijn speciale Facebookgroepen waar mensen gastartikelen aanbieden.
Aandachtspunten op een rijtje
- Zorg ervoor dat de blogs waar je op richt relevant zijn voor jouw niche en doelgroep.
- Zorg dat je de naam van de blogger kent! Dus als je een mailtje stuurt begin je niet met ‘Hallo’ of ‘L.S,’ maar met bijvoorbeeld Beste Henk.
- Richt je op kwaliteit boven kwantiteit. Een enkele publicatie op een gerenommeerde blog kan meer waarde hebben dan meerdere op minder bekende blogs.
- Elk blog heeft zijn eigen richtlijnen voor gastartikelen. Volg deze nauwkeurig om de kans op acceptatie te vergroten.
Kijk onderstaande video van Neil Patel met zijn gedachten over de kracht van een gastartikel:
Mijn gedachten over gastartikelen
Ik krijg vooral veel Engelstalige mailtjes met aanbiedingen voor gastartikelen. Vaak zijn ze overduidelijk massaal verstuurd, en wordt mijn naam niet genoemd. Tegenwoordig lees ik ze niet eens meer, en gooi ze zo in de prullenbak.
Leestips
Wat vind jij van gastartikelen?
Gastartikelen van andere bloggers vind ik leuk, helemaal goed. Maar als er bedrijven achter zitten, of een soort reclamemachine, dan knap ik af. Dan mag je van mij (betaald) adverteren, maar kom dan niet aan met ‘o, ik heb wat leuks voor je’, terwijl je eigenlijk bedoelt: ‘o, ik heb wat leuks voor mij’. Klinkt misschien een beetje bot, maar dan denk ik: jullie verdienen eraan, daar mag ook voor mij best wat tegenover staan. En zoiets als je als laatste beschrijft; helemaal goed! Maar dan is het ook echt een gastartikel, niet een reclamepraatje verpakt als gastartikel.
Zelf schrijf ik regelmatig gast artikelen voor andere sites. Voor 1 site zelfs iedere maand minimaal 1. Ik vind het leuk om samen te weken met andere bloggers, maar ook om inderdaad zo min blog in de kijker te zetten.
Zelf plaats ik geen gastartikel 1 op 1 ik pas het vaak een beetje of wat meer aan. Om inderdaad dubbele post te voorkomen. En wat ik krijg moet ik wel waardig vinden ;-) Dus niet iets van een tientje en ik moet er echt iets aan hebben. Maar tegenwoordig vraag ik gewoon een financiële vergoeding.
Ben Blogtrommel had het vaak over gastbloggen. Heb er zelf nooit iets van gemerkt. Dwz weet er niet van dat er iemand bij hem of op een ander blog een gastblog heeft geplaatst. Neem aan dat er dan een vermelding bijstaat van wie de gastblogger is. Zelf vind ik het idee raar, omdat ik een blog als persoonsgebonden dagboek zie. Stukken overnemen en daar zelf iets bij plaatsen en/of doorverwijzen naar waar het origineel te vinden is vind ik logischer.