Ideeën voor blogposts

Of je nou 1 keer per week een blogpost publiceert, of dagelijks. Bijna iedere blogger heeft wel eens een moment waarop de cursor knippert op een angstvallig leeg scherm.

Dit dus:

ideeën voor blogposts
Het Blanke Scherm Des Doods….

En hoe meer druk je voelt om een post te verzinnen, hoe lastiger het vaak wordt om iets te bloggen.

Want stress verstikt creativiteit!

Daarom deze post met inspiratiebronnen om jouw creativiteit weer op gang te krijgen.

De ultieme inspiratiebronnen voor blogposts

 1. Gebruik je persoonlijk leven als bron van inspiratie. Dit werkt met name heel goed bij mamabloggers! Eén van de sterke punten van mamabloggers is herkenning, en dat je lezers vaak in dezelfde levensfase zitten. Dat betekent dat jouw verhalen interessant en herkenbaar zijn voor je lezers. Simpele dagelijkse dingen kunnen een goede basis vormen voor een blogpost.
 2. Maak gebruik van zogenoemde ‘writing prompts’. Writing prompts zijn woorden of opdrachten die bedoeld zijn als basis voor een blogpost. Als je writing prompts googlet vind je ze vanzelf. Er zijn eindeloos veel writing prompts. Ik maak zelf regelmatig gebruik van de writing prompts van The Sits Girls. Die zijn geordend op maand.
 3. Kijk op forums waar je doelgroep graag komt, en kijk welke vragen en blog onderwerpen daar leven. Schrijf daar vervolgens over. Vertel bijvoorbeeld wat jij ergens van vindt, of biedt een oplossing voor een probleem of vraag aan.
 4. Gebruik Facebook als bron van informatie en inspiratie voor blogideeën. Kijk waar mensen vragen over stellen, waar ze veel op reageren en gebruik die onderwerpen als de basis voor een blogpost.
 5. Doe een uitgebreide brainstormsessie. Pak een pen en papier, en ga aan je tafel of keukentafel zitten. Schrijf alles op wat er in je opkomt. Maakt niet uit hoe onzinnig. Het gaat er om zoveel mogelijk dingen op te schrijven. Kritisch kijken naar de ideeën komt daarna.
 6. Lees de kranten, en gebruik de actualiteit als basis voor blogpost ideeën. Maar soms kan ook een simpel woord in een krantenartikel je treffen, en kan dat je inspireren tot een blogpost.
 7. Gebruik de gratis Google Keyword Planner of Ubersuggest om ideeën voor blogposts te krijgen. Stel ik wil bijvoorbeeld ideeën hebben voor posts over hardlopen voor mijn hardloopblog Ren mama, ren. In de Google Keyword Planner type ik het woord ‘hardlopen’ in. De Google Keyword Planner geeft me vervolgens een hele lijst met mogelijke onderwerpen op het gebied van hardlopen:ideeën voor blogposts
 8. Gebruik Google suggesties. Als je iets googlet dan biedt Google onderaan de pagina woorden aan die met je zoekwoord te maken hebben. Ik gebruik weer even hardlopen als voorbeeld. Ik google ‘hardlopen’ en onderaan de pagina met resultaten krijg ik suggesties, die ik kan gebruiken als ideeën voor blogposts! Handig hè?! Dankjewel Google.ideeën voor blogposts
 9. Kijk op Google Trends. Op Google Trends kun je zien waarop mensen veel hebben gezocht. Dat zijn dus meteen onderwerpen waarvan je weet dat ze ‘leven’. Deze onderwerpen kunnen een idee zijn voor een nieuwe blogpost.
 10. Ga naar Buzzsumo en type je onderwerp in. Op Buzzsumo kun je kijken welke onderwerpen/blogposts populair waren, en welke veel gedeeld werden. Deze posts kunnen je op ideeën brengen voor je eigen blog! Ik geef hier onder weer even een voorbeeld van de resultaten bij Buzzsumo op basis van de term hardlopen:ideeën voor blogposts
 11. Vraag het je bezoekers! Dit is één van mijn favoriete methodes om ideeën voor blogposts op te doen. Want op deze manier weet je zeker dat er interesse is voor een onderwerp. Als je bezoekers onderwerpen aandragen, dan weet je alvast dat ze er meer over willen lezen.
 12. Kijk met Open Site Explorer met welke zoekwoorden andere bloggers bezoekers krijgen. Deze zoekwoorden kunnen een bron van inspiratie zijn voor blogposts.
 13. Gebruik je eigen blogstatistieken als bron van inspiratie voor je blogposts. Kijk via Google Analytics met welke zoekwoorden bezoekers op je blog terecht komen. En gebruik die zoekwoorden als basis voor nieuwe blogspots.
 14. Heb je een zoekfunctie op je blog? Zo niet, dan zou ik dat nu meteen gaan doen. Een zoekfunctie op je blog is een geweldige bron van blogideeën namelijk. Je kunt zo precies zien waar mensen naar zoeken op jouw blog. En daar schrijf je dan natuurlijk een post over!
 15. Lees de comments op je blogposts. Hebben mensen vragen of problemen? Schrijf een post met antwoorden en/of oplossingen. Zijn er vragen die vaak terug komen?
 16. Maak gebruik van Answer the public.
 17. Bezoek de blogs van andere bloggers, en lees ook de reacties. Zo kun je zien wat er ‘leeft’ onder mensen, en dit kan weer nieuwe ideeën voor blogposts opleveren.
 18. Word lid van Facebookgroepen, en ontdek waar mensen mee zitten, of waar ze meer over willen weten. Gebruik hun vragen en interesses als inspiratie voor blogposts.
 19. Ga naar SemRush en type de url in van een collega blog, dat over dezelfde onderwerpen gaat als het jouwe. Ter illustratie heb ik even het blog blogaholic genomen. Blogaholic gaat net als Bloggen en loggen over bloggen. Stel, ik zit met de handen in het haar want ik heb geen inspiratie voor Bloggen en loggen. Dan kan ik kijken welke keywords het goed doen voor Blogaholic. En die keywords kunnen de kraan van mijn creativiteit openzetten. In het geval van Blogaholic geeft SemRush de volgende 10 ideeën voor blogposts op Bloggen en loggen:ideeën voor blogposts
 20. Gebruik een ideeën generator! Er zijn diverse gratis tools op het internet te vinden om ideeën mee te genereren. Een bekende is HubSpot. Je kunt daar 1, 2 of 3 woorden invullen en vervolgens geeft HubSpot je ideeën voor blogposts. Kijk, ik heb het even voorgedaan:ideeën voor blogpostsEn dan krijg je dit:ideeën voor blogposts
 21. Maak gebruik van boeken! Als fulltime blogger ben ik dol op de bibliotheek. Boeken zijn een enorme bron van inspiratie en ideeën voor blogposts.
 22. Werk mee aan gesponsorde posts. Soms kan een bedrijf je benaderen voor een gesponsorde post, en dat kan dan een prima idee opleveren voor een blogpost. Soms kom je zo op onderwerpen waar anders niet op was gekomen.
 23. Zorg dat je altijd een notitieboekje bij je hebt, of een app op je smartphone hebt om ideeën in te noteren. Denk niet als je een idee krijgt: ‘Oh, dat onthoud ik wel!’ De kans is groot dat je het gaat vergeten namelijk. Schrijf het op. Later ben je jezelf dankbaar! Zo’n notitieboekje met ideeën en notities kan een geweldige bron voor blogpost ideeën zijn.
 24. Ga eens naar je oude posts, en kijk of onderwerpen te benaderen zijn vanuit een andere hoek. Of schrijf een follow-up post op een oudere post.
 25. Vergelijk jezelf met hoe je was 10 jaar geleden. Wat is er veranderd? Je kunt die toepassen op verschillende manieren: persoonlijk, werk, hobby. Wat heb je geleerd?
 26. Schrijf je in voor Google Alerts. Geef alle woorden op die interessant zijn voor je blog. Google stuurt je dan mailtjes met artikelen waarin die woorden voorkomen! Ik heb zo al heel wat ideeën voor blogposts gekregen. Zie ook mijn post Google alerts instellen.
 27. Doe mee aan linkups/blog party’s/blog hops. Bij een linkparty mag je je blog ‘spammen’. Je laat de link naar je blogpost achter, en andere bloggers kunnen dit ook doen. Bezoek de andere blogs in een linkparty om nieuwe ideeën op te doen. Zelf doe ik dit elke zaterdag. Ik schrijf eerst een post voor mijn Engelstalige blogs Momfever en Mom’s Home Run, en deel die in de linkparty’s. Vervolgens bekijk ik alle andere deelnemende blogs. Ik krijg hier altijd veel nieuwe ideeën van. Op De Mamablogs vind je elke zondag een nieuwe linkparty om aan mee te doen.

Heb jij nog handige tips om blogideeën te krijgen? Vertel ze in de comments!

Bron afbeelding: Shutterstock

Vergelijkbare berichten

15 reacties

 1. He die hubspot lijkt me wel wat! Geinig joh! Ik heb dus deze week even een soort writersblock. Ik probeer 3 blogs per week te plaatsen, maar het lukt me even niet. Dan maar niet hoor, in plaats van onzin te posten. Maar ik ga gauw wat tips gebruiken van jou zoals Hubspot en Google Trends.

 2. ik las gisteren ergens dat als je niks te schrijven hebt, je beter af bent om oude blogs te optimaliseren, daar heb je dan veel meer aan dan aan een nieuw blog. Vaak komt de inspiratie dan vanzelf

  1. Dat is zeker een goede optie inderdaad. Dat heb ik ook wel eens gedaan op mijn blog Huisvlijt. Een post waar ik jaren geleden amper comments op kreeg, deed het in de verbeterde versie ineens wel heel goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.