google search boxVoor je bezoekers is het fijn als je blog een zoekfunctie heeft. En daarmee bedoel ik zo’n handig venstertje waarin mensen het onderwerp waarover ze meer informatie willen hebben kunnen typen. Betaalde WordPress themes en Blogger templates hebben vaak een ingebouwde zoekfunctie. Maar laten we het zo stellen:

‘Wat is de meest gebruikte, en beste zoekmachine?’

Juist.

Dat is Google.

Dus waarom zou je dan niet een Google search box op je blog zetten, en er nog geld mee verdienen ook als je je bezoekers een zoekfunctie wilt bieden?! Bloggen voor geld is het best als het goede functies voor je bezoekers combineert met een financiële beloning voor de blogger.

Google search box: wat heb je er voor nodig?

Om een Google search box op je blog te kunnen zetten heb je een Google adsense account nodig. Ooit kreeg je dat automatisch als je een Blogger blog maakte. Maar tegenwoordig moet je je officieel aanmelden en hopen dat je wordt toegelaten tot het programma. Ik schreef een post over hoe je je kunt aanmelden bij Google adsense.

Hoe installeer je de Google search box op je blog?

Oké, jij bent dus één van de gelukkigen met een Google adsense account : ) Lees nu hoe je de Google search box op je blog kunt plaatsen.

  1. Ga naar google.com/adsense en log in
  2. Klik op My ads, direct onder Home:google adsense

 

  1. Klik op Search: google adsense

 

  1. Klik op Custom Search Engine: google adsense

 

  1. Klik op New custom search engine: google adsense

 

  1. Vul nu het formulier in. Je kunt onder andere de taal instellen, of bezoekers het hele internet kunnen afzoeken of alleen bepaalde sites. Ook kun je de vormgeving van de search box helemaal aanpassen aan je blog. google adsense

 

 1. Ben je klaar? Kopieer dan de code die je krijgt door te klikken op de knop links onder: Save and get code en plak die in een tekst widget als je een WordPress blog hebt. Heb je een Blogger blog? Dan kies je voor een ‘html gadget’.
 2. Sleep het widget/gadget vervolgens naar de plek waar je de search box wilt hebben.

Verschil Blogger en WordPress search box versus de Google search box

Even om het verschil te laten zien: hier onder een afbeelding van de sidebar van mijn blog Het Moederbedrijf. Bovenaan zie je de Google search box, en daaronder de search box die Blogger zelf aanbiedt:

google search box

De resultaten die je te zien krijgt als je de Google search box box gebruikt zien er ook heel anders uit. Hier onder eerst de resultaten van de Google search box:

google search box

En dan nu de resultaten van de Blogger search box:

search box

Resultaten WordPress search box:

search box

Wat je ziet is dat de zoekresultaten met behulp van de Blogger en WordPress search box er mooier uit zien! De resultaten worden aangeboden in de oorspronkelijke stijl van het blog. Dat is niet het geval met de resultaten van de Google search box.

Hoe verdien je nou geld met die Google search box?

Je verdient op dezelfde manier geld met de Google search box als met Google adsense in het algemeen. Kortom je inkomsten worden bepaald door:

 • Het aantal mensen dat de advertenties ziet
 • De CTR (Hoeveel mensen op een advertentie klikken)
 • CPC (De prijs per klik)

Je kunt natuurlijk ook juist zelf betalen voor adverteren op Google!

Mijn conclusie over de Google search box

Net als Google adsense kun je met de Google search box geld verdienen met je blog. In deze post legde ik uit hoe je de Google search box op je blog kunt zetten. Het nadeel van de Google search box vind ik dat hij er minder mooi uit ziet dan de standaard Blogger en WordPress search box.

Mijn experiment en inkomsten met de Google search box!

Tot dusver gebruikte ik de standaard search box van WordPress en Blogger. Als experiment heb ik deze op diverse van mijn blogs vervangen met een Google search box.

Binnenkort een update over wat de Google search box doet voor mijn inkomsten!

Een andere manier om geld te verdienen met je blog is via affiliate marketing.

Heeft jouw blog een zoekfunctie? En zo ja, wat voor soort?

Lees ook mijn post Google Adsense inkomsten in gevaar?

Similar Posts

12 Comments

 1. Oké, ik wacht misschien jou bevindingen even af. Want je wilt toch dat met een zoekfunctie ze echt binnen je blog zoeken. Misschien probeer ik t ook wel even uit! Dankjewel.

 2. Dankjewel !!! Dit is een fijn artikel met een heldere uitleg. Ik moest sowieso nog een zoekfunctie op mijn blog maken. Nu sla ik 2 vliegen in 1 klap. Inderdaad is het een minpuntje dat je de pagina met resultaten niet (genoeg) kunt aanpassen. Dat neem ik maar voor lief 😉

 3. Interessante blogpost! Ik vraag me echter wel af wat hier de toegevoegde waarde van is als je eigen blogberichten niet als één van de eerste resultaten is dat wordt weergegeven in de Google Search Bar. Want zelfs als je het instelt dat er enkel op je eigen site moet worden gezocht komen de ads door Google er blijkbaar nog voor.

  Als ik iets zoek op een blog/website dan doe ik dat omdat ik er van uitga dat ik mijn antwoord op die website zelf zal vinden of omdat ik specifiek naar iets op zoek ben op de desbetreffende website. Ik ga ook niet speciaal naar een website surfen om daar in de Google Search Bar te gaan zoeken naar andere dingen, daarvoor gebruik ik gewoonweg mijn adresbalk (ik gebruik Google Chrome als browser). Als website-houder is het natuurlijk wel interessant als je op die manier een graantje kan meepikken, maar ik vrees dat dit niet is wat de klant wil.

  Ik kan bovendien niet goed tegen ‘lelijke’ dingen. Zo had ik vroeger Google Ads op mijn website, maar deze toch weggehaald omdat het niet altijd even mooi was. Nu gebruik ik affiliate links die ik goed vind passen bij mijn website én welke mooi zijn 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *