passion economy

Als mensen enthousiast zijn over wat je maakt of doet, betalen ze er graag uit zichzelf voor. Dat is het achterliggende principe van de zogenoemde passion economy.

Ik vraag me af of je dit als blogger kunt toepassen!

Passion Economy

In Flow magazine las ik over de passion economy en punk zangeres Amanda Palmer. Ooit was ze straatartiest en verdiende ze haar geld door wat mensen haar letterlijk toe wierpen. Dat principe paste ze toe als professionele zangeres.

Ze zette haar muziek gratis online en vroeg haar fans via Twitter en Facebook om financiële steun. Ze hoopte zo 100.000 dollar bij elkaar te krijgen, maar ontving maar liefst 1,2 miljoen!

Je dwingt mensen niet om je te betalen, maar je laat het aan hen over.

In het geval van Amanda Palmer werkte dit duidelijk geweldig.

Maar zou het concept van passion economy ook geschikt zijn voor bloggers?

Passion economy als 'verdienmodel' voor bloggers?

Op dit moment verdien ik mijn geld als blogger met behulp van advertenties, advertorials schrijven in opdracht van bedrijven en affiliate inkomsten. Mijn grootste inkomstenbron zijn de automatische advertenties van Ezoic.

Ik zie de advertenties op mijn blog als de basis voor mijn vrijheid om te schrijven waarover ik wil.

Ik hoef geen verantwoording af te leggen aan bedrijven, en kan eerlijk zeggen wat ik ergens van vind. Vind ik een product niet goed? Dan schrijf ik dat gewoon. Maar er is één groot nadeel aan advertenties op een blog. Op eigenlijk zijn er veel meer nadelen ...

Nadelen van advertenties op een blog

Hieronder zet ik de nadelen van advertenties op een blog zoals ik die zie:

 • Mensen vinden ze (terecht) irritant
 • Ze zijn lelijk
 • Ze zijn opdringerig
 • Ze maken een blog minder aantrekkelijk
 • Soms haken mensen af op je blog vanwege de advertenties

Zou het niet fijn zijn als ze niet nodig waren?

Ik zou de advertenties meteen van mijn blogs gooien!

Maar ja, dan zou ik bijvoorbeeld meer geld moeten verdienen als affiliate, of met advertorials schrijven en gesponsorde posts. Dat maakt me veel afhankelijker van bedrijven dan ik nu ben.

Betaalmuur in plaats van advertenties?

Een andere optie is een betaalmuur op je blog zetten. Zo'n betaalmuur wil zeggen dat iemand een blogpost pas kan lezen als hij of zij ervoor betaalt. Maar dat vind ik nog irritanter dan advertenties!

Voor mij is een kenmerk van een blog dat het openbaar is.

Niets is zo irritant als op een link klikken naar een blogpost, en dat je dan eerst een wachtwoord moet aanvragen of betalen. Een betaald abonnement op een blog vind ik dus geen goed alternatief voor advertenties op een blog.

Wat houdt mensen tegen om een adblocker te gebruiken?

Hoewel mijn grootste inkomstenbron dus advertenties van Ezoic zijn, krijg ik ook bezoekers die een adblocker gebruiken. Zij hebben dus geen 'last' van advertenties en kunnen mijn blog toch lezen. Tsja.Feitelijk is er niets wat mensen tegenhoudt om een adblocker te gebruiken.

Sterker nog, ik begrijp ze best.

Tegelijkertijd maak je het als bezoeker bloggers wel moeilijker.

Terug naar het model van de passion economy

Zo komen we terug bij het idee van de passion economy voor een blog. Ik zie het al helemaal voor me: ik haal alle advertenties van mijn blog, en ik lever me over aan de vrijgevigheid van mijn bezoekers... Maar dat vervult me met angst, zorg en de gedachte:

'Mijn man ziet me aankomen!'

Samen dragen we immers bij aan ons gezinsinkomen. Op die manier maak ik mijn bijdrage erg onzeker. Hoewel de gedachte mooi is, vrees ik dat wat bij punk zangeres Amanda Palmer niet bij elk blog zal werken.

In ieder geval niet voor het mijne denk ik.

En ik durf het ook niet goed te proberen als ik eerlijk ben.

Maar stel dat ik het zou willen proberen, dat concept van de passion economy op mijn blog.

Hoe pak je dat als blogger dan aan?

Geld verdienen met je blog met de passion economy

Om de passion economy toe te passen op je blog kun je gebruik maken van verschillende platforms zoals Patreon en de Nederlandse versie Petje Af. Deze maken het mogelijk om je rechtstreeks te laten betalen door je fans.

Om succesvol geld binnen te krijgen via de passion economy is het goed om een duidelijk, uniek aanbod te hebben. Mensen moeten het zo leuk of goed vinden wat je doet, dat ze inderdaad denken:

'Oh, ik wil deze persoon echt steunen!'

Neem nou Gwendolyn Brown, dochter van Kody Brown van de populaire reality show Sister Wives. Zij kijkt de afleveringen over haar familie en levert daarbij haar commentaar. Zij 'verdient' hiermee geld met behulp van Patreon. Maar haar dienst is natuurlijk ook wel echt uniek: als dochter-van is haar perspectief waardevol omdat ze een 'insider' is.

Voorbeelden van passion economy platforms

 • Buy me a coffee
 • Steun van fans link op Spotify
 • Patreon (is in het Engelse en met dollars)
 • Petje.af (je moet een Kamer van Koophandel nummer hebben, een BTW nummer en je moet een Mollie account verbinden. Heel veel Gedoe dus!
 • Pexels waar je gratis afbeeldingen kunt downloaden en dan daarna kunt doneren:

Passion economy en ik

Voor mijn tweewekelijkse filosofiegroep luister ik graag naar de podcast Philosophize this! Dat is een gratis podcast waarin de maker allerlei filosofen behandelt. Hij doet dat aangenaam begrijpelijk en ook nog eens met veel humor.

Aan het begin van elke podcast noemt hij als één van de mogelijkheden  om hem te steunen Patreon. Dat heb ik nog niet gedaan, maar ik heb wel een mok met de tekst Philosophize this gekocht als dank voor zijn geweldige podcast.

Passion economy en bloggen samenvattend

Ik vind het een prachtig idee. Geen advertenties meer op mijn blogs, en gewoon aan de bezoekers overlaten wat ze mijn blogposts waard vinden. Maar ik ben geen bijzondere zangeres, en er zijn eindeloos veel blogs.

Om die reden denk ik dat ik onvoldoende inkomsten zou hebben als ik hiermee zou werken, ook al lijkt het me geweldig.

Met nog twee studerende kinderen durf ik de sprong in ieder geval op dit moment niet goed te wagen.

Maar als ik het me financieel kan veroorloven zou ik het graag proberen!

Voor nu, laat ik eens zo'n Buy me a coffee button proberen:


Wat vind jij van het idee om bezoekers de mogelijkheid te geven om geld te doneren voor jou en je blog?

Vergelijkbare berichten

3 reacties

 1. Ik zal heel eerlijk zijn, Nicole. Ik vind de reclames verschrikkelijk. Ik heb een adblocker. Maar toen ik je blog Huisvlijt op mijn telefoon keek, zonder adblocker, schrok ik. Ik kon tussen de vele reclames jouw tekst nauwelijks meer terugvinden. Om de regel een advertentie. Dus ik lees je niet of nauwelijks meer.
  Ik snap dat het een verdienmodel is. Maar daar wil ik niet aan meewerken eigenlijk. Ik wil de keuze hebben.

 2. Ik gebruik ook een adblocker omdat ik de reclameadvertenties op een blog verschrikkelijk vind. Zonder adblocker is het geen ontspanning om bepaalde blogs te lezen, dan moet ik te veel zoeken naar de tekst die continue gestoord wordt door reclame.
  Ik vind de "passion economy" een mooie extra bijverdienste voor makers. Ik ben het ermee eens dat dit verdienmodel niet voor iedereen is weggelegd. Ik denk dat het voor schrijvers moeilijker is dan bv. voor creatievelingen die tutorials of producten kunnen aanbieden. Zelf heb ik een jaarabonnement gekocht bij een designer van haakpatronen op Patreon. Ik vind het fijn om zo een kijkje achter de schermen te krijgen en ontvang maandelijks exclusieve patronen die leuk zijn en enkel beschikbaar zijn voor Patreon leden. Daarnaast is 't niet enkel een verdienmodel, je creëert op deze manier ook een community rondom wat je doet of maakt. Patreon is trouwens ook beschikbaar in het Nederlands.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *