Heb jij een Google Adsense account, en heb je Google Adsense inkomsten? En krijg je ineens een onheilspellende boodschap te zien? Namelijk:

'Earnings at risk - You need to fix some ads.txt file issues to avoid severe impact to your revenu.'

Dit is een automatisch bericht van Adsense. Het wordt verstuurd als hun systeem een ads.txt file op je blog tegenkomt zonder jouw AdSense account informatie. Een ads.txt file geeft jou als blogger controle over de mensen die op je blog adverteren, en het beschermt op zijn beurt adverteerders. Op de site van Google vind je deze uitleg over de kwestie.

Maar hoe los je dit probleem op? Hieronder een stappenplan. Het zijn er maar twee, dus het is niet moeilijk!

Stap 1 Ga naar je Google AdSense dashboard

Ga naar Google AdSense en klik op Fix now. Zo gauw je dat doet wordt de gewenste ads.txt file gegenereerd. Vervolgens kun je die downloaden.

Aangezien het een 'file' is, verwachtte ik een heleboel tekst, maar deze file blijkt uit slechts 1 regel te bestaan, en ziet er als volgt uit: 'google.com, pub-0000000000000000, DIRECT, f08c47fec0942fa0'. Maar in jouw file zie je achter pub- in plaats van nullen jouw unieke publisher id staan.

Stap 2 Voor Blogger bloggers

In eerste instantie had ik geen idee hoe ik de adx.txt file zou moeten uploaden naar 'the root level domain of your site,' want Blogger bloggers kunnen daar helemaal niet aankomen. Maar gelukkig blijkt het veel makkelijker dan ik dacht. Je moet simpelweg die ene regel die de ads.txt file is kopiëren en vervolgens onder 'Settings/Instellingen' en vervolgens 'Search preferences' in 'Custom ads.txt' plakken.

Op Google leggen ze dit perfect uit, dus ik geef je gewoon de link naar hun uitleg!

Stap 2 voor WordPress bloggers.

Ook voor WordPress bloggers blijkt het makkelijker te zijn dan ik eerst dacht. Ik heb gewoon de gratis Advanced Ads plugin gebruikt die ik toch al had. Door Advanced Ads te verbinden met mijn Adsense account creëer ik automatisch de gewenste ads.txt.

Een alternatief is de plugin Ads.txt Manager. Hieronder een tutorial hoe je die kunt gebruiken om het probleem met Google Adsense op te lossen. Het viel nog niet mee om een filmpje te vinden in een begrijpelijke taal : ) Maar deze werkt met tekst en is dus prima te volgen.

Stap 3 Rustig afwachten!

In principe ben je nu klaar. Google meldt zelf dat het een aantal dagen kan duren voordat de aanpassingen verwerkt zijn.

Samenvattend

Als je een Google Adsense account hebt, kun je een melding krijgen dat er 'ads.txt issues' zijn en dat dit slecht is voor je inkomsten. De oplossing blijkt eenvoudig, en is in een minuut of 5 toe te passen. In deze post legde ik uit hoe je dit doet, voor zowel Blogger bloggers als WordPress bloggers.

De belangrijkste links op een rijtje:

Heb je geen Google Adsense? Dan heb je uiteraard ook de enge melding niet : )

Een goed alternatief voor Google Adsense is Ezoic.

Heb jij een Google Adsense account?

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Ik had al weer een melding: "Uw inkomsten lopen gevaar: los enkele problemen met het bestand ads.txt op om ernstige gevolgen voor uw opbrengsten te voorkomen!"
    Dankzij je voor de handleiding voor blogger was dit eenvoudig op te lossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *