Spelfouten in blogposts

Spelfouten...

Bijna iedereen maakt ze.

Ook ik.

Spellingcontrole voor spelfouten? Welnee, dat heb ík niet nodig!

Ik ben niet dyslectisch, en ik heb op school goed Nederlands geleerd. Daarom vond ik dat ik geen spellingcontrole nodig had voor het bloggen. 'Ik lees de post gewoon goed na, en dan zitten er geen fouten meer in!' meende ik.

Kuch.

Daar ben ik compleet van teruggekomen. Met het schaamrood op mijn kaken.

Want ook al lees je een tekst zorgvuldig na, toch blijven er al snel fouten inzitten. Denk aan spelfouten, maar ook ordinaire typefouten.

En dat is niet onze eigen schuld. Dat komt allemaal door onze hersenen!

Waarom je over je eigen spelfouten heen leest

Je zult het vast wel herkennen: als je een tekst hebt geschreven en nagelezen, kun je als het ware blind worden voor je eigen tekst. Je ziet de spelfouten simpelweg niet. Ingrid van Goor legt het heel goed uit op de site van Bureau Pro:

'Zodra je je eigen teksten leest, weet jij al wat je geschreven hebt. Je hebt het immers zelf bedacht. Omdat je verwacht dat een tekst op een bepaalde manier is geschreven, zie je gemakkelijk je eigen fouten over het hoofd. De tekst op je beeldscherm concurreert dus eigenlijk met de versie in je hoofd.'

Het is dus niet persoonlijke onoplettendheid of slordigheid die maakt dat je je spelfouten niet ziet.

Spelling controle

Aangezien je dus blind kunt worden voor je eigen tekst, kun je iemand inschakelen die je blogbericht voor je controleert voordat je op publiceren klikt. Maar zelf geef ik de voorkeur aan een spelling controle. Ik gebruik daarvoor altijd de Spell Check van Google Docs. Dat doe ik heel simpel als volgt:

 1. Ik kopieer de tekst van mijn post
 2. Ik maak een nieuw document op Google Docs aan. Dat is één van de fijne gratis producten van Google net zoals Google formulieren!
 3. Ik plak mijn tekst er in.
 4. Ik klik op Tools en kies Spell Check.
 5. Alle fouten die ik in mijn Google Docs document tegenkom verbeter ik in mijn blogpost.

spelfouten

Wat ook kan helpen tegen de blindheid is je post printen. Maar zelf vind ik dat best een gedoe, en bovendien zonde van het papier. Als je een WordPress.org blog hebt kun je ook een plugin gebruiken om te controleren op spelfouten. Je tekst hardop voorlezen is ook een belangrijke methode om de fouten eruit te halen.

Spelfouten versus typfouten

Hierboven scheer ik alle spelfouten even over één kam, maar er is een verschil tussen spelfouten en typfouten. Een typfout is bijvoorbeel vna in plaats van 'van'. Een typfout is dus meer een ongelukje.

Een spelfout is een fout tegen de spellingregels in. Zoals onmiddelijk met maar 1 L!

Dan heb je ook nog taalfouten. Dat is dat iets verkeerd zegt. Op de site van Onze Taal geven ze als voorbeeld van een taalfout: 'Het meisje die daar loopt,' in plaats van 'het meisje dat daar loopt'.

Typfouten of typefouten?

Overigens dacht ik dat het typefouten met een 'e' was! Maar op Onze Taal schrijven ze typfouten zonder de 'e' en zij zullen het vast het beste weten.

Wat als je bij een collega blogger spelfouten ziet?

Soms kreeg ik wel eens reacties over spelfouten in mijn blogposts. Dat vond ik altijd heel fijn, maar ook heel genant. Ik wist dan niet hoe snel ik die spelfouten moest verbeteren.

Mijn belangrijkste tip als je een spelfout ziet bij een blogger is om dat te melden, maar alsjeblieft NIET via de comments!

Stuur gewoon even een mailtje. Wijzen op een spelfout in de comments is vervelend, vind ik persoonlijk. De fout wordt als het ware nog eens uitvergroot. Bovendien is er kans dat de blogger na het verbeteren van de spelfout je comment weghaalt. De spelfout is immers weg, dus je reactie is niet meer actueel.

Hoe voorkom jij spelfouten in je blogposts?

Leestip: Hoe schrijf je een blog?

Vergelijkbare berichten

3 reacties

 1. Ik vind het prima dat fouten via de reaxi's worden gemeld. Zo'n melding haal ik daarna idd weg, maar vaak vervang ik die door een bedankje. Punt is dat je bij veel bloggers niet snel een mailadres vind. Op deze pagina trof ik er ook geen. Ik pas ook onbedoelde fouten aan in de reacties om te voorkomen dat er over taal wordt gezeurd. Taal is bij mij niet meer dan de verpakking en het verhaal is de inhoud.

 2. Ik ben het er volledig mee eens dat het in eerste instantie gaat om de inhoud zoals hierboven wordt gesteld, maar ik moet bekennen dat ik me ook erger aan taal- en tikfouten. Misschien komt dat doordat ik een enorme liefhebber ben van taal en het werken ermee. Of ik heb gewoon een tik, want ik zie werkelijk elk foutje, waar mijn collega's dan soms weer gek van worden :-)
  Ik heb me er ook vaak schuldig aan gemaakt dat ik de blogger wees op fouten via het reactie gedeelte, omdat er inderdaad vaak geen e-mail adres te vinden is (ik zie dat hier overigens ook niet).

  Maar ik twijfel eerlijk gezegd ook vaak, zeker als ik een blog echt volg. Ik kom dan met regelmaat fouten tegen en vind het dan weer erg belerend als ik iedere keer opmerkingen maak over die fouten. Tja, wanneer doe je het goed?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *