4 x Bloggen als de wereld ‘in brand staat’
Bloggen als de wereld in brand staat.
Heeft dat wel zin?
Soms denk ik wel eens:
‘Is het niet stom om hierover te schrijven, terwijl er mensen sterven in Oekraïne?’
Er gebeuren zulke vreselijke dingen in de wereld.
Hoe kan ik het dan maken om over alledaagse dingen te schrijven?
Bijvoorbeeld als ik een blogpost publiceer over een nieuwe digitale weegschaal van de Action.
Of over buitenkleden.
Hoe kun je bloggen als de wereld in brand staat?
Dit is iets dat mij als blogger momenteel erg bezighoudt.
Wat kun je als blogger doen in het licht van al dat menselijk leed?
Als er vreselijke dingen gebeuren waarbij mensen lijden en sterven?
1. Bloggen als soelaas en troost
Op mijn blog Huisvlijt heb ik het over alledaagse dingen. Het reilen en zeilen van een gezin. Het runnen van een huishouden, en alles waarmee je als mens dan te maken kunt krijgen.
Dat kan gaan over de vraag of papieren rietjes vies smaken, tot wat meer filosofische en persoonlijke vraagstukken. De content is heel wisselend dus.
Ik heb gemerkt dat Huisvlijt voor veel mensen een plek is om even op adem te komen.
Een huiselijke plek, waar je even kunt schuilen voor het leed van de wereld.
Dat besef maakt dat ik me afvraag of ik op Huisvlijt überhaupt wel iets over narigheid in de wereld moet schrijven. Worden mensen dan niet alsnog geconfronteerd met de narigheid waaraan ze nou juist even wilden ontsnappen?
Soms is het dagelijks leven ook wel eens lastig
Maar Huisvlijt is een blog over het dagelijks leven. En de oorlog in Oekraïne hoort nu helaas toch ook bij het dagelijks leven. Daarom schrijf ik op Huisvlijt toch ook wel over ‘nare’ dingen.
Het kan namelijk ook troost bieden en een virtueel luisterend oor.
Zo schreef ik recent een blogpost over een boek en omgaan met slecht nieuws. Iemand reageerde dat ze het fijn vond om te lezen hoe anderen met slecht nieuws omgaan. Dat hielp haar.
Zoiets vind ik dan enorm fijn om te lezen.
In alle machteloosheid en hulpeloosheid die ik voel bij de wereldgebeurtenissen, vind ik het geweldig als een lezer zich beter voelt door een blogpost.
2. Je blog gebruiken om een statement te maken
Door bewust te schrijven over de oorlog in Oekraïne, kun je jouw blog gebruiken om een statement te maken. Zo plaatsen veel mensen op hun Facebook account een foto van de Oekraïense vlag. Of plaatsen ze foto’s met de kleuren geel en blauw.
Op die manier laten ze de mensen in Oekraïne weten dat er aan ze gedacht wordt.
Dat ze niet alleen zijn.
Dat je hun leed ziet, en je ervan bewust bent.
3. Je blog als platform voor actie
Je kunt je blog ook actief inzetten om te helpen. Bijvoorbeeld door te schrijven over hulpacties en oproepen te plaatsen voor Giro555. Op LinkPizza kwam ik zelfs een campagne tegen waarvoor je je als blogger kon aanmelden. Deze campagne is bedoeld om te helpen met de vluchtelingencrisis.
Maar je kunt natuurlijk ook zelf aandacht besteden aan doelen die je wilt ondersteunen.
4. Bloggen vanaf het front: laten zien hoe het is
En dan zijn er natuurlijk nog de mensen die bloggen vanaf de frontlinie. Of anno 2022, beter gezegd vloggen. Zoals de Oekraïense Valerissh. Zij ging viraal op Tiktok met haar filmpjes over haar leven in Chernihiv.
Haar filmpje ‘My Typical Day In A Bomb Shelter,’ is maar liefst 22 miljoen keer bekeken.
Dit laatste is voor Nederlandse bloggers natuurlijk niet van toepassing.
Ja maar, mijn niche dan?
Het kan heel goed dat jouw blog over heel andere dingen gaat dan de wereld, laat staan oorlogen. Omdat je bijvoorbeeld blogt over je postzegelverzameling. Of over de dingen die je hebt gehaakt. Sterker nog, misschien heb je zelfs wel bewust gekozen voor een bepaalde niche.
Het kenmerk van een niche blog is natuurlijk dat je blogt over bepaalde onderwerpen.
Dus als je niche bijvoorbeeld bloggen is, is het dan niet raar om ineens te schrijven over de oorlog in Oekraïne?
Hierop zijn twee antwoorden mogelijk.
- Het eerste is: ‘Ja, dat past inderdaad niet bij je niche.’
- Maar het tweede antwoord is: ‘Ja het past niet bij je niche, maar dat wil niet zeggen dat het niet kan.’
Als het totaal niet bij je blog past om over de gebeurtenissen in Oekraïne te schrijven dan is het een prima keuze om dat niet te doen.
Dan is jouw blog daar gewoon de plek niet voor.
Voel je toch de behoefte om te schrijven over iets buiten je niche?
Maar voel je toch behoefte om iets te zeggen op je blog? Dan is er vaak best een invalshoek te bedenken, waardoor het toch in je blog niche past.
Zoals ik nu schrijf over de oorlog in Oekraïne in verband met bloggen. Of stel, ik heb een haakblog. Dan zou ik iets kunnen haken in de kleuren van de Oekraïense vlag en dat laten zien! Zelfs op een fashion blog waarop je jouw kledingstukken laat zien, zou je iets kunnen zeggen over Oekraïne in de vorm van kleuren bijvoorbeeld.
Een niche moet natuurlijk ook weer geen keurslijf zijn dat je beperkt.
Voorbeelden hoe bloggers aandacht besteden aan Oekraïne
Marlou van het blog Ik kan vliegen besteedt op verschillende manieren aandacht aan de oorlog in Oekraïne. In haar sidebar, en ook schreef ze een blogpost over een initiatief Koken voor vluchtelingen:
Ook Aukje van het blog Achterstevoren besteedt er aandacht aan op haar blog. Zij deed mee aan een foto challenge met als sleutelwoord: Vrede. Hieronder zie je wat Aukje ervan maakte.
Tot slot
Voel jij je ook wel eens hulpeloos en machteloos als je het leed in de wereld ziet? Ik ben ervan overtuigd dat je met jouw blog kunt helpen. Je bent toch een vaste plek op het internet voor mensen.
Je blog kan een plek van gezelligheid zijn, van informatie, of gewoon van afleiding.
Daarnaast kun je het gebruiken om actief te proberen te helpen. Bijvoorbeeld door een link naar Giro555 of een ander initiatief. Of door je inkomsten te delen voor het goede doel.
Ezoic biedt hiervoor actief een mogelijkheid:
Hoe ga jij om de oorlog in Oekraïne of andere gebeurtenissen op je blog? Schrijf je erover? Of juist bewust niet? En wat zijn je beweegredenen?
Mooi dat je hier aandacht aan besteed.
Tja, een moeilijk onderwerp, want we leven in een krankzinnige wereld met heel, heel veel leed.
Ondanks dat ben ik er van overtuigd dat we toch POSITIEF moeten blijven.
Daar is zelf veel over geschreven, o.a. De kracht van het positief denken’. Een variatie is hierop; de kracht van het positief schrijven. Gelukkig doen dat veel mensen, zeker met een blog. Blijf positief!
Het is altijd goed om even stil te staan bij het leed rondom ons en in de wereld. Of we daardoor onze bloggen moeten aanpassen vind ik niet. Schrijven over leuke en kleine dingen moet verder kunnen.
Ik heb de laatste tijd weinig op mijn blog gepost omdat ik zo werd afgeleid door deze oorlog en alle leed. Mijn verhalen leken zo triviaal daarnaast. Toch heb ik nu iets gepost, dat ik al eerder aan mijn lezers beloofd had. Een verhaal over kleine angsten overwinnen. Ik noem de oorlog bewust niet omdat er al veel over gezegd en geschreven wordt. Mijn insteek is positieve afleiding bieden in moeilijke tijden.
Maar een statement was best mooi geweest, bedenk ik me door jouw verhaal…
Mooie herkenbare post. Ik heb over de oorlog geschreven, omdat mijn blog heel persoonlijk is en ik ook schrijf over dingen die me dwarszitten en waar ik in gedachten mee bezig ben. Ik heb het gekoppeld aan hooggevoeligheid, geloof en omgaan met leed in de wereld.
Ik begrijp het ook als mensen niet over de oorlog schrijven, juist om afleiding te bieden.