Trust Flow, Citation Flow en Trust Ratio

Mijn best bezochte blog Huisvlijt heeft een lagere Trust Flow dan mijn veel rustiger blog De Mamablogs Lijst. Kijk maar:

Trust Flow score Huisvlijt:

trust flow
Afbeelding afkomstig van Hulc

Trust Flow score: De Mamablogs

Wat is Trust Flow, en waarom zou je je druk maken?

Trust Flow is een tool van Majestic. Voor wie niet weet wat Trust Flow is:

Trust flow =  een score van 0 tot 100 die de kwaliteit van de links naar een blog weerspiegelt.

Kortom, hoe beter de kwaliteit van de blogs en websites die naar jouw blog linken, hoe hoger je Trust Flow zal zijn. Veel opdrachtgevers via bijvoorbeeld LinkPizza hechten hier waarde aan. Ben je nu nieuwsgierig naar de Trust Flow van jouw blog? Op Majestic.com kun je je blog url invoeren en dan krijg je de Trust Flow.

En hoe zit het met Citation Flow?

Zoals je in bovenstaande afbeeldingen ziet, is er ook zoiets als een Citation Flow. Citation Flow is eigenlijk heel simpel:

Citation Flow is het aantal links naar je blog.

Dus waar Trust Flow gaat om de kwaliteit van je links, gaat het bij Citation Flow gewoon lekker ordinair om hoeveelheid. Porno sites hebben bijvoorbeeld vaak een hoge Citation Flow.

Wat hebben Trust Flow en Citation Flow met elkaar te maken?

Als je Trust Flow omhoog gaat, dan stijgt ook je Citation Flow. Maar! Als je Citation Flow omhoog wil dat NIET zeggen dat je Trust Flow omhoog gaat. Snap je het nog?

Een voorbeeld:

Stel dat er een blog linkt naar Bloggen en loggen met een hoge Citation Flow. Dan is dat positief voor de Citation Flow van Bloggen en loggen. Maar als dat blog een lage Trust Flow heeft, dan kan die link nadelig zijn voor de Trust Flow van Bloggen en loggen. Lekker dan.

Met andere woorden:

Kijk uit wie er naar je blog linkt, want dat kan ten koste gaan van je Trust Flow.

Je kunt bijvoorbeeld een hoge Citation Flow hebben, maar een lage Trust Flow. Dat betekent dat er weliswaar veel mensen naar jou linken, maar dat hun kwaliteit niet zo goed is.

Je kunt ook een hoge Trust Flow hebben, maar een lage Citation Flow. Dat betekent dat er niet veel mensen naar je blog linken, maar dat de kwaliteit van die links wel hoog is.

En hierom is het belangrijk

Voor iedereen die zich afvroeg waarom ze zich hier druk over zouden maken: bedrijven vinden de Trust en Citation Flow van een blog belangrijk. Zelf wil je immers ook het liefst genoemd worden door een kwalitatief hoogstaande site? En niet door één of ander spam blog?

Sommetjes maken: Trust Ratio van je blog berekenen

Alsof het al niet ingewikkeld genoeg was, kun je Citation Flow en Trust Flow ook nog eens met elkaar delen. Je krijgt dan de Trust Ratio.

Trust Ration = Trust Flow / Citation Flow

De best mogelijke score als het gaat om Trust Ratio is 1. Als je een Trust Ratio van 0,50 haalt is dat gemiddeld.

Trust Ratio: een praktijkvoorbeeld

Oké, laten we eens aan rekenen slaan! We beginnen met mijn blog Huisvlijt. Om de Trust Ratio te berekenen delen we de Trust Flow van 18 met de Citation Flow van 38. Dat levert een Trust Ratio op van 0,47. Aangezien 0,50 gemiddeld is, valt me dat mee eerlijk gezegd.

Nog een voorbeeld!

Nu gaan we de Trust Ratio van De Mamablogs berekenen:

21/42 = 0,50.

Hoe doen mijn collega bloggers het wat betreft Trust Flow?

Het is altijd leuk om te kijken hoe blog collega's het doen. Bloggen en loggen heeft een Trust Flow van 12 en een Citation flow van 30. Dat levert een Trust Flow van 0,40 op. Hm, dat is onder het gemiddelde : (

Blogaholic is een populair blog over bloggen net als Bloggen en loggen. Blogaholic heeft een Trust Flow van 14 en een Citation Flow van 35. Dat levert een Trust Ratio op van 14/35 = 0,40. Vervolgens was ik benieuwd hoe Ben het doet met zijn blog De Blogtrommel. Dat levert 14/36 = 0,38 op.

Zowel ik, als mijn blog collega's scoren dus onder het gewenste gemiddelde als het gaat om Trust Ratio.

Wie scoort er eigenlijk wél hoog op Trust Flow?

Na de matige scores van zowel mijzelf als populaire collega bloggers was ik benieuwd of er überhaupt sites en blogs zijn die wel hoog scoren. Ik ging naar de site van Yoast, de man achter de populaire Yoast plugin. En inderdaad, Yoast heeft prachtige scores:

Een Trust Flow van 69 en een Citation Flow van 58. Dat levert hem een Trust Ratio van 1,18 op. Dichtbij de gewenste 1 dus.

En blog collega Jessie van Loon van Blog Business School scoort ook goed: 36/35 = 1,1.

Het kan dus inderdaad wel.

N.B. Als je ziet dat een collega blogger met dezelfde blog niche het goed doet wat betreft Trust Flow, valt er veel van die persoon te leren. Je kunt dan bijvoorbeeld eens kijken wie er naar dat blog linken. Dat heet een backlink check. En vervolgens aanbieden om een schitterend en kwalitatief hoogstaand gastartikel te schrijven voor die site. Uiteraard met follow link naar jouw blog ; )

Hoe kun je de Trust Flow van je blog verhogen?

 1. Het is eigenlijk heel eenvoudig: zorg dat je kwalitatief hoogstaande links naar je blog krijgt.
 2. Mail de mensen die naar je hebben gelinkt, en vraag ze om de link naar je blog te verwijderen.
 3. Als je geen zin hebt in stap twee kun je ook kiezen voor 'Disavowen'. Je zegt dan als het ware: 'Joh, ik weet wel dat ze naar me linken, maar ik wil eigenlijk niks met ze te maken hebben. Tel hun link dus maar niet mee!'

Op Hulc.nl vind je ook een goede uitleg van Trust Flow en hoe je die kunt verhogen.

Filmpje van Majestic met uitleg over Trust Flow en Citation Flow

Samenvattend

Trust Flow, Citation Flow en Trust Ratio weerspiegelen de kwaliteit van je blog. Daarom zijn ze belangrijk. Hoewel het leuk is als je een hoge Citation Flow hebt, en er dus veel mensen naar je linken, is een hoge Trust Flow belangrijker.

Wat links betreft is hoge kwaliteit (Trust Flow) belangrijker dan kwantiteit (Citation Flow).

Hoewel Trust Flow en Citation belangrijk zijn, moet je je er ook zeker niet op blindstaren. Want Domain Authority is ook belangrijk.

Maar dat is weer een andere post ; )

De Trust en Citation Flow van je blog opzoeken doe je zo

Je kunt de Trust Flow van jouw blog, of van blog collega's op twee manieren opzoeken:

Wat ga ik nu doen?

Hoewel Trust Flow voor mij een aandachtspunt is, ga ik nu niet als een gek allemaal links 'disavowen'. Ik heb wel wat beters te doen. Wel overweeg ik, als ik meer tijd heb, wat meer open te staan voor het schrijven van gastartikelen voor andere blogs met een hoge Trust Flow.

Antwoord op de vraag in de titel van deze post

Het antwoord op de vraag in de titel van deze post is:

De Trust Flow van je blog is laag omdat de links naar je blog afkomstig zijn van blogs en sites die zelf geen hoge Trust Flow hebben.

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Zozo. Had geen benul dat dit bestond. Echt hoog scoren doe ik blijkbaar niet. Maar goed, als hobbyblogger is het een kunst alles bij te houden.

  Wel weer een fijn artikel met nieuwe informatie

 2. Ja, dat is echt zo'n technisch dingetje aan het beheren van een website waar je de vinger achter moet krijgen. Het scheelt al een boel als je als nieuwe blogger niet overhaast te werk gaat en overal je link achterlaat.
  Je kunt beter wat langzamer je contacten opbouwen. Dat met de gastartikelen is wel een goed idee.

 3. Ook ik wist niet dat dit bestond. Ik kom aan 15 en 25, wat dan een deelsommetje van 0,72 oplevert. Ik ben daar als simpele hobby-reisblogger heel verbaasd over. Zeker als ik dat vergelijk met Bloggen en Loggen, Blogtrommel en Blogaholic, wat allemaal sites zijn, die naar mijn idee veel lezenswaardigs hebben en dus voor veel mensen interessant zijn en waar ik tegenop kijk. Naar mijn idee zegt dit cijfer dus niet zo heel veel.

 4. Mooi overzichtelijk artikel, bedankt! Ik scoor op heel veel dingen behoorlijk goed, maar die trust flow blijft inderdaad relatief laag. Om nu allemaal te gaan disavowen vind ik inderdaad ook niet echt een fijne tijdbesteding (of sympathiek richting mensen die tóch de moeite nemen om te linken), maar actiever zoeken naar waardevolle backlinks is natuurlijk wel een mooie optie, idd via gastposts bijvoorbeeld. Bedankt voor de tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *