Youtube video embedden

Een Youtube video embedden in een blogpost is vaak een goede aanvulling op een blogpost. Sommige mensen vinden het fijn om te luisteren, en een youtube filmpje kan bovendien iets illustreren of kracht bij zetten. Maar er is één groot probleem met het embedden van Youtube filmpjes!

Youtube video embedden: het probleem!

Het probleem van een Youtube filmpje embedden in een blogpost is dat ze je post enorm vertragen! En met vertraging bedoel ik dat je blog en blogpost er veel langzamer van gaan laden. Dat komt omdat er een heleboel code van Youtube geladen wordt, ook als iemand het filmpje helemaal niet kijkt! Ik kwam hierachter dankzij een tip van Ezoic.

De reden dat dit belangrijk is, is vanwege de komende Google Core Web Vitals update in mei.

In onderstaand filmpje laat Adam Preiser van WPCrafter zien hoeveel een embedded Youtube filmpje een blog vertraagt. Ik heb dit filmpje uiteraard geplaatst met de speciale techniek, die de vertraging voorkomt ; )

Youtube video embedden zónder vertraging te veroorzaken

Adam Preiser gebruikt Elementor om het probleem op te lossen, maar ik wil niet nog meer plugins. Daarom heb ik het probleem handmatig opgelost. Ik ben helemaal niet zo technisch, dus het feit dat ik dit kon, wil zeggen dat het goed te doen is. Wel moet je weten hoe je code kunt plaatsen in je blog template. Ik gebruikte  de uitleg van Digital Inspiration.

Er zijn twee stukken code die je moet plakken en kopiëren. De eerste code moet je 'ergens' in je blog template plaatsen. Ik heb het in de footer gezet. De tweede code moet je plaatsen voor 'closing head' tag van je template.

De eerstvolgende keer dat je nu een filmpje wilt embedden in een blogpost gebruik je

Waar Video ID staat plak je de code van de video die je wilt embedden. Dat vind je door op Youtube op de 'Share' button te klikken:

Youtube video embedden

Vervolgens vind je de code die je moet plakken achteraan de url:

video delen

Samenvattend

In deze post kon je lezen waarom een youtube video embedden weliswaar waarde toevoegt aan je blogpost, maar dat hij helaas ook zorgt voor een tragere laadtijd van je blogpost. Gelukkig is hier iets aan te doen met behulp van een code plakken in je blog template.

P.S. Deze methode werkt ook Blogger blogs, maar dan moet je de Javascript code wel aanpassen. Mocht iemand die code willen hebben, mail me dan.

Lees ook mijn post post over embedden in het algemeen!

Plaats jij veel video's in jouw blogposts? En wist je van het vertragende effect?

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Weer een leerzaam schrijven waar ik zeker wel wat aan heb en het aanpassen etc dat moet ik ook nog dus even gaan leren maar ik doe alles op eigen tempo. De blogs worden wel goed bezocht en gelezen en ook mijn filmpjes maar dat dit traag op laadt dan dat wist ik dus niet maar daarom zijn deze blogs zoals die van jou nu ook zo handig. Dus bedankt hiervoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *