Blog pagina

Wist je dat een blog pagina niet hetzelfde is als een blog post? En dat je een blog pagina voor andere dingen gebruikt dan een blog post?

Lees nu wat het verschil is, en hoe je een blog pagina optimaal gebruikt.

Blog pagina  ≠ blog post

Laten we even beginnen met waar je een blog pagina vindt als blogger. Bij WordPress blogs en Bloggers blog vind je pagina's in je sidebar.

WordPress blog:

Blog pagina

Blogger blog:

Blog pagina

In bovenstaande afbeeldingen zie je dus al dat pagina's niet hetzelfde zijn als posts!

Het grote verschil tussen een blog pagina en een blog post

Het grootste verschil tussen een blog pagina en een blog post, is dat de inhoud van een blog pagina statisch is. Op een blogpagina staat in de regel algemene informatie, die lange tijd geldt. Bijvoorbeeld informatie over de blogger in de vorm van een About pagina. Of een pagina met informatie voor potentiële adverteerders.

Een blog post daarentegen is wat een blog een blog maakt. Op een blog verschijnen voortdurend nieuwe blogposts, met de nieuwste posts bovenaan. Blog posts hebben in de regel ook een datum van publicatie, terwijl een blogpagina dat niet heeft.

Een ander verschil is dat bezoekers die een abonnement hebben op je blog niet automatisch bericht krijgen als je een nieuwe pagina publiceert. Ze krijgen dat wel bij nieuwe posts. Ook wordt een nieuwe blogpagina niet automatisch zichtbaar op je blog, zoals een post.

N.B. Bij WordPress blogs zie je in principe geen verschil tussen de url van een blogpagina of post. Maar bij Blogger blogs kun je aan de url wél zien dat het om een pagina gaat, Hieronder een voorbeeld van de link van een pagina op mijn blog over Mamablogs.

blogpagina

De letter 'p' verraadt dat dit een blog pagina is.

Blog pagina's in de praktijk

Bloggers gebruiken blogpagina's in de regel voor informatie als:

 • Een About page
 • Privacy policy
 • Een overzichtspagina
 • Informatie voor adverteerder
 • Een 'Begin hier' pagina
 • Een methode om bezoekers naar bepaalde posts te leiden
 • Een pagina met alle mogelijke informatie over een niche, waarnaar vanuit alle posts wordt gelinkt, zodat deze pagina hoog in de zoekmachineresultaten komt.

Kortom blogpagina's bevatten informatie waarvan je wilt dat bezoekers die meteen zien als je op je blog komen.

Blogpagina maken: hoe doe je dat?

Stel, je wilt nu een blogpagina maken. Hoe doe je dat? Heel eenvoudig. Je klikt simpelweg op 'Pagina's' of 'Pages' en vervolgens op 'New'.

Op een WordPress blog:

Blog pagina

Op een Blogger blog:

Blogpagina

Schrijf alle informatie in je nieuwe pagina, en klik daarna op publish. Het werkt dus eigenlijk net zo als een blogpost schrijven.

Een blog pagina zichtbaar maken

Maar anders dan bij een blogpost, wordt een blogpagina niet automatisch zichtbaar. Als je een nieuwe blogpost publiceert, dan verschijnt hij automatisch op je blog. Bij een pagina moet je hem eerst in je menu gaan zetten. Doe je dat niet, dan staat hij wel op je blog, maar kan niemand hem vinden. Bij WordPress blogs ga je hiervoor naar je menu, en voeg je de nieuwe pagina toe aan het menu waar je hem zichtbaar wilt maken.

Blogger bloggers gaan via hun Blogger dashboard naar Layout/Indeling, en kiezen daar het Pages gadget. Je zult zien dat je nieuwe page al in de lijst staat. Je hoeft hem alleen maar aan te vinken om hem zichtbaar te maken in het menu.

Voor deze post maakt ik een nieuwe pagina, die ik test noemde. Zie je hoe hij onder 'Home' staat? Het is een kwestie van aanvinken, en hij komt in het menu!

Blog pagina

Hoe zien bezoekers blog pagina's en blog posts?

Voor bezoekers is het meestal zo dat ze blog pagina's in het menu vinden. Bijvoorbeeld onder de header. De blogposts vinden ze op de homepage, of via een link naar bijvoorbeeld rubrieken of via het archief. Meestal staat zo'n link in de sidebar of eventueel in de footer.

Filmpje over de verschillen tussen pagina's en posts

In onderstaand filmpje legt de Amerikaanse blogger Matthew Loomis de verschillen ook nog even uit in zo'n 3 minuten:

Samenvattend

Heb jij een blog? En heb je nog geen blog pagina's? Dan adviseer ik op die meteen te gaan maken. Blog pagina's zijn enorm belangrijk omdat ze je bezoekers algemene informatie geven over jouw blog. Maak op z'n minst een About pagina en een Contact pagina aan voor je blog.

In deze post legde ik de belangrijke verschillen tussen een blogpost en een blogpagina uit. Beide hebben een heel verschillende functie op een blog!

Lees ook: Wat is een blog?

Heb jij blogpagina's op je blog? En zo ja, wat staat er op?

Vergelijkbare berichten

8 reacties

 1. Ik ben zo blij dat ik jou gevonden heb en ben gaan volgen. Ik gebruik al jaren Blogger maar kom er achter dat ik er bij lange na niet uithaalde wat er in zit. Ik leer met elke keer weer wat bij !!!! Super bedankt.

  1. De drie belangrijkste pagina's die elk blog moet hebben zijn: home, contactpagina en een 'about' pagina waarop je wat vertelt over jezelf en/of je blog.

   Daarna is het een kwestie wat de blogger zelf wil, of belangrijk vind. De pagina's geven bezoekers een indruk van je blog en wat ze ervan kunnen verwachten. Het is dus goed om na te denken over de vraag wat je wilt dat bezoekers gaan doen, en daar je pagina's op af te stemmen.

 2. Ik las op een andere blog dat de "home" pagina in de menubalk niet nodig is omdat mensen kunnen klikken op de banner of titel van de website/blog om die pagina te krijgen. Wat vind jij?

  1. Dat is een goede vraag en de meningen zijn verdeeld. Maar in het algemeen zeggen veel deskundigen inderdaad dat een Home button niet nodig is, omdat de meeste mensen wel weten dat je ook kunt klikken op het logo. Maar het hangt dus wel en beetje van je bezoekers af: weten zij dat een klik op het logo ook naar de homepage leidt of niet? Zelf vind ik een Home button toch altijd wel handig. Maar zeker als je weinig plek hebt in je menubalk kun je overwegen om hem te verwijderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *