blog comments

Blog comments.

Voor mij is één van de kenmerken van een blog dat mensen erop kunnen reageren.

Blogs zijn interactief.

Dat onderscheidt ze van een statische website.

Toch zijn er bloggers die bewust de mogelijkheid van blog comments uitzetten.

Waarom doen ze dat?

Waarom zetten sommige bloggers comments uit?

1. Tijdgebrek!

Teuntje van het populaire blog Eenvoudig Leven zette enigszins noodgedwongen haar blog comments uit. Haar blog was namelijk zo populair dat ze overspoeld werd met reacties op haar blogposts. En omdat ze niemand te kort wilde doen, kostte het haar daardoor teveel tijd. In 2012 schreef ze daarom in een korte mededeling dat ze de mogelijkheid van reacties uitschakelde. Dat was dus in 2012, en 9 jaar later staan ze nog steeds uit.

2. Agressieve en/of onaangename reacties

Een andere reden waarom sommige bloggers comments uitzetten, is onprettige en/of soms zelfs agressieve reacties. Cynthia van Cynthia.nl is hier een voorbeeld van. Als je op de link klikt, kun je haar uitleg lezen.

Gierige Gerda vertelt over haar beweegredenen

Een andere blogger die haar comments uitzette is Gierige Gerda. Ik vroeg haar waarom ze hiervoor koos, en ze vertelde:

'Ik heb ervoor gekozen omdat ik het modereren ervan erg zwaar vond. Ik kreeg altijd veel leuke reacties, maar op sommige artikelen ook heel veel neutrale of negatieve dingen. En de manier van schrijven werd ook steeds kribbiger en ongezelliger.

Ik kreeg op zich weinig persoonlijke kritiek, maar als ik dan een keer schreef over vegetarisch eten kreeg ik tientallen reacties dat vega eten onzin is bijvoorbeeld. Ik merkte dat ik angst kreeg om mijn reacties te lezen. Dus besloot ik voor mijn eigen mentale gezondheid te kiezen, mensen kunnen op Insta en Facebook nog steeds reageren en dat is veel minder zwaar.'

Zoals Gerda het uitlegt snap ik haar keuze om de optie van comments uit te zetten heel goed. Ik raak ook wel een bezeerd door reacties op mijn blogposts. Ook interessant is wat ze vertelt over de gevolgen voor haar SEO:

'Enige negatieve invloed die het heeft gehad is dat ik nu niet meer in de aanbevolen artikelen van Google kom. Maar dat vind ik op zich niet zo erg want hier kwamen vaak mensen op af buiten mijn doelgroep. Zij bleven kort op mijn blog en waren dus degenen die norse en kribbige reacties achterlieten. Wat betreft mijn SEO heb ik geen verschil gemerkt.'

blog comments

3. Heel veel spam reacties

Een derde reden heeft ook te maken met de inhoud van de comments. Maar dit keer gaat het om spam reacties. Bijvoorbeeld comments waarin de voordelen van viagra en bitcoins bejubeld worden bijvoorbeeld. Of gewoon onzin comments. Een goede spamfilter houdt de meeste wel tegen, maar als je overweldigd wordt door dit soort nep reacties, kan dat wellicht een reden zijn om de deur naar reageren gewoon definitief dicht te gooien.

4. Je wilt liever dat mensen op social media reageren

Ik baal altijd enorm als mensen een reactie achterlaten op Facebook, in plaats van op mijn blog. Maar misschien zijn er bloggers die juist denken: 'Ik wil liever dat mensen reageren op mijn Instagram account!'

Redenen om comments te houden

Hoewel er dus goede redenen kunnen zijn om comments op je blog uit te zetten, zou ik het niet aanraden. Comments kunnen je blogpost echt verrijken namelijk. Soms geven je bezoekers waardevolle extra informatie of zelfs nieuwe inzichten.

Bovendien zijn comments een vorm van 'social proof'. Als iemand op je blog komt en ziet dat er veel reacties zijn, dan heeft dat een positieve uitstraling. Het laat anderen zien dat het blijkbaar interessant genoeg is om op te reageren.

8 voordelen van comments

 1. Comments kunnen inspiratie vormen voor nieuwe blogposts. Soms brengen ze je op nieuwe ideeën, of soms kan een vraag aanleiding zijn voor een nieuwe blogpost.
 2. Het is een manier voor je bezoekers om onderling contact te hebben. Ze kunnen immers op elkaar reageren op jouw blog.
 3. Vanuit SEO oogpunt, oftewel zoekmachine optimalisatie, zijn comments ook gunstig. Ze maken je blogpost langer, en bovendien zorgen nieuwe comments voor nieuwe content. Ze helpen je post actueel te blijven.
 4. Meer comments zijn meer mogelijkheden voor advertenties. Ja, ik weet dat advertenties irritant zijn, maar menig blogger zal toch brood op de plank moeten hebben. Hoe langer een blogpost inclusief comments, hoe meer plek voor adverteerders.
 5. Het is vaak fijn om feedback te krijgen op je blogpost. Je leert daar ook als blogger van.
 6. Als bloggers op mijn blog reageren, vind ik het een goede zaak om hen ook te bezoeken en op hun blog te reageren. Zo heb ik al diverse nieuwe blogs leren kennen.
 7. Comments zorgen op een makkelijke manier voor meer en nieuwe content op je blog. Dat is zowel leuk voor jou, als je bezoekers.
 8. Google houdt van blogs met veel reacties.

Hoe zet je blog comments uit?

Wil jij ondanks de voordelen van blog comments, ze toch uitzetten? Dan leg ik hieronder uit hoe je dat doet.

Comments uitzetten op een WordPress.org blog

Wil je de mogelijkheid om te reageren voor je hele blog uitzetten? Volg dan deze 3 stappen:

 • Ga naar Instellingen
 • Kies Discussie. Hier vind je een heleboel instellingen.
 • Verwijder het vinkje bij: 'Sta toe dat mensen kunnen reageren op nieuwe berichten.'

Comments alleen uitzetten voor 1 specifieke blogpost?

Je kunt er ook voor kiezen om de comments voor 1 specifieke blogpost uitzetten. Bijvoorbeeld omdat je je kwetsbaar voelt, en jezelf wilt beschermen tegen onprettige reacties. Dit kun je simpel doen onder je blogpost! Scroll omlaag onder je blogpost, totdat je bij Discussie komt.

blog comments

Haal het vinkje bij Reacties toestaan weg.

Comments uitzetten op een Blogger blog

Heb jij een Blogspot blog? Dan zet je de comments als volgt uit:

 1. Ga naar blogger.com
 2. Klik op Settings of Instellingen
 3. Scroll omlaag tot je bij Comments komt.
 4. Klik op Comment location en kies de laatste optie: 'Hide'.
 5. Klik op Save

Comments uitzetten voor 1 specifieke blogpost op Blogger?

Ook  bij Blogger kun je de comments uitzetten voor een specifieke blogpost! Ga naar de betreffende blogpost, en klik rechts op Options.

blog comments

Kies de optie die jij wilt! Allow wil je in ieder geval niet, want die staat comments juist toe.

Hoe ga je om met comments?

Op mijn blog Huisvlijt schreef ik in 2011 onderstaande post over blog comments.

Als blogger ben je kwetsbaar, en dus overweeg ik van te voren altijd zorgvuldig wat ik schrijf, en of ik eventuele krengerige comments aan kan. Maar dat neemt niet weg, dat vervelende comments mij toch nog onaangenaam treffen.

Advertorials

Bijvoorbeeld comments over advertorials. Ik weet dat veel mensen daar een hekel aan hebben, en ik houd zelf ook niet van veel reclame op blogs. Daarom label ik 'advertorials' altijd netjes, zodat ze als zodanig herkenbaar zijn, en overweeg ik eerst of ze passen op mijn blog. Die advertorials dragen bij aan ons gezinsinkomen, en het beleg op onze boterhammen. Het is weliswaar niet zoveel, maar het is zeer welkom.

Product reviews

Product reviews zijn weer aan ander verhaal: die vind ik gewoon leuk om te schrijven, omdat ik zelf veel waarde hecht aan het oordeel van anderen over producten. En als een product toevallig beschikbaar is als 'affiliate link', ja, dan plaats ik die er bij.

Dat is dan een prettige bijkomstigheid, zoals bijvoorbeeld bij de SOS-bandjes van Labelfriends. Maar bij de bloemen van de Jumbo zie je bijvoorbeeld geen affiliate link, en bij veel mijn andere product reviews ook niet.

En als dan in de comments iemand anoniem reageert dat het hier wel een advertentiesite lijkt, dan raakt mij dat. Of als iemand schrijft dat ik 'een leven' moet krijgen, en dat het genant is dat ik ooit over ondergoed heb geblogd.

Ik snap dat ook niet zo goed: je bent immers bij iemand op bezoek? Waarom dan zulke dingen zeggen?

Blog comments toestaan of niet: samenvattend

Blog comments kunnen een waardevolle aanvulling op je blogposts zijn. Maar soms zijn er redenen om de mogelijkheid om te reageren op een blog uit te schakelen.

Daarover ging deze blogpost.

Leestips

Hoe denk jij over wel of geen comments toestaan op een blog?

Vergelijkbare berichten

12 reacties

 1. Ik kies ook voor de mogelijkheid om reacties achter te laten.
  Dit maakt alles interactief.
  Dit is ook voor mij een manier om nieuwe bloggers te leren kennen.
  En ikzelf vind het leuk om bij anderen reacties achter te laten.
  De ene dag ben ik volop bezig met het schrijven van een artikel terwijl ik ook dagen inlas met het lezen van andere blogs en reacties achterlaat.

 2. Bloggen is voor mij een website met belevinissen in chronologische volgorde. Reacties zijn optioneel.

  Heb me bij aanvang (17 jaar geleden) afgevraagd of ik reacties wilde of niet. Het meest gelezen blog van die tijd was Wim de Bie en die kon je alleen mailen.

  Op m'n website, waarop ik begon te bloggen, waren reacties niet mogelijk. Toen ik een blog bij web-log opende heb ik meteen het reageren toegstaan en wel zo open mogelijk. Mailadres hoeft bij mij nog steeds niet (gaat me niets aan), geen captcha-ellende en een pseudoniem vind ik prima. Akismet haalt 99,9% van de troepreacties tegen. Zelf modereer ik achteraf. Vaak is dat alleen een klein onbedoeld taalfoutje herstellen en heel zelden een reactie weghalen. Dwz tegenspraak vind ik prima, drammen of onzinverkopen scoren duidelijk minder. Het voordeel is wel dat ik niet zoveel reacties krijg en zeker 95% daarvan prima door de beugel kan.

  Met asociale media als Facebook heb ik niets. Ik zie dat dan ook niet als alternatief voor het reageren.

 3. De meeste staan gewoon aan, want ik hou van goede reacties maar bij enkele die wat persoonlijk zijn daar staat het wel uit. Die zijn slechts om te lezen. Zag ook bij enkele dat het reactie wieltje bleef draaien en men kon hier niets meer zetten. Waarschijnlijk heeft men een reactie verwijderd aldaar en vroeger had je een optie bij blogspot waar je het kon zien want dan stond er gebruiker heeft reactie verwijderd en als je dit dan zag en het ook verwijderde dan kon men weer reageren. Maar hoe ik ook zocht in alle reacties kon ik deze niet vinden. Dus zie ik een wieltje draaien dan zet ik het helemaal uit. Maar heb dit wel vermeld onder mijn woorden.

  1. Het is inderdaad fijn dat je per post comments kunt uitzetten dan. Ik snap best dat sommige posts gevoelig liggen, en dat je daar uit zelfbescherming liever geen reacties op wilt.

   Het wieletje komt vermoedelijk door je blog theme. Blogger heeft een boel vernieuwd, en je theme is verouderd.

 4. Zelf heb ik ook overwogen om mijn comments uit te zetten. Het aan hebben staan van comments geeft mij namelijk ook dat gevoel dat ik heb met sociale media; dat de erkenning van buitenaf moet komen. Toch heb ik het aanstaan, omdat in mijn zoektocht naar dankbaarheid ik het belangrijk vind om controle, maar ook verwachtingen los te laten.

 5. Ik kies voor de mogelijkheid dat mensen een reactie achterlaten na het lezen van mijn blogs. Soms inspireren ze me en gebruik ik een reactie in één van de volgende blogs. Van jou heb ik geleerd dat het goed is om te reageren op iemands reactie. Dat probeer ik wat meer te doen maar ik denk wel: zouden ze het lezen?

  Voor mij is een blogbericht minder leuk als ik er niet op kan reageren. Dan lijkt het eer een artikel dan een blogbericht.

  Bedankt voor wat je zegt over het uitzetten van reacties bij één bepaald bericht. Dat is handig. Ik wist het niet.

  1. Ik snap wat je bedoelt Aritha: reacties kunnen achterlaten onderscheiden een blogpost vaak van een artikel. Hoewel je op krantenartikelen en op nu.nl vaak ook kunt reageren op de berichten.

   Fijn dat je wat hebt aan de informatie over het specifiek uitschakelen van reacties bij 1 bericht!

 6. Ik twijfel om ze soms uit te zetten. Het is leuk om reacties te krijgen op je artikel. Het geeft je toch een positief gevoel. Maar soms twijfel ik als ik zo een vreselijke reactie krijg. Of een reactie die echt niet kan.

 7. Als ik veel negatieve of kwetsende reacties op een specifieke post krijg, dan zet ik de reactiemogelijkheid op die post uit. In coronatijd kwam het nogal eens voor, dat complotdenkers constant vervelende reacties gaven. Ik had dan geen zin meer in reacties. Dat uitzetten deed ik soms in de loop van de dag, soms ook direct bij publicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *