follow it

In deze post lees je over follow it. Dat is een tweede, eenvoudiger Feedburner alternatief voor Blogspot bloggers. Maar dit alternatief is ook geschikt voor WordPress bloggers die een email abonnement aanbieden met de Jetpack plugin!

Het heet follow.it!

Follow it makkelijker dan Mailchimp, maar prijskaartje

Hoewel het makkelijker is dan Mailchimp, is het 'minder gratis'. Bij Mailchimp krijg je meer gratis; bij follow it moet je al snel toch gaan betalen voor een beetje fatsoenlijke functies.

Bijvoorbeeld als je een email wilt versturen direct nadat je blogpost live gaat, of als je wilt dat bezoekers na aanmelding automatisch teruggaan naar je blog.

Maar als je dat niet zo'n punt vindt, is het een aangenaam eenvoudig Feedburner alternatief.

Waarom een Feedburner alternatief?

Op Blogger blogs kon je mensen heel makkelijk een gratis abonnement op je blog aanbieden. Dat ging heel simpel met het Follow by email gadget. Je kon dat gadget gewoon op je blog zetten, en klaar!

Niks meer aan doen.

Feedburner stop in juli 2021

Daarom is het ook stomvervelend dat 'in juli' deze service stopt. Veel mensen zijn dan ook op zoek naar een Feedburner alternatief. Om die reden schreef ik eerder al een tutorial over hoe je kunt overstappen naar Mailchimp.

Maar helaas is Mailchimp best lastig en bovendien irritant. Zeker als je meerdere blogs hebt zoals ik.

Daarom vandaag een tweede  Feedburner alternatief dat veel makkelijker is, namelijk follow.it

Sterker nog, ik heb inmiddels al mijn blogs bij Mailchimp verwijderd, en overgezet naar follow.it.

Waarom schreef ik dan niet eerder over follow it als het zo makkelijk is?!

In eerste instantie hád ik een tutorial geschreven over follow it als feedburner alternatief. Maar hoewel hun service gratis is, merkte ik dat, als je bijvoorbeeld kleine aanpassingen wilt, je meteen moet betalen. Om die reden haakte ik af bij follow it en probeerde mailchimp.

Maar ik keerde met hangende pootjes terug bij follow.it.

Want het is zo veel makkelijker dan Mailchimp, en bovendien is hun formulier mooier. Dan maar die paar extra centen betalen, want duur is follow.it nog steeds niet. Het is echt een goed feedburner alternatief.

Hieronder leg ik uit hoe ook jij het oude Follow by email gadget kunt vervangen met het follow.it formulier! Vergeet niet eerst je subscribers te downloaden van Feedburner, en mee te verhuizen naar follow.it. Ze leggen hier uit hoe dat moet.

Feedburner alternatief 2: follow it - tutorial

Follow it formulier op je blog zetten!

 1. Ga naar follow.it en maak een account aan. Dat hoef je maar 1 keer te doen, ook als je meerdere blogs hebt. Je kunt namelijk meerdere blogs toevoegen aan 1 follow.it account.
 2. Onderaan de pagina vul je je blogadres in. In dit geval mijn blog koffiezettertje.nlfollow it
 3. Follow it gaat nu op zoek naar je rss-feed.follow.it
 4. Klik op de groene knop 'continue'.
 5. Nu ga je het formulier maken dat op je blog komt, en dat het Follow by email gadget van Feedburner vervangt.Je kunt kiezen uit 4 lettertypes en eindeloos veel kleuren.Of het gewoon zo laten als het is. Ben je tevreden over hoe het eruit ziet? Kopieer dan onderaan de code en klik op de groene knop met 'Done'!follow it
 6. Ga naar blogger.com en kies 'Indeling' of Layout (als je de Engelse versie hebt).
 7. Kies Add new gadget en kies 'html gadget'. Plak daarin de code van follow.it en klik op save. En dan krijg je bijvoorbeeld dit. Ik heb de kleur van de button verandert van zwart in een lichte zandkleur: follow itOnder het follow it widget zie je nog het oude Feedburner widget.
 8. Nu komt er een stap waarbij je 'icons' kunt kiezen, maar wij slaan die over en klikken rechts in het midden op 'Skip this'.
 9. Tot slot een laatste belangrijke stap. Je emailabonnement service werkt al. Je Feedburner alternatief is in actie! Maar het is leuk als je er via je follow.it account naar kunt kijken. Daarom moet je jouw blog feed nog 'claimen'. Dat doe je door je emailadres in te vullen en op de groene knop 'Start' te klikken.feedburner alternatief
 10. Ga naar je mailbox, en open het bericht van follow it. In dit bericht staat zo'n enge code van het type 'meta name' etc. Kopieer die.
 11. Ga naar blogger.com en kies 'Theme' en vervolgens 'Edit html'follow it
 12. Plak de code van follow.it uit de email in de html code van je blog theme na < head > en klik daarna op 'save'. Nu weten ze bij follow.it dat jij de eigenaar van het blog bent.

Follow it op een WordPress blog

Hieronder een handig filmpje met uitleg hoe je follow.it op je blog zit. In dit voorbeeld gaat het om een WordPress blog, maar de uitleg is ook handig voor Blogger blogs.

N.B. Veel mensen gebruiken de Jetpack plugin voor een email abonnement service, maar die plugin vertraagt de laadsnelheid van je blog en is slecht voor je Core Web Vitals. Dat is de reden dat ik op Bloggen en loggen ook ben overgestapt naar follow.it. Hoewel ik Jetpack wel lekker makkelijk vond...

Follow it versus Mailchimp als feedburner alternatief

Mailchimp is helemaal gratis tot 10.000 abonnees. Hoewel follow.it ook gratis is, kon ik er al snel niet onderuit om ietsje te 'upgraden' Nu kost follow.it mij zo'n 6 dollar per maand.

Dat is de reden dat ik in eerste instantie voor Mailchimp koos. Ik houd er niet van als ze je beloven dat iets gratis is, maar dat als je een beetje een fatsoenlijke versie wilt, je toch moet betalen.

Verder kun je bij Mailchimp eindeloos veel bestaande subscribers importeren, maar bij follow.it maar 100. Meer kan wel, maar dan moet je om hulp vragen van support. Bovendien kun je zij follow.it niet uploaden maar moet je ze handmatig plakken...

Tot slot vind ik het formulier van follow.it mooier dan dat van Mailchimp en is het veel makkelijker op je blog te zetten.

Feedburner alternatief: samenvattend

Follow it is een eenvoudige manier is om een email abonnee service aan te bieden. Zeker als je het vergelijkt met Mailchimp. Anderzijds is het helaas niet zo makkelijk als de feedburner service was.

Terwijl ik dit tutorial schreef vond ik het alsnog vrij veel stappen, maar ik wilde het ook zo goed uitleggen dat jullie dit op jullie blog kunnen doen. Daarom heb ik geprobeerd elke stap goed uit te leggen, waardoor het best een lange uitleg is geworden.

Feedburner alternatief follow it 4 stappen in totaal

In totaal moet je eigenlijk 4 dingen doen:

 • Je 'subscribers' van Feedburner downloaden, en vervolgens plakken in follow.it. (Uploaden kan niet) Zo blijven ook je bestaande abonnees op de hoogte. Hoe je dit doet heb ik uitgelegd in mijn blogpost over Mailchimp.
 • Een follow.it account aanmaken
 • Je blogadres invullen bij follow.it en de code van je formulier kopiëren en in een blogger gadget plakken. Nu werkt je abonnee service al! Mensen kunnen nu weer een gratis abonnement nemen op je blog. Dit werkt!
 • Je blog 'claimen' bij follow.it. Dit hoef je niet te doen, maar het is wel verstandig. Dit claimen doe je door een speciale code in de html code van je blogspot template te plakken. Daarmee bewijs je dat het blog van jou is, en krijg je toegang tot de instellingen en statistieken van follow.it. Maar vind je dit te lastig, dan kun je dit overslaan. Het belangrijkst is dat mensen bericht krijgen bij een nieuwe blogpost, en dat heb je ook zonder claimen voor elkaar.

Heb je hulp nodig? Mail me dan gerust.

Zo lang je genoegen neemt met de meest simpele vorm van email abonnement is follow.it gratis.

Welke service waarmee mensen zich kunnen abonneren om bericht te krijgen bij elke nieuwe blogpost heb jij?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Hoi Elkse, ik heb even op je blog gekeken, maar op dit moment lijkt het alsof er eigenlijk te weinig ruimte is voor dit widget. Het formulier is als het ware te smal. Je kunt dit waarschijnlijk eenvoudig aanpassen in de code van het widget van follow.it.

   1. Bedankt dat je hebt gekeken. Ik zag het widget op mijn telefoon en (kleine) laptop normaal, maar op een groter scherm is het inderdaad veel te smal. Behalve als je het scherm verkleint. Ik weet nog niet hoe ik het moet oplossen, er staat voor zover ik kan zien niets over op de FAQ pagina van follow.it. En zelf heb ik geen verstand van codes. Mijn man een klein beetje, maar die kwam er ook niet uit. Mocht je (of iemand anders) een idee hebben, dan hoor ik het graag ;) Kan me voorstellen dat meer mensen hier tegenaan lopen...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *