verbannen van blog'Hoe verban je iemand van je blog?'

Het lijkt een beetje een luxeprobleem. De meeste bloggers maken zich vooral druk hoe ze meer mensen naar hun blog toe kunnen lokken. Verbannen? Hoe kom je er bij! Waarom zou je dat willen. Hoe meer bezoekers, hoe beter. Toch?

Maar het kan helaas gebeuren dat je bezoekers op je blog krijgt die je er eigenlijk liever niet op hebt. Dat overkwam mij een tijdje geleden. Ik schreef een post over de serie The Affair. In de comments schreef ene Henkie een schunnige, rare reactie.

Ik vond Henkie dermate raar, dat ik hem liever niet meer op mijn blog heb. Laat hij maar ergens anders gaan lezen. Niet alleen heb ik zijn comment verwijderen, ik heb hem verbannen van mijn blog.

Redenen om iemand van je blog te verbannen

Soms ken je iemand persoonlijk, en wil je liever niet dat hij of zij je blog kan lezen. Je wilt niet je hele blog achter slot en grendel zetten, dus dan kun je er voor kiezen om alleen die persoon buiten te sluiten.

Een andere reden is als iemand rare, kwetsende en beledigende comments achter laat. In zo'n geval kun je kiezen: verban de persoon helemaal van je blog, of maak alleen comments achterlaten onmogelijk. In het laatste geval kan de persoon nog wel komen lezen, maar dus niet meer reageren.

Er zijn dus twee manieren om actie te ondernemen tegen een bezoeker:

 1. Je verbant hem of haar compleet van je blog.
 2. Je maakt comments achterlaten onmogelijk.

Wat heb je nodig om iemand te verbannen van je blog

Om iemand de toegang tot je blog te ontzeggen, of comments achterlaten onmogelijk te maken kun je gebruik maken van twee dingen:

 • Het emailadres van de reageerder/bezoeker. Het emailadres staat in principe bij de comment. Maar als het een apart type is, dan is de kans groot dat het een vals emailadres is. Bijvoorbeeld: hahahadjegedacht@fuckoff.nl. Ik noem maar een voorbeeld. In zo'n geval heb je dus niks aan het emailadres.
 • Gelukkig is er dan nog het ip-adres van de reageerder/bezoeker. Dit staat eveneens bij de comment en bestaat uit een serie getallen in de vorm van een link.

Complete verbanning op wordpress.org: zo doe je dat.

Goed je hebt dus het emailadres of ip-adres en je wilt niet dat deze bezoeker nog op je wordpress.org blog komt. Dan doe je dit:

 1. Installeer de gratis plugin: Wp-ban.
 2. Ga met de muis naar Instellingen en dan zie je onderaan nu Ban staan.
 3. Vul daar het ip-adres in van de gebruiker die je wilt verbannen!
 4. Klik op 'Save'.

verbannen

N.B. het fijne aan deze plugin is dat je zelf een boodschap kunt opgeven die de bezoeker voortaan te zien krijgt. Zelf heb ik gekozen voor 'Gesloten'. Maar je kunt ook iets als dit doen:

verbannen

Dit raad ik echter niet aan. Grote kans dat er gezeur van komt.

Alleen comments onmogelijk maken op wordpress.org

Vind je het prima dat iemand je blog leest, maar wil je niet meer dat hij comments achter laat? Ga dan naar Instellingen, en kies Reacties. Halverwege zie je dan het volgende veld staan:

verbannen

Plak simpelweg het email of ip-adres, klik op save. Klaar!

Iemand verbannen van je Blogger blog

Goed, hierboven wordt uitgelegd hoe je iemand kunt verbannen op een wordpress.org blog. Maar wat als je een Blogger blog hebt? Helaas biedt Blogger zelf minder mogelijkheden. Maar dat geeft niets. Want er is een handige gratis tool waarmee je toch ip-adressen kunt blokkeren: toolater.com!

Toolater.com!

Toolater is heel makkelijk. Je registreert je, verifieert je account en vervolgens log je in. Dan kies je links 'Website code'.

Die plak je vervolgens in een gadget op je Blogger dashboard. Daarna klik je op Block an IP en vul je het ip-adres in van de persoon die je niet meer op je blog wilt hebben.

toolater.com

Comments onmogelijk maken op Blogger

Je kunt comments alleen onmogelijk maken voor mensen die je blog 'volgen'.

Ga naar je Blogger dashboard

Klik op je blog. Nu kom je op de overzichtspagina.

Rechts zie je een blokje met daarin onder andere Followers

blogger

Klik op het getal achter de Followers om naar de pagina toe te gaan.

Klik op de Follower die je wilt blokkeren.

Vervolgens kun je kiezen voor blokkeren:

blogspot

Conclusie over het verbannen van bezoekers en reageerders van je blog

Met wordpress.org is het heel eenvoudig om bezoekers de toegang tot je blog te ontzeggen, of om het ze onmogelijk te maken om comments achter te laten. Je hebt hiervoor alleen een ip-adres of emailadres nodig.

Voor Blogger geldt hetzelfde, alleen heb je daar de gratis tool toolater.com nodig.

Gelukkig komt het niet vaak voor dat het nodig is om bezoekers of reageerders te verbannen van een blog.

Vergelijkbare berichten

10 reacties

 1. Voorlopig ben ik nog blij met mijn lezers en mensen die een bericht achter laten. Maar ik onthoud dit wel 'voor het geval dat' . Dank weer voor al je tips en aanwijzingen. Ook als Blogger-blogger heb ik er al veel aan gehad.

 2. Goed om dit te weten! Ik heb al eens een comment gehad waarvan ik dacht dat het 'fake' was en dit alleen verwijderd. Nu weet ik wat ik bij herhaling moet doen... Dankjewel!

 3. Handige tip! Ik wist niet dat het mogelijk was bepaalde bezoekers van je blog te weren. Gelukkig heb (nog) niet te maken gehad met vervelende bezoekers, maar deze tip houd ik in mijn achterhoofd! Bedankt voor het delen!

 4. Ik heb het ooit toegepast toen ik nog bij Webminlog zat en lastig gevallen werd door scholieren. Een of meer van hen plaatste per 10 seconde een scheldreactie, omdat ik iets te kritisch was over tractoren. Allereerst het bewuste artikel voor commentaren dichtgezet en later hen een IP-ban gegeven. Probleem is dat je geen personen bant maar internet-aansluitingen. Mogelijk had die school nog meer IP-adressen, maar anders ban je in 1x zo'n hele school.

  Verder nog 1 vervelende reageerder een half jaar gebant. In mijn eigen blogvoorwaarden geef ik aan dat ik mensen kan bannen als zij de sfeer onder een log verzieken en niet inhoudelijk bijdragen via de reacties.

  In totaal heb ik een stuk of 3 tijdelijke bans uitgedeeld over ruim 10 jaar bloggen. Bannen vanwege een meningsverschil vind ik zwak, ik zie het dan als een uitdaging om zo iemand te begrijpen en als het kan op andere gedachtes te brengen. Soms lukt dat en anders maar niet.

  Bans zijn helaas ook simpel te omzeilen, zelfs iets dat volledig achter een inlogmuur zit. Je houdt dus alleen de mensen buiten de deur die niet zo handig zijn met het internet.

  Als je erg gevoelige informatie op het internet wilt delen, dan raadt ik dat af. Stuur dan maar een selecte groep dat stuk via de mail en hoop dan maar dat geen van hen het doorstuurt aan mensen waarvan jij vind dat ze het niet mogen lezen.

 5. goedemiddag,

  dank voor de info, helaas als ik op Uw link naar toolater klik kom ik niet op de pagina waar ik hem kan downloaden.
  Gaarne Uw hulp.

  met vr grt
  Stofje

   1. Dank voor je respons Bloggelientje.
    Ben bang dat het voor ij iets te ingewikkeld is, mocht je nog een oplossing wten te vinden als toolater hou ik me zeker aanbevolen.

    met vr grt
    Stofje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *