bloggen

Nare comments.

Ze zijn er in alle soorten en maten, en vrijwel elke bloggers krijgt er wel eens mee te maken.

Je hebt nu eenmaal zogenoemde internet trollen. Dat zijn mensen voor wie het hun hobby is om valse, rare en gemene comments achter te laten waar ze maar kunnen.

Maar soms krijg je ook wel eens onprettige reacties van 'gewone' mensen.

De ene blogger kan daar beter tegen dan de andere.

De ene blogger kan beter tegen nare reacties dan de andere

Sommigen halen de schouders op en verwonderen zich over zoveel onbenul. Anderen hebben er dagenlang last van. Het spijt mij te moeten zeggen dat ik zelf bij de tweede categorie hoor.

In theorie hoor ik bij de eerste groep! Ik wéét dat het meestal het probleem is van de reageerder, en dat het meer zegt over hen dan over mij enz.enz. Maar bezeren doet het mij toch.

Tsja, wat doe je er ook al aan.

Vervelende comments zijn simpelweg één van de minder leuke kanten van bloggen. Gelukkig wegen de goede kanten er ruimschoots tegenop, en niets is alleen maar leuk.

Waarom krijgt de ene blogger meer nare comments dan de andere?

Toch valt het mij op dat sommige bloggers het vaker aan de stok krijgen met hun bezoekers dan anderen. Ik zie daarvoor de volgende mogelijke verklaringen!

  1. Je schrijft over gevoelige onderwerpen. Zo ken ik een meisje dat ziek is en moeizaam een diagnose kan krijgen. Regelmatig schrijft ze dat ze hierover vervelende reacties krijgt. Borstvoeding kan ook zorgen voor felle reacties, evenals tot mijn verrassing het onderwerp houtkachels. En op het moment is ook het coronavirus een potentieel heikel onderwerp.
  2. Je hebt een uitgesproken mening, en bent niet bang om die te delen.
  3. Je hebt als blogger een wat sarcastische, uitdagende stijl en bent niet bang het achterste van je tong te laten zien.
  4. Je bent zelf ook vrij snel bezeerd, en reageert daardoor fel op vervelende reacties. Met als gevolg soms een zogenoemde 'flaming war'. Dit type blogger heeft regelmatig felle, harde discussies op zijn of haar blog valt me op.

Prachtig liedje over Hate comments

Hieronder zingt Madilyn Bailey op lieflijke toon de gemene comments die mensen bij haar achterlaten. Het is niet mis wat mensen allemaal tegen haar zeggen! Ik vind het schrille contrast tegen de melodie en haar lieve stem ten opzichte van de valse opmerkingen kostelijk.

En ze lacht er ook nog een beetje ironisch bij.

In beeld zie je bovendien de comments langskomen, inclusief genante spelfouten, zoals no offince en no affence

De lyrics!

You're starting to look like a heroin addict
No offence
You’re one percent good at singing
No offence
Stop please, oh poison for my ears hmm-mm

[Verse 2]
Have you ever considered to get breast implant
No offence
Is there a deformity in your lips
No offence
Stop please you're destroying everything
Sorry

But nah nah nah nah nah nah nah
No offence
You ruined this just my own preference
Nah nah nah nah nah nah nah
No offence
Wish you will quit
This sounds like shit
No offence

I miss the old you I hate the new you
Too much autotune
Out of tune
You like a cartoon
No boops snaggle tooth
What kind of sharpie you used
Supper poop super pale
Personally I hate your hair
Ohh-oh-oh you suck
This one made me throw up
Yu-u-u-uch

[Chorus]
But nah nah nah nah nah nah nah
No offence
Just one suggestion singing lessons
Nah nah nah nah nah nah nah
No offence
My ears RIP
I hate this
No offence

[Verse 3]
I could use the amount of foundation on her face for one year
No offence
Your voice is so weird
You should stop this career
No offence No offence
You look so white
Your hair and skin and everything
It makes you look scary
No offence
Nah nah nah no

[Chorus]
But nah nah nah nah nah nah nah
No offence
It's just my own preference
Nah nah nah nah nah nah nah
No offence
No offence but it sounds like shit

[Bridge]
No offence but you kinda did it wrong
No offence girl but you just (Fucked) up the song
No offence but Madilyn is way too dramatic
No offence but I cringed the whole way through

[Outro]
No offence
Nah nah nah nah nah nah nah
No offence
No offence

Hoe kun je het beste reageren op vervelende comments?

De Struisvogeltactiek ook wel bekend als Wat niet weet, wat niet deert

Eén van mijn strategieën is wat ik de Struisvogeltactiek noem...  En dat is dat als ik weet dat een post vervelende reacties kan oproepen, ik ze liever niet lees. Het is een beetje als een kind dat met de handjes bij de warme kachel komt. Je zegt nog: 'Zit er nou niet aan! Dat gaat pijn doen!' Hetzelfde geldt soms voor het lezen van comments. En ik ben door schade en schande wijs geworden zullen we maar zeggen.

Nou is er natuurlijk veel in te brengen tegen deze tactiek. Bijvoorbeeld dat het een beetje laf is. Of dat je daardoor niet weet wat er gebeurt op je blog. Tsja.

Negeren, negeren, negeren

Mijn tweede tactiek is gezonder, en dat is de tactiek van ongewenst gedrag negeren. Zit iemand echt te klieren? Dan ga ik er meestal simpelweg niet op in. Zelfs al jeuken mijn vingers om een reactie te typen.

De Psychologische Tactiek

Daarnaast gebruik ik ook regelmatig de Psychologische Tactiek. Hierbij kijk ik wat er schuilgaat achter de onprettige comment. Is er misschien een achterliggende boodschap of emotie? Soms kan het helpen om daar dan op in te spelen, in plaats van op de harde woorden.

Tot slot

Een van de leukste dingen van blogs zijn de reacties van de bezoekers. Comments zijn een signaal dat je berichten worden gelezen, en dat mensen ze de moeite waard vinden om erop te reageren. De schaduwzijde is dat reacties soms heel vervelend zijn.

De allerbeste reactie als blogger is wellicht: wrijf je verheugd in de handen dat je blijkbaar in staat bent om mensen te beroeren met je blogs.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Altijd een moeilijk onderwerp, er zijn altijd mensen die helaas ook negatief blijven reageren. En dan zeg ik het ook heel voorzichtig. Of je nu linksaf gaat, zijn weer geluiden dat je naar rechts moet. En ook andersom. De uitdrukking 'als je je kop boven het maaiveld.....' weet je dat er reacties zullen komen. Het hoort nu eenmaal bij de 'mensheid'. Triest.
    Maar naarmate het warmer wordt, de vogel fluiten en mensen positief blijven zingen, kun je die dingen beter relativeren. En ik hou heel veel van vogels, zeker van struisvogels!

  2. Ja herkenbaar, ik trek me alleen de domme lullige reacties aan van mensen die al langer reageren. Dus waar je beter van mag verwachten. De rest schuif ik terzijde, van de dreigementen doe ik aangifte. Mensen die een opmerkingen plaatsen die al langer reageren wil ik nog wel eens een mailtje sturen en voor de rest vooral de laatste zin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *