Categorieën en tags: wat is het verschil? En hoe zit met tag clouds?
Categorieën en tags zijn bedoeld om je bezoekers overzicht te bieden. Ze kunnen zo makkelijk een post over een bepaald onderwerp kiezen of vinden.
Categorieën op Bloggen en loggen zijn bijvoorbeeld Blog Anatomie, Blog Design en Blog inkomstenbronnen. Tags gebruik ik niet. Daarover later meer!
Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen categorieën en tags?
Categorieën zijn algemener dan tags. Een makkelijke manier om het verschil tussen categorieën en tags uit te leggen is aan de hand van een kookboek! Een kookboek heeft een inhoudsopgave. Voorin vind je de titels van de hoofdstukken en de onderwerpen. En als je geluk hebt zit achter in het boek een index. Daar kun je makkelijk even een specifiek recept of ingrediënten mee opzoeken.
Categorieën kun je vergelijken met de inhoudsopgave van een boek. En tags kun je vergelijken met de index achter in een boek.
Tag cloud
Op sommige blogs zie je een soort wolk met woorden. Dat heet een tag cloud. De tags waar meerdere posts van zijn, zullen groter en dikker gedrukt zijn dan de tags waar minder posts van zijn. Een tag cloud kan voor bezoekers een overzichtelijke manier zijn om te zien wat er te vinden valt op je blog.
Hier onder zie je een voorbeeld van zo’n tag cloud
Tag clouds: liever niet
Afgezien van de rommelige look die tag clouds veroorzaken raadt Google ze ook nog eens af. In onderstaande video legt Matt Cutts uit waarom. Omdat tags een opsomming van links zijn, loop je bijvoorbeeld het risico dat Google een tag cloud ziet als ‘keyword stuffing’. In zo’n geval vertrouwt Google de links minder. En dat is niet gunstig natuurlijk.
Blogspot blogs: Labels zijn je categorieën én/of tags
Blogspot biedt alleen de optie Labels. Als je een post schrijft, kun je bij het Label invullen in welke categorie de post valt. En in hetzelfde vakje kun je ook tags typen.
Stel nou dat je op je Blogspot blog zowel categorieën in je sidebar wilt laten zien, als tags. Dat kan. In dat geval plaats je gewoon twee keer het gadget Labels op je blog. De ene keer vink je de labels aan die je voor categorieën wilt gebruiken aan. En voor de tags vink je de labels aan die je als tags wilt gebruiken aan.
Hier onder leg ik uit hoe je dat doet.
- Ga naar je Blogger Dashboard
- Kies Layout
- Klik op Add a gadget
- Scroll tot je bij Labels komt
- Geef een titel bijvoorbeeld Categorieën en vink Selected labels aan
- Nu verschijnt er een lijst met al je labels/categorieën/tags. Vink aan welke je wilt gebruiken.
- Klik op save als je klaar bent.
En het resultaat is dan bijvoorbeeld iets als dit:
WordPress blogs en categorieën en tags
WordPress biedt zowel de mogelijkheid om categorieën te maken als tags en is die zin dus makkelijker dan Blogger.
Conclusie over categorieën en tags
Categorieën en tags geven je bezoekers een duidelijk beeld van wat ze van je blog kunnen verwachten. Ze representeren namelijk de onderwerpen op je blog. Categorieën zijn algemener dan tags.
Een speciale vorm om je categorieën of tags te presenteren is in de vorm van een tag cloud. Tag clouds zijn een kwestie van smaak. Persoonlijk vind ik ze meestal wat rommelig ogen. Bovendien worden ze afgeraden door Google. En dat is voor mij een reden om geen tags of tag cloud te gebruiken.
Dankje, ik ben met mijn nieuwe site bezig en ik kon bij deze geen aantal aangeven en toen werd het echt enorm, dus ik zie na jou verhaal dan ook maar af van de tag cloud. Als je een zoeken functie hebt, hoef je toch ook niet nog eens een categorie te hebben?
Een categorie functie zou ik wel aanhouden. Want dat geeft bezoekers een idee van de rubrieken en onderwerpen. Maar niet teveel.
Interessant. Ik heb al jaren een TAG cloud op mijn blog, maar na het filmpje denk ik dat ik de cloud ga verwijderen. Ik weet ook niet echt of bezoekers er ook effectief op klikken.