My-moneylife: blog onder de loep
Msp mailde me met de volgende vraag: ‘Ik zou graag mijn blog wat beter/mooier maken zodat er meer bezoekers blijven hangen/terug komen.’ Zijn of haar blog heet my-moneylife: een blog over persoonlijke financiën.
my-moneylife: Eerste indruk homepage
My-moneylife is duidelijk een gratis WordPress.com blog. De titel en tagline zijn aangenaam duidelijk, en geven een goed beeld van wat je als bezoeker kunt verwachten. Een blog over geldzaken!
Voor wie niet weet wat een tagline is: je kunt het zien als een soort ondertitel. Hij geeft extra informatie, of kan een motto zijn.
Het blog lijkt nog niet af
Het blog ziet er een beetje onaf uit. Dat komt door de vormgeving en ook door de enorme categorie in de sidebar met de titel ‘Geen categorie’.
Het is alsof Msp alvast begonnen is, maar achter de schermen nog beter met verbeteringen. Nou is daar niet persé iets op tegen. Darren Rowse van ProBlogger heeft het in dit verband graag over ‘analysis paralysis.’ Daarmee bedoelt hij dat sommige mensen zo lang bezig blijven hun blog te perfectioneren en te analyseren, dat ze het nooit live zetten.
Soms is het inderdaad goed om dan simpelweg op ‘Publish’ te drukken om dit te doorbreken. Dat staat je blog in ieder geval live!
Op basis van de titel van het blog en de tagline, brengt de post ‘Help ik krijg mijn nagellakpotje niet open,’ mij als lezer enigszins in verwarring. Gaat het blog ook over andere dingen? Het blog menu is duidelijk zichtbaar onder de header en bevat 3 essentiële links: Home, Contact en Over mij. Maar wat moet ik met ‘Aanbevolen?’
Een ander punt is dat ik heel ver omlaag moet scrollen om bij de footer te komen. Als ik eindelijk daar ben, zie ik een post uit 2018…
Blog my-moneylife: eerste indruk individuele blogpost
Een individuele blogpost ziet er hetzelfde uit als de homepage. Het valt me op dat de tekst in de afbeelding bovenaan de blogpost halverwege verdwijnt, wat jammer is. Msp heeft gebruik gemaakt van H-tags. Heel goed.
Onderaan stelt ze een vraag, wat goed is voor de interactie op een blog. Ik zie bovendien onderaan related posts, oftewel suggesties voor andere blogposts. Heel goed! Dit is goed voor de bounce rate van een blog, en zorgt ervoor dat mensen langer op je blog blijven.
Her en der zie ik wat spelfouten, en Msp is niet altijd consequent met het gebruik van hoofdletters.
Onderaan een blogpost staat Msp’s profiel. Dat is fijn voor bezoekers, want het maakt duidelijk met wie ze te maken hebben, maar de afbeelding is de algemene avatar.
De diagnose van SEOQuake van my-moneylife
SEOQuake is positief. De titel en metadescription zijn optimaal van lengte,
PageSpeed Insights van my-moneylife
Google telt de snelheid waarmee je blog laadt mee als een criterium voor de waarde van je blog. Het is daarom belangrijk dat je blog snel laadt voor je positie in de zoekmachineresultaten.
Een aanbevolen laadsnelheid is 1 tot 2 secondes.
Je kunt de laadsnelheid van een blog heel eenvoudig controleren met Google PageSpeed Insights. De minimale aanbevolen score is 85/100.
Laadsnelheid van homepage en individuele post op my-moneylife
- De homepage op my-moneylife scoort 75/100 voor smartphones. En voor desktops 97/100.
- De scores op een willekeurige individuele post zijn respectievelijk: 43/100 en 93/100
De laadsnelheid van my-moneylife is uitstekend. Menig blogger zal er jaloers op zijn. Dat is dan ook meteen weer één van de voordelen van een heel simpel en minimalistisch blog. Het oogt wat onpersoonlijker, maar het laadt vlot.
Is my-moneylife responsive?
Met de Mobile-Friendly Test kun je snel en simpel testen of een blog ‘responsive’ is. Dat wil zeggen, of het zich aanpast aan de grootte van het scherm van de blogbezoeker. Ook dit is een belangrijk criterium voor zoekmachines, waarop ze je blog beoordelen. My-moneylife is responsive.
Conclusie en aanbevelingen voor my-moneylife
My-moneylife oogt eenvoudig en minimalistisch en omdat het over financiën gaat past dit ook wel. Tegelijkertijd oogt het wel wat onpersoonlijk. Heel goed is dat Msp een About me pagina heeft, een contact button en een duidelijke layout. Andere positieve punten zijn de aanbevelingen voor andere blogposts en de snelle laadsnelheid van het blog.
Hieronder een aantal aanbevelingen en ideeën die Msp kan doen.
14 Aanbevelingen voor my-moneylife
- Je schrijft dat je graag wilt dat bezoekers terugkomen. Maak het ze makkelijker om dat te doen, en zet bovenaan de sidebar een formulier voor een nieuwsbrief of emailabonnement.
- Zet de tekst van je Over mij pagina onder de nieuwsbrief/abonnement in je sidebar. Zo kunnen mensen zien wie er achter het blog zit. Zet er een foto van jezelf boven. Als je anoniem wilt blijven, kun je ook een neutrale afbeelding in de sidebar zetten. Maar geef bezoekers een bééld.
- Zet op je Over mij pagina ook een foto van jezelf, of een andere neutrale afbeelding die bij het onderwerp van je blog post.
- Zet onder je foto + korte tekst over jezelf social media buttons, waarmee mensen je blog kunnen volgen. Nu zie ik alleen een Pinterest button. Ik zou er op z’n minst een Facebook button aan toevoegen.
- Zorg dat je een afbeelding upload zodat je avatar niet het standaard grijze poppetje is.
- Kies eventueel voor een wat aansprekender blog theme. Daarmee geef je een blog direct een compleet ander, en mogelijk aantrekkelijker uiterlijk. Controleer wel altijd even wat een blog theme met de laadsnelheid van je blog doet.
- Haal de tekst ‘Aanbevelingen’ uit het menu.
- Wees consequent met hoofdletters: gebruik ze overal waar nodig, of nergens.
- Gebruik de gratis spellingscontrole van Google Docs, om duidelijk zichtbare spelfouten te vinden en te corrigeren.
- Geef de categorie ‘Geen categorie’ een andere naam.
- Zet maximaal 3 blogposts op de homepage zodat mensen niet eindeloos naar beneden hoeven scrollen.
- Gaat je blog alleen over financiën of ook over andere dingen? Zie ook post over nagellakflesje dat niet open wil. Als je ook over andere dingen schrijft, zou ik dit vermelden.
- Schrijf metadescriptions bij individuele posts. Nu pakken zoekmachines simpelweg de eerste zinnen van je blogpost.
- Bezoek andere bloggers die een blog schrijven over financiën en laat daar zinnige reacties achter. De kans is groot dat ze je terug komen bezoeken, en op je blog reageren. Zo krijg je meer bezoekers en bekendheid in Blogland.
Handige links op een rijtje
- Ubersuggest om te kijken waar kansen liggen voor organisch zoekverkeer.
- PageSpeed Insights: tool om te kijken hoe snel je blog laadt
- My way to fire
Zie ook mijn post over de blog comeback van Pippi’s Hometown.
Zijn er nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze post? Stel ze dan gerust in de comments!
Ik had een beetje dezelfde opmerkingen bij deze blog en was ook verbaasd over een post over nagellakpotjes. Zag ook dat ze erover denkt om over te stappen naar een lifestyleblog omdat ze soms niet weet waarover ze moet schrijven. Dat vind ik jammer omdat er best veel financiele zaken zijn waarover je kunt schrijven, maar dan moet je wel verstand van zaken hebben of je goed in de materie verdiepen. Mijn tip is dus: denk goed na over wat je wilt met je blog. En maak desnoods een lijst van onderwerpen waarover je wilt/kunt schrijven. En maak aan de hand daarvan de keuze of je over financien blijft schrijven of dat je overstapt naar een lifestyle blog.