website of blog

Ben je net een nieuw bedrijf begonnen? Of overweeg je om ook te beginnen met bloggen? En vraag je je nu af: 'Wat is beter: een website of blog?'

Hieronder vind je het antwoord!

Website of blog

Technisch gezien zou je kunnen zeggen dat een blog een soort website is. De naam weblog zegt het al: website + log. Website is dan de overkoepelende naam. Weet je nog de rekenles op de basisschool? Daar kreeg je vast ook te maken met deelverzamelingen.

Een blog is een deelverzameling van website.

website of blog

Met andere woorden: een blog is altijd een website, maar een website is niet persé een blog.

Een blog is... 3 kenmerken

De twee belangrijkste kenmerken van een blog zijn dat het nieuwste artikel bovenaan staat, en dat het (in principe) persoonlijk is. De blogger die de blogposts schrijft heeft doorgaans een duidelijke identiteit. De artikelen op een blog kunnen gaan over dagelijkse persoonlijke beslommeringen, maar ze kunnen ook informatief zijn of een duidelijke mening verkondigen.

Een ander belangrijk kenmerk van een blog is dat mensen erop kunnen reageren. Een blog heeft onder de blogpost standaard een reactieformulier staan. Mensen die reageren zien hun reactie vervolgens onder de blogpost verschijnen. (Hoewel sommige bloggers het reactieformulier uitzetten, zoals Teunie van het blog Eenvoudig Leven)

En last but not least, bieden blogs vaak de mogelijkheid van een abonnement! Je krijgt dan telkens bericht als er een nieuwe blogpost verschijnt.

Een website is...

Een website is meestal algemener dan een blog. Er zit niet persé één persoon achter een website, en de informatie op een website is niet persé chronologisch geordend. Op een website vind je bijvoorbeeld bedrijfsinformatie, of algemene informatie over een bepaald onderwerp. .

Wikipedia is een voorbeeld van een website, evenals de website van de Rijksoverheid. Een website is, anders dan een blog, niet interactief. Je kunt niet reageren op een artikel of informatie op een website.

De inhoud van een website verandert in de regel veel minder vaak dan die op een blog. Een blog is wat dat betreft veel dynamischer.

Website of blog: de scheidslijn wordt steeds vager

Nu heb ik hierboven het verschil tussen website of blog gedefinieerd, maar de waarheid is dat de grens tussen een website of blog steeds vager is geworden! Veel blogs zien er tegenwoordig  uit als een website! Sterker nog, veel blogs ordenen zelfs hun blogposts niet meer chronologisch. Terwijl dat oorspronkelijk toch juist een belangrijk kenmerk van een blog was: de chronologische volgorde.

Verder voegen steeds meer bedrijven een blog toe aan hun website! Op hun website vind je dan zakelijke informatie, en met een blog op hun website geven ze als het ware een kijkje achtere de schermen. Of bedrijven proberen op die manier om zichzelf persoonlijker te maken, zodat mensen ze meer vertrouwen.

Website of blog: waardoor wordt het verschil kleiner?

Een belangrijke oorzaak  voor het vervagen van de scheidslijn tussen website of blog is volgens mij WordPress! WordPress is een zogenoemd content management system waarmee je in 5 minuten een blog maakt. Maar met WordPress kun je ook heel eenvoudig een website bouwen. En als je een blog maakt met WordPress, kun je het er met 1 klik of theme uit laten zien als een website! De kosten voor een website of blog zijn hetzelfde.

Bloggers kiezen vaker voor evergreen content

Een andere reden dat het verschil tussen website of blog vervaagt is dat veel bloggers algemene artikelen publiceren op hun blog. Of werken met diverse gastbloggers. Zelf vind ik dit nooit zo leuk moet ik bekennen. Het fijne aan een blog vind ik altijd dat je de blogger als het ware 'kent'. Dus als ik kom lezen op het blog van tante Annie, dan heb ik geen zin in een blogpost van Melanie.

Blogs worden hierdoor minder persoonlijk en de informatie algemener. Het voordeel hiervan voor de blogger kan zijn dat hij minder vaak blogposts hoeft te publiceren, omdat de 'content' evergreen is. Evergreen content is informatie eigenlijk altijd interessant is. Bij een persoonlijk blog is de informatie vaak tijdelijker en minder algemeen interessant.

WordPress versus Blogspot

Ik vind dat het verschil tussen website of blog op het Blogger platform groter is. Je hebt daar nog wat meer 'old school' blogs waarbij de nieuwste posts nog 'ouderwets' bovenaan staan. Het is één van de redenen dat ik Blogspot blijf waarderen!

Website of blog: wat moet je nou kiezen?

Wat voor jou beter is, een website of blog, is afhankelijk van wat je ermee wilt!

Wil je een blog beginnen? Dan zou ik zeggen: kies dan ook gewoon voor een blog!

Ben  je net een bedrijf begonnen en heb je een bedrijfswebsite nodig? Ook dan is het antwoord simpel: maak met WordPress een professioneel ogende website.

En je kunt natuurlijk ook nog van website of blog een website én blog maken, door op je website een speciale rubriek te maken voor... een blog!

Wat heb jij? Een website of een blog? Of een combinatie?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *