Hoe voeg je een link toe aan een afbeelding in je blogpost

Een hyperlink toevoegen aan jpg?

Geen idee wat dit is?

Het is simpelweg een link plaatsen achter een afbeelding, zodat mensen erop kunnen klikken en dat ze dan ergens naar toe gaan!

Wie serieus blogt zet afbeeldingen een blogpost. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om dat niet te doen, maar als je wilt dat bezoekers je posts gaan delen of hun aandacht wil vangen zijn afbeeldingen essentieel. Als je een afbeelding in een blogpost zet, dan linkt die standaard nergens naar (WordPress blogs), of naar zichzelf (Blogger blogs). Maar je kunt ervoor kiezen om een link achter je afbeelding te zetten, zodat bezoekers er op kunnen klikken.

Lees ook over een link maken achter tekst!

Een link achter een afbeelding zetten: waarom zou je?

Een link achter een afbeelding is een goed idee als je bijvoorbeeld een product review schrijft. Op mijn boekenblog link ik de afbeeldingen van de boeken die ik bespreek altijd naar mijn bol.com partner account. Op die manier kunnen lezers makkelijk doorklikken naar het boek als ze het willen kopen, en voor mij is het leuk omdat ik er als affiliate wat mee verdien.

Ook voor blogposts over andere onderwerpen als reizen, kleding, interieur en lifestyle kan het interessant zijn om affiliate links te gebruiken bij de afbeeldingen. Maar behalve dat je er geld mee kunt verdienen kun je ook een link achter een afbeelding zetten omdat je bezoekers ergens naartoe wilt leiden. Bijvoorbeeld naar een andere post.

Hyperlink toevoegen aan jpg: een link achter een afbeelding zetten op Blogger blogs

Afbeeldingen in blogposts op Blogger blogs linken standaard naar de afbeelding. Als iemand klikt op een afbeelding in je Blogger blog dan gaat hij of zijn naar een pagina waarop alleen de afbeelding staat. Ik zal dit even laten zien aan de hand van mijn blog over romantische Koreaanse drama’s. Ik heb daar de afbeelding niet specifiek ergens naar toe gelinkt.

Afbeelding zonder toegevoegde link op een Blogger blog

Hieronder de afbeelding zoals je die op het blog ziet:

Link achter een afbeelding zetten bij een Blogger blog

En hier zie je wat de bezoeker te zien krijgt als hij of zij op het plaatje klikt:

Om weer bij je blogpost te komen moet de bezoeker op het kruisje klikken.

Op zich niets mis mee, maar je kunt dus redenen hebben om er een specifieke link achter te zetten. En hoe je dat doet leg ik hieronder uit.

Hyperlink toevoegen aan jpg: In 4 stappen een link zetten achter een afbeelding op Blogger

Je kunt op twee manieren een link achter een afbeelding zetten op een Blogger blog. De makkelijkste manier is simpelweg de afbeelding selecteren en daarna ‘Link’ kiezen uit het gereedschap boven de blogpost. Dus die doen wij!

  1. Ga naar je Blogger dashboard
  2. Ga naar de blogpost met de afbeelding waar je een link achter wilt zetten.
  3. Klik op de afbeelding.Helemaa links in onderstsaande afbeelding zie je het linkteken: klik hierop.hyperlink toevoegen aan jpg
  4. Vervang de link naar de afbeelding met de link die je wenst:hyperlink toevoegen aan jpg

Maak de post verder gewoon af zoals je gewend bent en klik daarna op publish of op save als je de post pas later live wilt zetten. Als nu een bezoeker op de afbeelding klikt krijgen ze niet langer de afbeelding te zien, maar gaan ze naar een andere blogpost. Of op mijn boekenblog: naar een pagina op bol.com.

Een link zetten achter een afbeelding op een WordPress blog

Als je niets doet is een afbeelding op een WordPress blog ‘niet klikbaar’. Er zit geen link achter. Ga maar eens naar een afbeelding op jouw WordPress blog en klik op bewerken. Dan zie je dit:

Link achter afbeelding

Onder Weergave-Instellingen zie je onderaan staan: Link naar Geen. Met andere woorden de afbeelding heeft geen link. Dit is ook meteen de plek waar je alsnog een link kunt plaatsen! Klik op ‘Geen’ en kies: Aangepaste url:hyperlink toevoegen aan jpg

Nadat je daarop hebt geklikt plak je de gewenste url. Bijvoorbeeld zo:

Wordpress afbeelding linken

Ben je klaar, klik dan op bijwerken en klaar!

Hyperlink toevoegen aan jpg: afbeeldingen ‘clickable’ maken samenvatting

Je kunt simpelweg afbeeldingen uploaden en in je blogpost zetten, maar je kunt er ook een specifieke link achter zetten. Op die manier maak je afbeeldingen in een blogpost ‘clickable’: ze leiden ergens naar toe als mensen erop  klikken. Bij Blogger blogs zijn afbeeldingen altijd al ‘clickable’ maar dat zegt niet zoveel want de linken naar de afbeelding. Afbeeldingen op WordPress blogs zijn standaard niet ‘clickable’.

In deze post legde ik uit hoe je een link kunt plaatsen achter een afbeelding in een blogpost op zowel een Blogger als een WordPress blog. Voor WordPress bloggers is dit echt supermakkelijk, hoewel het voor Blogger bloggers ook best goed te doen is.

Ik zeg niet dat je nu een link moet gaan zetten achter de afbeeldingen op je blog, maar er zijn dus strategische overwegingen om dat bij sommige plaatjes wel te doen. Bijvoorbeeld als het gaat om een affiliate link, of een link die door LinkPizza wordt omgezet naar affiliate link.

Als bol affiliate en Amazon affiliate is het verstandig om affiliate links te plaatsen achter afbeeldingen!

Nu ben ik wel benieuwd: wat doe jij met de afbeeldingen in jouw blogposts? Zet je er een link achter? Of juist niet?

Similar Posts

5 Comments

  1. Ik doe dat anders in blogger. Je kan in een tekst ook een link aan een woord linken door dat woord te selecteren en een link toe te voegen. Maar je kan dat ook doen met een foto: zet je foto zoals gewoonlijk in je tekst, selecteer je foto en voeg een link toe et voila! Zo hoef je niet in html te zitten knoeien (wat ik zelf helemaal niet graag doe).

  2. Ik doe het vaak gewoon in html-mode, vind ik eenvoudiger.

    Wel is het handig om het attribuut title te gebruik. Als je de muis boven een plaatje houdt, dan verandert niet alleen het pijltje in een handje, maar kan ook een text aangeven wat er gebeurt als je daar klikt.
    Als ik echt zin heb neem ik in de link een stukje text mee. Als je dan met een muis over het plaatje gaat, dan verandert die text ook van blauw naar rood. Hier een klein voorbeeldje: https://ximaar.wordpress.com/2019/01/21/jan-21-e-betegeling/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *