meer bezoekers

'Goede wijn behoeft geen krans,' gaat het gezegde.

Waarmee bedoeld wordt dat iets dat een goede kwaliteit heeft, niet gepromoot hoeft te worden.

Helaas geldt dit niet voor blogs.

En dat is wel een beetje jammer. Want het zou toch heerlijk zijn als jouw parels van wijsheid en originaliteit van zelf gelezen werden? Maar in 2011 waren er al 181 miljoen blogs. En dat zijn er alleen maar meer geworden. En dan heb ik het nog niet eens over het aantal blogposts dat elke dag wordt gepubliceerd! Wil je even schrikken en de aantallen zien? Klik dan hier. Ik wacht wel even!

Geschrokken?

Het valt natuurlijk niet mee om op te vallen in die zee van blogposts. En als je dan ook nog eens weinig reacties op je blog krijgt, zinkt menig blogger de moed in de schoenen. Maar niet getreurd! Er is van alles wat je kunt doen om bezoekers te krijgen en hopelijk dus ook meer comments. Want hoewel veel bezoekers niet per definitie veel comments betekent, zijn bezoekers natuurlijk wel essentieel voor comments.

Hoe krijg je meer bezoekers en comments?

 1. Zorg er op de eerste plaats voor dat je interessante posts schrijft zodat mensen je blog wíllen bezoeken. Eindig posts bij voorkeur met een vraag. Zo maak je het bezoekers gemakkelijk om een reactie achter te laten.
 2. Plan 2 à 3 keer per week 60 minuten in om andere blogs te bezoeken, en daar zinnige comments achter te laten. Dus niet van die flauwekul als: 'Leuke post. Bezoek je mijn blog?!' Kies blogs die bij jouw blog passen. Dan deel je namelijk gemeenschappelijke interesses, en is de kans groter dat die blogger op jouw blog reageert. En misschien ook wel de bezoekers van die blogger. Als jij blogt over traktoronderdelen heeft het bijvoorbeeld weinig zin om te reageren op het blog van een beauty blogger. Verwacht niet meteen resultaat trouwens. Ga uit van 3 maanden investeren. Daarna zul je hopelijk een stijging in je bezoekersaantallen en comments zien.
 3. Maak het bezoekers gemakkelijk om een comment achter te laten. Dus weg met eventuele woordverificatie. (Dat is een vervelende code die bezoekers moeten intypen om te bewijzen dat ze geen spam robot zijn).
 4. Word lid van Facebook groepen voor bloggers in het algemeen, of van een Facebookgroep over jouw blog topic. Zeker bij deze laatste groep zit immers je doelgroep. Begin niet als een gek jouw blog te spammen, want dan wordt iedereen boos op je. Reageer de eerste maand vooral op de onderwerpen. In maand twee kun je dan, bij voorkeur met toestemming van de groep moderator, je blog noemen als een interessante bron van informatie voor de groep.
 5. Meer bezoekers ≠ meer comments. Verkijk je er niet op: een blog met veel comments heeft niet per sé veel bezoekers. En een blog met veel bezoekers heeft niet per sé veel comments. Of je veel comments krijgt wordt beïnvloed door je schrijfstijl, je blog en je soort bezoekers. Sommige blogs trekken zwijgzame types, die wel lezen maar niet reageren. Andere bloggers fotograferen een bloem, en krijgen wel 60 comments dat het zo'n mooie bloem is. De truc is jezelf niet te vergelijken met andere bloggers.
 6. Beloon bezoekers die een comment achterlaten. Als je commentluv gebruikt op je blog, worden bloggers die reageren beloond met een rijtje van hun meest recente posts onder hun comment.
 7. Koop bezoekers om. Schrijf een prijsvraag uit, en maak reageren in de comments tot een voorwaarde om te kunnen winnen. Toegegeven het voelt misschien een beetje sneu, maar het werkt wel.
 8. Heb jij van die bezoekers die speciaal je blog verlaten om te reageren op je Facebookpagina?! Bij mij doen ze dat op mijn blog Ren mama, ren. Ik begrijp niet waarom, en het is vervelend. Want comments voegen waarde toe aan een blogpost. En die heb ik dus liever op mijn blog dan op Facebook. Een mogelijk oplossing is de Facebook Comments plugin gebruiken. Op die manier verschijnen alle reacties op Facebook ook op je blog. Maar zelf vind ik het niet fijn om de comment sectie aan Facebook uit te besteden. (Je kunt Facebook comments ook installeren op Blogger, maar dan moet je niet bang zijn voor html code.)
 9. Koos jij voor anoniem bloggen? Om meer comments te krijgen zou je 'uit de kast' kunnen komen.

Nog even wat laatste wijze woorden

Comments krijgen is fijn, maar trek het je niet aan als je er maar weinig krijgt. De wegen van blogbezoekers zijn soms ondoorgrondelijk... En gebrek aan comments wil niet zeggen dat ze je blog niet waarderen.

Sterker nog, misschien vinden ze je posts wel zo briljant, dat ze gewoonweg niets hebben toe te voegen.

Leestip

Meer bezoekers op je website

Vergelijkbare berichten

22 reacties

 1. Ik vind het ook altijd fijn om een comment te krijgen. Als ik geen reactie krijg ga ik toch een beetje twijfelen aan mezelf. Is het dan wel een goed artikel geweest? Wat ik wel lastig vind is een vraag formuleren. Onder 'simpele' DIY blogs is de vraag heel makkelijk, maar als ik een hele persoonlijk stukje geschreven heb vind ik dat toch wat lastiger.

 2. Zoals altijd weer heel boeiend! Ik kijk er elke zondag weer naar uit. Kijk wel even naar de zin 'Waarmee bedoelt ...." t moet d zijn... :-)

 3. Ik had eigenlijk de neiging op via fb op je post te reageren, maar ben toch maar even hier gebleven ;-).

  Dankjewel voor de tips. Er zitten er wellicht een paar bij waar ik wat mee kan.

  En zou het kunnen dat de meeste mensen die via fb op jouw blog reageren ook mensen zijn die er via fb terecht komen? Dat is tenminste wel de reden dat reageren via daar voor mij de makkelijkste weg was.

  Groeten, Gerrianne

 4. Ja, na zo'n artikel MOET ik natuurlijk even reageren! Superleuke en nuttige blog weer! Vind jouw artikelen heel leerzaam en lees ze graag! Dank voor het delen van jouw kennis!!

 5. Heel goed om te lezen. Dank je wel voor het op een rijtje zetten. Tip 2 vind ik erg goed.
  En ook de boekentips in je sidebar. Ik heb er een paar aangeklikt en zou alles wel willen lezen. Maar dat gaat natuurlijk niet.

 6. hou mij altijd vast aan wat er beschreven wordt in de laatste alinea. Al groeien de laatste maanden de commentaar enigszins. Voor mij pleit niet dat Blogger een matige comment-tool heeft....

 7. Hartstikke leuk, en ontzettend leerzaam je tips!!!
  Ik moet toegeven dat ik regelmatig even op je site kijk, wanneer ik het zelf even niet meer weet. Een goede leerschool dus, en een echte aanrader. Super bedankt voor al je handige tips.
  Erg fijn !!!

 8. Goedenavond,

  Als eerst wil ik je bedanken voor de leerzame tips. Zo leer ik nog erg veel bij! Meestal vertelt mijn man hoe ik mijn website SEO-geoptimaliseerd moet houden, maar in principe weet ik er best wel weinig over helaas. Met jouw tips&tricks kom ik een beetje verder. Mijn dank is groot!

  Groetjes,

 9. Ik begrijp het ook nooit, maar om de een of andere reden reageren mensen liever op je facebook dan onder je blog. Wellicht halverwege het artikel gewoon de mogelijkheid geven voor een reactie ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *