nietzsche en bloggen

Friedrich Nietzsche leefde in de 19e eeuw.

Hij werd bekend als de man die God doodverklaarde, en als de filosoof met de hamer.

Met die hamer liet hij niets heel van bestaande ideeën en normen.

Maar wat heeft een negentiende eeuwse filosoof als Nietzsche te maken met bloggen in 2022?

Hoe Nietzsche jou kan helpen als blogger

We hebben er denk ik allemaal wel eens last van: jaloezie. Of dat je een andere blogger benijdt om zijn of haar bezoekersaantallen, prachtige layout of content. Zelf zou je dat ook wel willen kunnen.

Maar jaloezie is een negatieve emotie.

Dus wie wil je liever niet hebben.

Als je jezelf betrapt op afgunst of jaloezie over het succes van een collega blogger, dan duw je dat misschien maar snel weg. Het is immers niet sympathiek, en je moet een ander het beste gunnen.

Maar volgens Nietzsche kan jaloezie een geschenk zijn en een bron van inspiratie!

Maak van jaloezie een bron van inspiratie!

Nietzsche redeneert: als je jaloers bent op iemand, dan is dat geweldige informatie! Blijkbaar heeft die ander iets wat jij ook graag wilt. De jaloezie leert je dus iets over jezelf. Over je hartenwensen misschien wel.

Dus als je op het blog van iemand anders komt, en bij jezelf denkt: 'Oh, had ik dat ook maar!' gebruik dit dan als inspiratie om jouw blog te verbeteren en net zo goed te worden als die blogger.

Stappenplan

  1. Ga voor jezelf na waar de steek van verlangen/jaloezie vandaan komt. Gaat die over het uiterlijk van het blog? De schrijfstijl? De onderwerpen? De vele reacties? Of het succes op social media? Maak een lijstje van alles wat je goed vindt aan het blog.
  2. Dit lijstje gebruik je vervolgens als basis voor je research. Benijd je het mooie uiterlijk van andermans blog? Kijk dan eens welke blog theme hij of zij gebruikt, en of jij die ook kunt gebruiken. Zijn het de vele reacties? Maak er dan werk van om reacties op jouw blogposts te stimuleren. Zie ook Hoe krijg je meer comments op je blog. Heeft je collega bloggers een heel succesvolle Facebookpagina en wil jij dat ook wel? Kijk dan eens naar de vormgeving, en opzet van die pagina. Zijn het de onderwerpen? Dat is helemaal makkelijk! Schrijf ze op, en gebruik ze als inspiratiebron voor jouw blogposts.
  3. Mail je blogger waar je stiekem een beetje jaloers bent. Vraag bijvoorbeeld om tips, en hun verhaal over hun aanpak.
  4. Maak werk van alles wat je in de voorgaande stappen hebt geleerd, en gebruik het om jouw blog naar het volgende niveau te tillen.

Tot slot

De filosoof Nietzsche leert ons dat je jaloezie kunt gebruiken als de motor voor verbetering. Je jaloezie leert je iets over jezelf. Je ontdekt wat je graag wilt.

Gebruik die jaloezie om je blog te verbeteren.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *