link makenEen link maken is een manier om je bezoekers interessante informatie te geven. Stel je schrijft een interessant artikel over de vraag: ‘Hoe zorg ik dat mijn moeder mijn blog niet meer kan lezen?’ Dan zou je daarin een link kunnen zetten naar een artikel van iemand anders over dit onderwerp.

Nou denk je misschien:

‘Maar ik wil niet dat mijn bezoekers weggaan van mijn blog! Ik wil dat ze bij mij blijven!’

En inderdaad: je wilt natuurlijk niet dat je blog een springplank wordt voor bezoekers om ergens anders hun informatie te halen. Doe het daarom alleen als het echt iets toevoegt. En dat is wellicht vaker dan je denkt!

Redenen om links te plaatsen!

  1. Als mensen op de link in jouw post klikken, en zo op een ander blog terecht komen, dan krijgt die blogger nieuwe bezoekers. En grote kans dat die blogger in zijn statistieken jouw blog als ‘herkomst’ ziet. Wellicht komt hij jouw blog ook een bezoekje brengen! In het leukste geval raakt hij zo geïnspireerd dat hij een link naar jouw blog plaatst.
  2. Hoe goed je ook bent: het is vrijwel onmogelijk om echt álles over een onderwerp te zeggen. En daarom is het goed om te linken naar andere, goede informatiebronnen. Zo weet ik bijvoorbeeld dat Ben van Blogtrommel hele goede posts schrijft over bloggen. Als ik een link naar hem op mijn blog plaats, dan bied ik mijn bezoekers daarmee goede informatie. Ik zet Bloggen en loggen neer als een site waar je terecht kunt voor goede informatie én tips.
  3. Google beoordeelt je op je vrienden! Oftewel op de sites en blogs waar naar je linkt. Dus als jij linkt naar kwalitatief goede websites dan denkt Google: ‘Zo, dat is dan vast een slim en waardevol blog met al die links naar Wikipedia!’ Het werkt ook de andere kant op. Als jij linkt naar kwalitatief slechte sites, of naar porno sites, dan rekent Google jou dit aan!
  4. Wie goed doet, goed ontmoet! Een link maken naar een ander blog is sympathiek. Een link plaatsen is gul. En hoe meer jij geeft, hoe meer mensen geneigd zijn terug te geven.

Overtuigd waarom het goed is om links te plaatsen? Dan ga ik nu vertellen hoe je dat doet!

Link maken: 2 methodes

Er zijn twee manieren om een link te maken:

  1. Old school stijl: met html
  2. Dummie stijl

1. Old school stijl link plaatsen: met html-code

De old school manier om een link te maken is met behulp van html code. Werk je met Blogger? Klik dan op html boven je post. Zie hier onder:

link maken

Werk je met WordPress: kies dan voor ‘tekst’.

Gebruik deze html-code om een link te m aken:

<a href=url>link text</a>

Bij url vul je het blogadres in. En bij link text de tekst van het blog waarnaar je linkt. Of iets anders.

En dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

<a href=“http://www.bloggenenloggen.nl”>Bloggelientje Rockt!</a>

2. Dummie stijl: link maken

Maar een link maken kan nog veel eenvoudiger! En dan hoef je helemaal niet met codes te werken. En het maakt niet uit of je je post schrijft in Compose/Html stand, of in Tekst of Wysiwyg stand.

Laten we eens zeggen dat we de volgende tekst hebben getypt. En we willen de woorden ‘mijn blog’ linken naar je blog url.

‘Moeder je bent niet langer welkom op mijn blog!’

Dan selecteer je de woorden die je wilt linken. Dat ziet er dan zo uit:

link maken

Vervolgens kijk je boven je blog. Daar staat allerlei handig gereedschap. Zowel bij Blogger als bij WordPress.

Link maken op Blogger

blogger link maken

Klik op ‘Link’.

Nu opent een nieuw venstertje. Vul daar de url in waarnaar je wilt linken:

link plaatsen

Klik op ok. En klaar!

Link maken op WordPress

WordPress heeft een soort paperclipachtig symbool voor links:

link maken

Klik daar op. Nu opent zich een nieuw venster. Vul  de Title/Anchortekst in (WordPress doet dat niet automatisch voor je) en de url.

link maken

Klik op save, en klaar ben je!

Bij het Blogger plaatje zie je dat je ook kunt kiezen voor follow of nofollow links.

Samenvatting

Links maken en plaatsen op je blog is een goede manier om je blog waardevoller te maken. Bovendien laat het zien dat je een sociale blogger bent! Om een link te maken hoef je geen codes te kennen. Het is een kwestie van selecteren en invullen.

Similar Posts

4 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *