link maken

Een link maken is een manier om je bezoekers interessante informatie te geven. Stel je schrijft een interessant artikel over de vraag: 'Hoe zorg ik dat mijn moeder mijn blog niet meer kan lezen?' Dan zou je daarin een link kunnen zetten naar een artikel van iemand anders over dit onderwerp.

Nou denk je misschien:

'Maar ik wil niet dat mijn bezoekers weggaan van mijn blog! Ik wil dat ze bij mij blijven! En als ik een link naar hen plaats, verlies ik mijn bezoeker!'

En inderdaad: je wilt natuurlijk niet dat je blog een springplank wordt voor bezoekers om ergens anders hun informatie te halen. Doe het daarom alleen als het echt iets toevoegt. En dat is wellicht vaker dan je denkt! Bovendien zou ik altijd instellen dat de link opent in een nieuw venster. Op die manier blijft jouw blog ook openstaan, als je bezoekers op de link klinken.

Maar eerst: wat betekent een link maken?

Een link maken wil zeggen dat je een link op je blog plaatst die verwijst naar een andere blog of website. Stel je hebt bijvoorbeeld een hele leuke review gelezen, en je wilt dat vertellen op je weblog. Dan kun je een link maken naar die review, en die op je blog zetten. Zo kunnen je bezoekers heel makkelijk doorklikken naar die review. Een link is dus eigenlijk een service naar je bezoekers toe! Je biedt ze extra informatie en gemak.

Zie ook Bloglovin

Link maken: 4 redenen om links te plaatsen!

 1. Als mensen op de link in jouw post klikken, en zo op een ander blog terecht komen, dan krijgt die blogger nieuwe bezoekers. En grote kans dat die blogger in zijn statistieken jouw blog als 'herkomst' ziet. Wellicht komt hij jouw blog ook een bezoekje brengen! In het leukste geval raakt hij zo geïnspireerd dat hij een link naar jouw blog plaatst.
 2. Hoe goed je ook bent: het is vrijwel onmogelijk om echt álles over een onderwerp te zeggen. En daarom is het goed om te linken naar andere, goede informatiebronnen. Zo weet ik bijvoorbeeld dat Ben van Blogtrommel hele goede posts schrijft over bloggen. Als ik een link naar hem op mijn blog plaats, dan bied ik mijn bezoekers daarmee goede informatie. Ik zet Bloggen en loggen neer als een site waar je terecht kunt voor goede informatie én tips.
 3. Google beoordeelt je op je vrienden! Oftewel op de sites en blogs waar naar je linkt. Dus als jij linkt naar kwalitatief goede websites dan denkt Google: 'Zo, dat is dan vast een slim en waardevol blog met al die links naar Wikipedia!' Het werkt ook de andere kant op. Als jij linkt naar kwalitatief slechte sites, of naar porno sites, dan rekent Google jou dit aan!
 4. Wie goed doet, goed ontmoet! Een link maken naar een ander blog is sympathiek. Een link plaatsen is gul. En hoe meer jij geeft, hoe meer mensen geneigd zijn terug te geven.

Overtuigd waarom het goed is om links te plaatsen? Dan ga ik nu vertellen hoe je dat doet!

Hoe maak je een link: 2 methodes

Er zijn twee manieren om een link te maken:

 1. Old school stijl: met html
 2. Dummie stijl

1. Old school stijl link plaatsen: met html-code

De old school manier om een link te maken is met behulp van html code. Werk je met Blogger? Klik dan op html boven je post. Zie hier onder:

link maken

Werk je met WordPress: kies dan voor 'tekst'.

Gebruik deze html-code om een link te m aken:

<a href="url">link text</a>

Bij url vul je het blogadres in. En bij link text de tekst van het blog waarnaar je linkt. Of iets anders.

En dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

<a href="http://www.bloggenenloggen.nl">Bloggelientje Rockt!</a>

2. Dummie stijl: link maken

Maar een link maken kan nog veel eenvoudiger! En dan hoef je helemaal niet met codes te werken. En het maakt niet uit of je je post schrijft in Compose/Html stand, of in Tekst of Wysiwyg (what you see is what you get) stand. Laten we eens zeggen dat we de volgende tekst hebben getypt. En we willen de woorden 'mijn blog' linken naar je blog url.

'Moeder je bent niet langer welkom op mijn blog!'

Dan selecteer je de woorden die je wilt linken. Dat ziet er dan zo uit:

link maken

Vervolgens kijk je boven je blog. Daar staat allerlei handig gereedschap. Zowel bij Blogger als bij WordPress.

Link maken op Blogger

Klik op 'het plaatje van het schakeltje'. Dat zie je linksonder:

link maken

Nu opent een nieuw venstertje. Vul daar de url in waarnaar je wilt linken:

link maken

Klik op ok. En klaar!

Link maken op WordPress

WordPress heeft een soort paperclipachtig symbool voor links:

link maken

Klik daar op. Nu opent zich een nieuw venster. Vul  de Title/Anchortekst in (WordPress doet dat niet automatisch voor je) en de url.

link maken

Klik op save, en klaar ben je!

Bij het Blogger plaatje zie je dat je ook kunt kiezen voor follow of nofollow links.

Een link korter maken

Soms kan het zijn dat je een link korter wilt maken. Bijvoorbeeld omdat het een hele lange, lelijke affiliate link is.

https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1182&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fp%2Fde-kleine-bloggen-voor-dummies%2F9200000057252006%2F&name=De%20kleine%20Bloggen%20voor%20dummies%2C%20Evelien%20Bruins

Deze link korter maken is niet moeilijk. Dat kan onder andere met bitly.com. En dan wordt die lange affiliate link bijvoorbeeld dit:

https://bit.ly/3kY7S4E

Linktree maken: verschillende links tegelijk onder 1 link

Linktree is een service waarbij je in 1 link verschillende links kunt delen. Het is gratis, en het wijst zich vanzelf. Je moet wel even een account aanmaken.

Neem nou Instagram!

In je profiel mag je maar liefst 1 link delen. Maar wat als je meerdere blogs hebt, of social media profielen die je óók graag wilt delen? Dan kun je verschillende links in linktree maken. Je plaatst dan je Linktree profiel op Instagram, en als mensen daarop klikken zien ze al je andere links!

Hieronder zie je mijn linktree link op mijn Instagram profiel:

linktree maken

En als mensen daar dan op klikken, komen ze op deze pagina terecht:

linktree maken

Hieronder een uitleg van linktree maken in een filmpje:

Maar let op!

Linktree maken: niet goed voor je SEO!

Voordat je nu een linktree gaat maken: het is niet goed voor je seo. Een link naar een pagina geldt voor Google als een aanbeveling. Maar als jij een link naar linktree op je Instagram account zet, wie beveel je dan aan? Niet je eigen blog! Om die reden is Linktree niet goed voor zoekmachine optimalisatie. Beter kun je op je blog een speciale 'landingpagina' maken waarop je alle links zet die je wilt delen. En die specifieke link zet je dan in je Instagram profiel. Ik heb om die reden Linktree inmiddels van mijn Instagram account verwijderd.

Download link maken op WordPress en Blogger blog

Stel je hebt een ebook geschreven of een gratis printable gemaakt. Daarvan wil je een download link maken zodat bezoekers je ebook kunnen downloaden. Neem nou een pdf link maken.

Download link maken op WordPress blog

 1. Upload je pdf naar je WordPress blog:
 2. Kopieer de link van het pdf bestand
 3. Link naar je pdf bestand: Download mijn gratis printable. Ik heb de tekst waarachter ik de link wil zetten geselecteerd met mijn muis, en daarna geklikt op het paperclipje, en de link geplakt.

Download link maken van pdf op Blogger blog

Bij een Blogger blog is er geen optie om een pdf bestand te uploaden naar je blog. Maar dat geeft niks! Je doet het gewoon via Google Drive.

 1. Ga naar google.com/drive en klik op 'New'
 2. Kies vervolgens File upload
 3. Upload je pdf bestand.
 4. Klik op je geuploade bestand, en je komt op de pagina van het pdf bestand.
 5. Klik helemaal links op de 3 puntjes en kies vervolgens Share
 6. Klik onderaan op de lichtblauwe knop met 'Copy link'
 7. Ga nu naar je Blogger blog, en gebruik de link die je net gekopieerd hebt om te linken naar je pdf bestand.

Donatie link maken

Stel je wilt je bezoekers de optie geven om geld te geven. Of je hebt een goed doel dat je wilt ondersteunen met je blog. Dan kun je hiervoor een donatie link maken. De simpelste methode is een donatie link maken met Paypal.

Donatie link maken met met Paypal

Je gaat gewoon naar je Paypal account, en gaat daar een donatie link maken. Je volgt de stappen en plakt daarna de code in je blog. Hieronder donatie link die ik heb gemaakt. Hij werkt nog ook!


Donatie link maken: Buy me a coffee

Een andere leuke manier om een donatie link te maken is met Buy me a coffee. Dat werkt hetzelfde maar ziet er leuker uit dan de toch wat saaie Paypal button:

Dus, mocht je deze blogpost behulpzaam vinden, voel je dan vrij om gebruik te maken van bovenstaande donatieknoppen : )

Hoe maak  je een follow en no follow link?

In deze post over links maken mag het onderwerp follow en no-follow links natuurlijk niet ontbreken. Hiervoor verwijs ik je graag naar de post die ik hier eerder over schreef: hoe maak je no-follow links in WordPress en Blogger?

URL maken

Zoek jij naar url maken? Een url maken is in principe hetzelfde als een link maken. URL staat voor Uniform Resource Locator. Met andere woorden een url is een adres! Stel jij woont aan de Dennenweg 252. Dan zou je kunnen zeggen dat dit de url is van je huis. Maar een url is dus niet een adres van een huis maar van een website of blog.

De url van Bloggen en loggen is bijvoorbeeld bloggenenloggen.nl.

Een url maken van bloggenenloggen.nl of willekeurig adres doe je simpelweg door de tekst te selecteren en vervolgens op het linksymbooltje te klikken.

Selecteer de tekst waarvoor je een url wilt maken:

url maken

Klik op het linksymbooltje bovenaan je blogpost:

Plak de url achter de tekst:

url maken

Nu heb je een url oftewel link gemaakt.

Google docs url maken

Veel bedrijven willen een blogpost eerst goedkeuren voor publicatie. De simpelste manier om dit te doen is met behulp van Google docs. Je maakt een nieuw bestand, plakt je blogpost erin, en daarna maak je een Google doc url die je deelt met de klant.

Dat doe je door rechtsboven op de blauwe knop 'Share' te klikken. Je krijgt dan eerst de vraag om je Google doc een naam te geven, en daarna kun je de Google doc url maken:

google docs url maken

Klik linksonder op Copy link en je hebt een link gemaakt van je Google doc die je kunt delen:

En die ziet er dan bijvoorbeeld zo uit: https://docs.google.com/document/d/1C286hmNuN7oxZlihJBgygeGQADf6fmoZgVRiq1pBzBk/edit?usp=sharing

URL korter maken

Soms is een link best heel lang. Zoals de link van het Google Docs document hierboven. In dat geval kun je een url korter maken. Bijvoorbeeld met urlverkorten.nl! Een betere url zag ik zelden ; )

Link maken samenvatting

Links maken en plaatsen op je blog is een goede manier om je blog waardevoller te maken. Bovendien laat het zien dat je een sociale blogger bent! Om een link te maken hoef je geen codes te kennen. Het is een kwestie van de tekst selecteren met je muis en vervolgens daar de link achter plakken.

Er zijn allerlei soorten links. In deze post las je ook hoe je een download link kunt maken, of een donatie link.

N.B. Een link maken, hyperlink maken en url maken is allemaal hetzelfde!

Leestips

 

Vergelijkbare berichten

7 reacties

 1. Ik heb de helft gelezen. En ik moet opnieuw beginnen want ik snap de technische dingen vaak niet. Maar jij legt het wel helder uit. Dus ik wil persé, langzaam lezen en het snappen.

  1. Oh, ik hoop dat het duidelijk is Aritha! Mail me anders gerust! Het is ook echt mijn bedoeling dat het zo wordt uitgelegd, dat het te snappen is. Ik struikel zelf ook altijd over ingewikkelde uitleg en tutorials.

   Sowieso hoef je alleen de uitleg van Blogger te lezen Artiha. Je hebt toch een Blogspot blog? Sla dus dat van WordPress gerust over. Dat scheelt alweer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *