Bloggen op Facebook

Bloggen op Facebook. Ik zou het niet aanraden als blog platform, maar het kan wel. Het is zelfs heel eenvoudig. Lees nu hoe je het doet, en daarna zet ik de voor- en nadelen van bloggen op Facebook voor je op een rijtje.

N.B. Als je kijkt naar de vraag Wat is een blog en de kenmerken die bij een blog horen, dan schiet Facebook echt te kort vind ik.

Bloggen op Facebook: hoe doe je dat?

Oké, we gaan een blog maken op Facebook. Ik ga er even vanuit dat je een persoonlijk Facebook account hebt. Ga naar je persoonlijke pagina op Facebook en klik op het tabblad 'Meer'. Kies daar vervolgens Notities.

Bloggen op Facebook

Klik daarna op Notitie toevoegen:

Facebook notities

En voila! Nu kun je bloggen op Facebook. Zoals je ziet heb ik dat nog nooit gedaan, dus laten we eens kijken hoe een blogpost op Facebook eruit ziet.

Bloggen op Facebook

Op Facebook vind je meer informatie over hoe je notities kunt gebruiken om te bloggen.

Bloggen op Facebook: de voordelen

Hoewel ik bloggen op Facebook dus niet aanraad, zijn er wel degelijk een aantal voordelen.

 • Het is gratis.
 • Als je veel vrienden hebt op Facebook, heb je automatisch een groep mensen die je makkelijk kunt bereiken met je blogposts.
 • Zoals je in de derde afbeelding van boven kunt zien biedt Facebook de mogelijkheid om H-tags, ook wel headings genoemd, te gebruiken. Dat is niet alleen fijn voor bezoekers om een post te lezen, maar het is ook goed voor SEO.
 • Je hebt de optie om een afbeelding toe te voegen.
 • Het is een manier om meer interactie te krijgen.
 • Facebook biedt diverse opmaak mogelijkheden: bijvoorbeeld rijtjes en quotes.
 • Je kunt heel makkelijk aangeven wie je blogpost mogen lezen. Zoals je ziet heb ik gekozen voor 'Alleen ik'.

Waarom ik bloggen op Facebook toch van harte afraad

 • Als het zo makkelijk is, waarom raad ik het dan toch af? De belangrijkste reden is simpelweg dat het Facebook is. Ja, je kunt blogposts plaatsen op Facebook maar verder kun je niet veel. Je zit vast aan de layout die Facebook aanbiedt en je kunt je blog daardoor niet personaliseren.
 • Facebook houdt ervan om dingen te veranderen. Wat als ze besluiten om 'Notities' eruit te gooien? Je weet tenslotte maar nooit. Weg zijn dan al je blogposts.
 • Je bent niet de eigenaar van je eigen blog. Dat is Facebook.
 • Als je geld wilt verdienen met een blog, dan moet je beslist niet bij Facebook zijn. Dan heb je echt een blog nodig, met een eigen domeinnaam.
 • Facebook biedt geen permalinks,
 • Je kunt niet een eigen domeinnaam maken voor een blog op Facebook.
 • Het is veel moeilijker om een blogpost op Facebook te optimaliseren voor zoekmachines.

Zie ook mijn post over een blog maken.

Hoe kun je Facebook wel gebruiken voor je blog?

Facebook is en blijft wel een uitstekende manier om je blog te promoten. Het is dus alleen beter om dat blog niet op Facebook te hebben : ) Maar dat wil dus niet zeggen dat je Facebook niet kunt benutten. Ik raad bijvoorbeeld in ieder geval aan om een zogenoemde bedrijfspagina oftewel Facebook Pagina te maken voor je blog. Op die manier kunnen bezoekers je blog volgens via Facebook, zonder dat ze je persoonlijke vrienden hoeven te worden. Vervolgens kondig je op je Facebookpagina nieuwe blogposts aan.

N.B. Zoals ik eerder zei, verandert Facebook graag dingen. Eén van die veranderingen is, dat het moeilijker is geworden om de Facebook pagina van je blog in beeld te krijgen bij je volgers. Maar dat neemt niet weg, dat het niet het proberen waard is.

Tutorial hoe je Facebook Notes kunt gebruiken op je Facebook pagina

In onderstaand filmpje wordt heel duidelijk uitgelegd hoe je Facebook Notes kunt gebruiken. Wade McMaster schrijft een blogpost via notities op zijn Facebook Fanpage. De manier waarop het werkt is hetzelfde als op je persoonlijke Facebook pagina.

N.B. Wade McMaster heeft op zijn Facebook Page de optie om een notitie te maken, maar niet iedereen heeft dat. Ik heb diverse Facebook pagina's voor mijn diverse blogs, maar nergens heb ik de optie voor notities.

Conclusie over Facebook notities

Als je het leuk vindt om zo nu en dan wat meer over jezelf te vertellen, dan kun je hiervoor prima Facebook notities gebruiken. Het ziet er best leuk uit, en je hebt een instant leespubliek.

Maar wil je serieus, en vaak bloggen? Kies dan gewoon voor een echt Blog. Bijvoorbeeld via het Blogger platform.

Vergelijkbare berichten

3 reacties

 1. Ik wist helemaal niet dat je kon bloggen op Facebook! Ik deel gewoon mijn nieuwe posts op Facebook! Dat is overigens wel waar ik de meeste clickes naar mijn site heb , van alle Social media!

 2. Bij mij is er maar 1 probleempje. Ik blokkeer Fakebook al een jaar of 10.

  Het punt dat zij iets kunnen veranderen geldt ook voor Google met blogspot of Automattic met wordpress.com. Ik ben me er terdege van bewust dat die partijen er mee kunnen stoppen. Heb het 10 jaar geleden ook met m'n website-provider gehad. Werd overgenomen en ging daarna failliet. Ik hield nog wel internet toegang via de hoofprovider, maar mijn website en mail waren vanaf dat moment weg en niet meer te gebruiken. Dat kan je voor zijn met back-ups. Die heb ik dan ook voor m'n wordpress.com. Zo'n back-up kan je toech ook maken van de spullen die je op Facebook zet lijkt me.

 3. Ik heb een persoonlijke pagina en een “zakelijke” (blogpagina) waar ik met een linkje naar mn wordpress lydia blogt, nieuwe posts plaats. Maar om de fb blogpagina bij lezers onder de aandacht te brengen moet ik eerst vrienden worden op mn persoonlijke pagina. Dat vind ik minder prettig.
  Verder zijn er natuurlijk legio andere pagina’s om te plaatsen en de zgn treintjes. Dat laatste vind ik helemaal blah. Ik wil lezen wat me boeit en geen Ik vind jou leuk dus jij mij ook gedoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *