seo blog

Heb je wel gehoord van SEO voor blogs, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Lees dan deze post met daarin 13 makkelijke SEO tips voor beginners.

Geen voorkennis vereist.

Met deze tips optimaliseer je snel en eenvoudig je blogposts zodat meer mensen je voortaan vinden via zoekmachines. Dit werkt ook als je hebt gekozen voor gratis bloggen!

SEO: wat is het?

SEO staat voor Search Engine Optimalisation. Dat wil zeggen dat je een post zo schrijft en opmaakt, dat zoekmachines hem makkelijk kunnen vinden en opnemen in de resultaten. En anno 2019 is het een belangrijk aspect van bloggen.

Bovenaan in Google staan is zo'n beetje de heilige graal.

13 makkelijke SEO tips voor beginners

 1. Schrijf posts van minimaal 300 woorden.
 2. Zorg dat je blogtitels niet langer zijn dan 70 tekens. Anders breekt Google ze namelijk af, en dat staat stom in de zoekresultaten.
 3. Vul de 'metadescription' in. Gebruik maximaal 140 tekens. Meer wordt door Google afgebroken. De metadescription is de tekst die je in zoekmachineresultaten ziet staan onder de titel van je post.
 4. Gebruik 'keywords'. Keywords zijn sleutelwoorden, die de essentie van je blogpost weergeven. Op Google Adwords kun je gratis goede keywords zoeken. Ubersuggest is nog fijner vind ik. Kies keywords met 'low competition'. Potentiële bezoekers van je blog typen een keyword in, en met een beetje geluk komen ze als eerste jouw blogpost over dat onderwerp tegen. Dat is goede SEO.
 5. Gebruik je keyword in de titel van je blogpost.
 6. Gebruik je keyword in de eerste alinea van je post.
 7. Plaatjes zijn belangrijk omdat ze een blogpost uitnodigend maken. SEO tip: zet er alt-tags achter! Google kan plaatjes namelijk niet 'lezen' maar een alt-tag vertelt Google waar het plaatje over gaat. Gebruik je keyword als alt-tag.
 8. Maak je keyword bold en cursief. Dit vertelt Google: 'Dit is een belangrijk woord in deze post'.
 9. Gebruik je keywords in de tussenkopjes oftewel de headings.
 10. Zorg dat je keyword in de url van je blogpost staat.
 11. Zorg dat je minimaal 1 uitgaande follow link hebt. Bij voorkeur naar een zeer goed aangeschreven site. Denk aan overheid.nl of wikipedia.nl. Google beoordeelt je op met wie je omgaat : ) Zorg dus dat je letterlijk en figuurlijk goede 'vrienden' hebt.
 12. Link naar 'interne posts' oftewel link naar je eigen posts in een blogpost.
 13. Zorg dat je blog responsive is: dat wil zeggen dat je blog zich aanpast aan de grootte van het scherm van je bezoeker.

Bonustip voor blog SEO voor beginners met een wordpress.org blog

Heb je een wordpress.org blog? Installeer dan de gratis SEO plugin van Yoast. Die helpt je om je blogposts te optimaliseren.

Ben jij je bewust van SEO?

Vergelijkbare berichten

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *