10 blogtips
Er is zoveel informatie over bloggen, en zoveel te leren! Soms kan dat overweldigend zijn. Want wáár moet je beginnen?

Daarom hier 10 blogtips handig op een rijtje! Je kunt ze meteen toepassen, en je blog verbeteren en optimaliseren. Met deze 10 blogfeiten haal je het beste uit je blog.

Blogtips: 10 weetjes voor een beter blog

 1. Bezoekers kijken 69% van de tijd op je blog naar de linkerhelft van je blog. Niet zo vreemd als je bedenkt dat we in de Westerse cultuur ook van links naar rechts lezen. Je ziet dan ook dat de meeste blogs een layout hebben met de blogposts aan de linkerkant, en rechts overige informatie
 2. Bezoekers kijken 80% van hun tijd naar het het deel van je blog dat 'above the fold' is. Dat wil zeggen: het deel van je blog dat ze kunnen zien, zonder te hoeven scrollen. Belangrijke informatie zet je dus bij voorkeur ook in het bovenste deel van je blog!
 3. Gebruik niet meer dan 3 verschillende lettertypes op je blog. Zie ook het meest gebruikte lettertype.
 4. Je hebt 30 secondes om de aandacht van een voorbij surfende bezoeker te pakken. Een snelle laadtijd van je blog helpt hierbij.
 5. Zorg dat er niet meer dan 100 links op een pagina staan. Dit lijkt veel, maar loopt snel op. Bijvoorbeeld door Sociale Media buttons, Google Adsense, en dan nog je 'gewone' links
 6. De aanbevolen lengte van een blog post is 300 woorden. De gratis Yoast plugin kan hierbij helpen!
 7. De ideale verhouding tussen html en tekst op je blog ligt tussen de 25 en 75%. De tekst is wat je bezoeker ziet, en de html code is de onzichtbare informatie. Je kunt de html-text ratio van jouw blog nakijken met SEOQuake
 8. De beste blog titels hebben tussen de 10 en 70 tekens
 9. Zorg dat een blog post niet meer dan 1 H1 tag heeft
 10. Gebruik niet meer dan 10 categorieën voor je posts. Bezoekers worden anders overweldigd

Bonustip: je kunt ook geld verdienen met gratis bloggen!

Weet jij nog handige cijfers? Vertel het in de comments!

Vergelijkbare berichten

17 reacties

 1. Nou ik heb wel weer wat te doen! Weet jij iemand die mijn blog helemaal na zou kunnen kijken op SEO gebied en laadsnelheid enzo en die t dan ook in orde kan maken. Ik had al bij mijn hosting gevraagd, die hebben daar ook een afdeling voor, maar die hadden amper antwoorden op mijn vragen. Ik zoek nog steeds iemand die mijn site optimaal kan maken!

  1. De resultaten van de laadsnelheid van je blog op PageSpeed Insights van Google zijn inderdaad niet om blij van te worden.

   In zo'n geval is het goed om ook twee andere sites te gebruiken om je blog te testen:

   https://tools.pingdom.com
   https://gtmetrix.com

   Bij Pingdom scoor je goed: 87 op performance. De resultaten van Gmetrix lijken helaas meer op die van PageSpeed Insights.

   Om de snelheid van je blog te verbeteren zou je in ieder geval WP Supercache kunnen installeren, en je afbeeldingen optimaliseren met behulp van de plugin WP Smush.

   Wat betreft SEO: heb je de Yoast plugin geïinstalleerd? Die is gratis en ideaal om je posts te optimaliseren op SEO gebied.

 2. Thanks voor al die handige tips weer. Ik ben blijkbaar diep van binnen niet Westers, want ik vind het bijvoorbeeld helemaal niet lekker lezen als een blog echt helemaal aan de linkerkant staat... haha...

  1. Het klopt dat de titel van een blogpost een h1 tag heeft. In de post zelf gebruik je in principe geen h1 tags, hoewel de meningen daar ook weer over verdeeld zijn. Zelf gebruik in de post zelf h2 tags.

 3. Interessant om te lezen! Ik dacht echter dat de 300 woorden 'norm' voor posts en de norm voor titellengte alweer achterhaald waren. Google schijnt meer van organische inhoud te houden, en dat zijn dan blogs met wisselende lengtes en titels. Tenminste, dat heb ik gehoord. Weet jij daar iets van?

  Ik hou trouwens zelf ook meer van 'organische' blogs. ;)

  1. 300 woorden is een vuistregel. Zelf hanteer ik het als een minimum als ik wil dat een post goed potentieel heeft. Maar het is beslist niet zo dat elke post een lengte van 300 woorden moet hebben. Het is eerder een aanbeveling voor een minimum woorden : )

 4. Fijne tips en probeer er al een tijdje mee te werken maar het moet echt nog even in mijn systeem komen te zitten ;-) H1 lukt niet in mijn theme, dat moeten we nog even aanpassen. Thanx voor je blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *