mailerlite

September 2023: Mailerlite is niet langer gratis

Helaas is Mailerlite niet langer gratis.

Dus als je op zoek bent naar een gratis alternatief voor Feedburner is deze post niet langer interessant.

Alternatief Mailchimp en Feedburner: Follow.it

Hoewel ik vind dat er nadelen zitten aan Follow.it kan ik er niet om heen:

Voor blogspot bloggers is Follow.it de makkelijkste en goedkoopste manier om een emailabonnement aan te bieden op hun blog.

Follow.it is namelijk de enige dienst waarbij je niet een speciale campagne hoeft aan te maken. Of een layout moet kiezen/maken hoe het eruit moet zien. Als het gaat om RSS is follow.it een goed Mailchimp alternatief.

De code in een Html gadget plakken is genoeg.

Verder hoef je niets te doen. Om die reden heb ik Follow.it dus toch maar weer op mijn Blogger blogs geïnstalleerd. Wel heb ik gekozen voor de betaalde versie van 3 UDS. Dit heb ik gedaan omdat ik dan tenminste kan instellen wanneer abonnnees bericht krijgen.

Gratis alternatief voor Feedburner

Ik heb een nieuw en goed alternatief voor het Feedburner emailabonnement: Mailerlite!

Hoewel het emailabonnement dat werkt op basis van Feedburner op sommige van mijn Blogger blogs nog werkt, hoor ik steeds vaker dat het niet meer werkt. Bovendien kun je nu ook echt niet meer een nieuw formulier maken met behulp van Feedburner.

Betekent dit dat je dus veroordeeld bent tot Follow.it?

Of Mailchimp?

Helaas leek Follow.it het beste alternatief.

Waarom ik Follow.it niet fijn vind

Maar dat wil wat mij betreft niet zeggen dat Follow.it echt heel fijn is. Het grootste nadeel vind ik dat bezoekers niet meteen bericht krijgen bij een nieuwe blogpost. Nee, ze krijgen je nieuwste blogpost pas in de mailbox op het tijdstip en de dag dat ze zich ooit hebben aangemeld! Daarnaast vind ik de berichten van Follow.it er niet mooi uitzien. En als je dat wilt aanpassen moet je betalen.

Maar er is ook Mailerlite.

Mailerlite

In eerste instantie dacht ik dat Mailerlite geen optie was als alternatief voor Feedburner omdat ze wilden dat je een emailadres hebt dat hetzelfde is als de domeinnaam van je blog. Dat is dus een probleem voor Blogspot gebruikers met een blogspot.com adres. Zelf had ik dat trouwens ook niet.

Maar nu blijkt dat dit type emailadres toch niet nodig is.

Wel moet je een aantal formulieren doorlopen en informatie geven over wat je doet en wat je wilt delen met behulp van Mailerlite. Ik heb gewoon geschreven dat ik mijn nieuwe blogposts wil delen met mijn bezoekers. Nadat je je succesvol hebt aangemeld wordt je aanmelding bekeken door Mailerlite en in theorie goedgekeurd.

Hoe werkt Mailerlite?

 1. Je gaat naar mailerlite.com en maakt daar een account aan.
 2. Daarna krijg je een en moet je je emailadres verifiëren. Dat doe je door op de link te klikken in het bericht dat je krijgt van Mailerlite.
 3. Hierna kom je op je Dashboard en is het een kwestie van de stappen van Mailerlite volgen.

Aanmelden: verifieer je account:

Vul je profiel in. Dit vond ik meteen het meeste werk bij Mailerlite. Je moet onder andere je straatadres, land etc invullen. Ook vragen ze welk platform je hebt gebruikt, zoals WordPress. Ook moet je aangeven waarvoor je hun service wilt gaan gebruiken. Ik heb hierbij Forms aangevinkt.

Maak een formulier door op Create form te klikken.

Geef je formulier een naam en kies Embedded form. Je kunt ook voor een Popup kiezen, maar ik ga er hier even vanuit dat je het Blogspot email abonnement gadget wilt vervangen met Mailerlite.

Geef je abonnees een naam. Zoals je hieronder kunt zien heb ik al twee groepen van abonnees. Eentje voor mijn blog Het Moederfront en eentje voor mijn boekenblog. Klik op de groene knop met de tekst: 'Add new group'

Hieronder zie je hoe ik succesvol de groep Review Eerst heb toegevoegd.

Nu komen we bij het formulier voor het emailabonnement. Hier draait het wat mij betreft allemaal om! Dit is het formulier waarvan je de code in een html gadget op je Blogger blog plakt. Je kunt eventueel de kleuren en het lettertype nog aanpassen. Op mijn boekenblog Momlit zie je hoe ik de achtergrond van het formulier een kleurtje heb gegeven.

Kopieer de code van het formulier. Je kunt het formulier voor een emailabonnement op verschillende manieren embedden in je blog. Ik kies voor het makkelijkst voor Html code.

Kopieer je code en ga vervolgens naar je Blogger dashboard: blogger.com. Kies Indeling/Layout en vervolgens Html gadget. Plak daarin de html code van  klik op Save!

Vergeet niet een RSS campagne aan te maken

Nu moet je nog een RSS campagne aanmaken. Alleen dit formulier op je blogger blog plakken is niet genoeg. Met dit formulier verzamel je alleen abonnnees. Het is helaas niet zo dat dit formulier er ook al voor zorgt dat abonnees een update krijgen als je een nieuwe blogpost publiceert.

In mijn naïviteit dacht ik eerst dat dit wel zo was....

N.B. Vergeet ook vooral niet de stap waarbij je je subscribers van Feedburner upload. Op die manier kun je je bestaande abonnees 'meenemen.' In mijn post over follow.it lees je hoe je je abonnees 'exporteert' bij Feedburner. Je krijgt dan een cvs bestand dat je kunt uploaden op mailerlite.com.

Waarom zou je voor Mailerlite kiezen?

De reden dat ik voor Mailerlite kies en niet voor Follow.it of Mailchimp zijn:

 • Het is veel makkelijker dan Mailchimp
 • Het is mooier dan Follow.it qua layout en bezoekers krijgen tenminste meteen bericht bij nieuwe blogposts
 • Het is gratis tot 1000

Wanneer is Mailerlite minder geschikt?

Als je meer dan 1000 abonnees hebt is Mailerlite niet gratis. Dan heb je een betaald account nodig. Maar goed, dan zijn ze altijd nog goedkoper dan Mailchimp. En als je heel tevreden bent over follow.it is het natuurlijk ook prima om daar te blijven.

Samenvattend

Helaas is Feedburner niet langer een goede optie om je bezoekers een emailabonnement aan te bieden. Follow.it en Mailchimp worden vaak genoemd als de beste alternatieven. Maar ik vind dat ze grote nadelen hebben.

In deze post las je waarom ik Mailerlite het beste alternatief voor Feedburner vind, en hoe jij dit op je Blogger blog kunt installeren. Het meeste werk is het aanmeldproces bij Mailerlite. Maar ik vind die tijd de investering waard.

Let op: bij mij werkt bovenstaande methode prima, maar het lukt niet iedereen. In dat geval zou je een RSS campagne kunnen maken bij Mailerlite, maar hieraan zijn helaas kosten verbonden. Wil je dat niet, dan kom je weer uit bij follow.it vrees ik.

Update 2023

Aangezien Mailerlite niet langer gratis is, en je bovendien een aparte RSS campagne moet aanmaken, vind ik het niet langer een aanrader.

Dit betekent follow.it de beste optie is voor bloggers die 'geen gedoe' willen en snel klaar willen zijn.

Ik snap niet waarom er niet een simpele gratis optie is die Feedburner vervangt. WordPress bloggers hebben hiervoor Jetpack. Waarom is er niet zoiets voor Blogspot bloggers?

N.B. Is Laposta.nl een alternatief?

In de comments op deze post noemde iemand laposta.nl als mogelijk alternatief. Ik heb contact met hen gehad, en je kunt hen inderdaad gebruiken voor nieuwsbrieven versturen. Dat hoeft niet persé een probleem te zijn, maar het werkt dus niet zoals Feedburner.

Laposta is NIET een alternatief voor feedburner.

Het is helaas niet mogelijk dat er automatisch een bericht uitgaat als je een nieuwe blogpost publiceert met Laposta. Het is wel een alternatief voor de nieuwsbrief service van Mailchimp bijvoorbeeld.

Lees ook mijn post Whatsapp in website over de optie dat mensen je kunnen appen!

Heb je vragen of vind je het moeilijk? Mail me dan gerust, of zeg het hieronder in de comments.

Vergelijkbare berichten

9 reacties

 1. Wat ben ik weer blij met je blog, want ik had dit probleem nog steeds niet opgelost voor onze blog! Ik zie LaPosta zelf ook veel langskomen en ik wacht nog heel even af of je deze misschien wel nog beter vindt dan Mailerlite voordat ik die ga installeren. Dus ook ik ben heel benieuwd naar je reactie op het andere "comment". Maar in elk geval heel veel dank voor deze blog!

   1. Inmiddels ben ik aan de slag gegaan met jouw "handleiding". Het verliep eigenlijk allemaal redelijk vlekkeloos (behalve dat ik het formulier graag nog net wat anders zou willen hebben, maar dat is van later zorg). Het formulier staat op onze website, ik + een testpersoon hebben ons ingeschreven via het formulier, in mailerlite zie je dat ik 2 subscribers heb, helemaal blij!

    Gauw een nieuwe blog posten! Maar helaas, we krijgen geen email dat er een nieuwe blog verschijnt. En ja, de instelling bij blogspot staat op "allow blogfeed until jump break" en dat functioneerde prima totdat blogspot ophield met de feedburner.

    Dit is onze blog: https://dnffinder.blogspot.com/.

    Heb jij enig idee hoe we dit kunnen oplossen? Ik heb de helpdesk van MailerLite ook een berichtje gestuurd, maar eens even kijken hoe goed hun helpdesk is.

    Overigens is het misschien handig te weten dat MailerLite niet (goed) functioneert met alle browsers. In elk geval niet met Brave, wel met Chrome.

    1. Ik heb het nog weer even getest op mijn eigen Blogger blog en ik krijg inderdaad bericht na inschrijving. Ik ben ook lid van jouw blog geworden, maar krijg inderdaad geen mailtje als je een nieuwe blogpost publiceert. Zou je eens willen proberen of het helpt als je bij settings 'full' aanvinkt. Dus niet tot de jumpbreak? Kijken of dat helpt.

    2. Bij mij werkt de beschreven methode goed, maar als hij bij jou niet werkt kun je bij Mailerlite een RSS campagne maken. Helaas zijn daaraan wel kosten verbonden. Wil je dat liever niet, dan kom je weer terug bij follow.it.

 2. Dag Nicole, Ik heb het diverse malen geprobeerd maar of ik nu de originele form van Mailerlite gebruik of de tekst en de kleur aanpas, mijn blog herkent gewoon de HTML-code niet. Ik probeer steeds de complete, best lange HTML-code te plakken in een gadget voor HTML-code maar de gadget verschijnt niet in de zijbalk. Ik heb op mijn blog diverse lange HTML-codes, die ik op inernet heb gevonden en die - gelukkig - werken - maar deze van Mailerlite helaas niet. Als ik op internet zoek, dan zegt Google dat er een conflict is tussen htpps-code en htpp-code. Weet jij raad?

  1. Hoi Trudy, we hebben inmiddels ook contact gehad via de mail. Het probleem is denk ik dat je een RSS-campagne bent gestart. Dat is niet nodig. Ik adviseer om simpelweg een Formulier te maken voor een subscription.

   Dat is veel eenvoudiger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *