blog theme

Hoe belangrijk is een blog theme nog?

Ik vraag dit omdat tegenwoordig ±70% van alle bezoekers dat doen vanaf hun smartphone!

En dus niet vanaf een desktop computer.

Google Mobile first

Bovendien heeft Google tegenwoordig een zogenoemde 'mobile first' policy. Dat wil zeggen dat Google het belangrijker vindt hoe je blog eruit ziet op een smartphone dan op een desktop computer. En op basis van je blog prestaties op een smartphone word je beoordeeld. Dat betekent dat het belangrijker is als blogger om het goed te doen op smartphones dan op een desktop computer. Dat kan even slikken zijn, als je juist lekker zat te knutselen met je mooie blog theme op je computer. Een behangetje daar, een leuke widget daar.... Maar op smartphones zie je die allemaal niet.

Op een smartphone zien alle blogs er ongeveer hetzelfde uit

En ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik vind dat de meeste blogs en websites erop smartphones ongeveer hetzelfde uitzien. Met andere woorden:

je ziet veel minder terug van de persoonlijkheid van een theme op een smartphone dan op een desktop computer.

Zo zie je op een smartphone bijvoorbeeld niet het leuke bloemetjes achtergrond van een blog terug. Of die leuke gadget in de sidebar. Die wordt op een smartphone naar beneden geduwd. Maar, ook al is is een blog theme qua persoonlijkheid en uiterlijk minder belangrijk geworden door het gebruik van smartphones, dat wil niet zeggen dat de keuze van het juiste blog theme niet belangrijk is!

Dat is het namelijk wel degelijk.

Ook al is er qua uiterlijk dan geen eer meer aan te behalen, qua techniek is het belangrijker dan ooit om een goed blog theme te hebben.

Welke kwaliteiten heeft een goed blog theme

De belangrijkste kwaliteiten van een goed blog theme zijn:

  • Het heeft een snelle laadsnelheid oftewel het laadt binnen de 3 seconden. Liever nog sneller natuurlijk.
  • Het is responsief oftewel past zich aan, aan het scherm van de gebruiker.
  • Het is gebruikersvriendelijk. Bezoekers kunnen in één oogopslag zien wat waar is, waar het over gaat etc. en het laadt snel. Google heeft dit vertaald in de Core Web Vitals. Dat is Google's manier om de gebruikersvriendelijkheid op je blog te meten. Als blogger kun je de Core Web Vitals ook heel goed gebruiken om te bepalen waar je dingen kunt verbeteren. Je kunt de Core Web Vitals van jouw blog vinden via PageSpeed Insights van Google. Google vertelt daar ook meteen wat precies verbeterd kan worden.

Core Web Vitals op smartphone vaak veel slechter dan op desktop!

Als je jouw blog url invoert bij PageSpeed Insights, dan kan het zijn dat je 'slaagt' voor de Core Web Vitals met je desktop versie van je blog. Maar dat je keihard faalt als het om de smartphone versie van je blog. Schrik daar niet te erg van.

via GIPHY

Bijna iedereen faalt op Core Web Vitals met de smartphone versie van hun blog.

Dat komt simpelweg omdat het een smartphone is en niet een desktop computer. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet moet proberen om het te verbeteren! Zeker wel. Dankzij Ezoic slaagt mijn blog Huisvlijt inmiddels zowel op desktop als op smartphone voor de Site Vitaliteit, maar de prestatiescore op desktop is 99 en op smartphone 72! Gelukkig wel voldoende, maar daar valt dus toch nog wat te verbeteren. Een blog theme speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe beter je theme in elkaar zit, hoe beter je blog het zal doen op Google PageSpeed insights.

Collegablogger Bens blog blogtrommel.com slaagt niet voor site vitaliteit. Noch voor smartphone, noch voor desktop. Maar zijn prestatiescore is 81 voor smartphone  en 93 voor desktop! Dus dat is dan wel weer super!

Hoe kies je het perfecte blog theme voor jouw blog?

Helaas: laat je niet verleiden door het mooie plaatje van een blog theme! Veel belangrijker is dat het goed in elkaar zit, zonder allerlei onnodige zooi en toeters en bellen. Hanteer de volgende vuistregel als het om je blog theme gaat:

Less is more!

Ik gebruik zelf het gratis Kadence theme, en heb daarbij de Kadence Pro plugin gekocht. Maar dat is niet persé nodig. Met het Kadence theme en Ezoic lukt het mij dus om te slagen voor PageSpeed insights. Andere themes die worden aanbevolen door Ezoic zijn Neeve, Twenty Twenty-One, Zakra, Carbonate Master, GutenBook end Total. Kadence noemen ze niet, maar werkt dus heel goed!

Welke elementen moet je toevoegen

Heb je eenmaal een goed en snel blog theme, dan kún je daar van alles aan toevoegen. Maar let op: daarin schuilt het gevaar dat je je theme alsnog belast met allerlei onnodige zooi waardoor het langzamer gaat laden. Niettemin ben ik er wel een voorstander van om een blog te personaliseren. Het is toch goed dat je blog herkenbaar is voor je bezoekers en er als het ware 'uitspringt'. Dus als je bijvoorbeeld toch een leuk bloemetjesbehang op je blog wilt, let er dan op dat je die afbeelding eerst minimaliseert met bijvoorbeeld TinyPng!

Blogger blog themes

Ook Blogger blog themes kunnen snel laden. Heb jij een Blogger blog theme dat niet snel laad? Dan is een snelle en eenvoudige oplossing om simpelweg op je Blogger dashboard Mobile aan te vinken in plaats van Desktop. je verliest dan het (leuke) uiterlijk van je blogtheme, maar je blog wordt er wel sneller van. Daarnaast geldt ook voor Blogger blogs: minimaliseer afbeeldingen altijd eerst eventjes voordat je ze op je blog zet. Dat kan heel simpel en snel met gratis TinyPng.

blog theme

Je komt hier door naar blogger.com te gaan, kies links 'Theme' en klik daarop. Je ziet nu een oranje knop met de tekst Customize en daarna een klein driehoekje dat naar beneden wijst. Klik op de driehoekje in de oranje knop. Er opent een venster: klik onderaan op Mobile settings. Vink Mobile aan.

Conclusie

Een blog theme doet er enorm veel toe! Maar helaas niet meer zozeer vanwege een leuk uiterlijk. Het belang van een goed blog theme zit nu vooral in een snelle laadsnelheid. Hoe sneller je blog laadt, hoe beter. Het is de kunst om een goed evenwicht te vinden tussen een snel ladend blog en persoonlijkheid van je blog.

Zo gebruik ik op Bloggen en loggen het Google font Christmas Mountains voor de titels van de posts, omdat ik dat zo'n leuk lettertype vind. Maar qua laadsnelheid is het beter om standaard fonts te gebruiken. Lees ook mijn post over het meest gebruikte lettertype. Gelukkig is het mogelijk om Google Fonts 'lokaal te hosten' met de Kadence theme, waardoor ze de laadsnelheid niet negatief beïnvloeden. Dat heb ik dus ook gedaan.

Snelle blogtheme, toch een trage laadsnelheid: hoe kan dat?!

Tot slot: je kunt een heel snel ladend blog theme kopen/installeren en vervolgens laad je blog toch hartstikke traag. Hoe kan dat?! Dat kan dat komen door de volgende factoren:

  • Je hebt er enorme afbeeldingen van 5 mb opgezet die je niet eerst hebt geminimaliseerd. Zie ook afbeeldingen minimaliseren.
  • Je gebruikt een grote slider met daarin grote afbeeldingen.
  • Je hebt een Instagram feed op je blog! Dit vertraagt enorm.
  • Je hebt een slechte host voor je WordPress blog. Je betaalt bijvoorbeeld maar 3 euro per maand, en host je blog op een gemeenschappelijke server. Je krijgt waarvoor je betaalt: niet veel.
  • Je kon je niet inhouden, en hebt je blog versierd met allerlei leuke knipperende afbeeldingen en giphy's.

Wat is jouw favoriete blog theme, en waarom juist die?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *