factuur

Ik kán bijna geen brief of factuur de deur uit doen zónder fouten.

Hoe ik ook mijn best doe! En dat doe ik, want ik weet dat dit soort zaken mijn zwakke kant zijn. Maar ondanks dat ik mezelf extra controleer, zie ik dan een week later toch nog weer een spel-of andersoortige fout.

Ik vraag me dan ook wel eens af of er Administratieve Dyslexie bestaat, want ik weet zeker dat ik dat dan heb.

Toen ik nog de cursus Samen Bevallen gaf, stuurde ik de cursisten bijvoorbeeld graag een persoonlijke uitnodiging met in de aanhef hun namen. Maar meerdere keren deed ik dan de uitnodiging voor echtpaar A in de envelop met het adres van echtpaar B. Ik werd echt niet goed van mezelf! Uiteindelijk ben ik toen maar een algemene aanhef gaan gebruiken: 'Beste cursisten!'

Gelukkig zijn er tegenwoordig handige boekhoudprogramma's die zzp'ers kunnen helpen met hun administratie. Denk bijvoorbeeld aan het opmaken en versturen van facturen.

Tip!

Kijk ook eens bij DigiBTW, dat is een boekhoudprogramma voor zzp'ers. Je kunt het eerst gratis proberen! De functionaliteit van het maken van een factuur is zelfs altijd gratis. Zo kun je rustig vertrouwd raken met dit programma.

Factuur: wat moet er eigenlijk in staan?

Afgezien van het feit dat ik dus nogal dommig ben als het om administratie gaat, vind ik er ook echt helemaal níéts aan. Laat mij toch gewoon lekker bloggen! Eigenlijk wil ik me helemaal niet met dit soort stomme dingen bezig houden. Maar ja, dat vind de Belastingdienst dan weer niet goed.

Dus heb ik me er schoorvoetend en zuchtend bij neergelegd dat ik bijvoorbeeld bedrijven een factuur zal moeten versturen. Daarbij liep ik onmiddellijk vast. Want wat moet je eigenlijk in een factuur zetten? Waaraan moet zo'n factuur voldoen? Want daar zijn dus weer criteria voor : (

Dit moet er in een factuur staan:

Op de site van de Belastingdienst zijn ze zo vriendelijk om een lijstje te geven met eisen van dingen die volgens de wet in je factuur moeten staan:

 • De naam van je bedrijf
 • De naam van de klant die de factuur krijgt
 • Het adres van jouw bedrijf.
 • het adres van je klant.
 • Je BTW-nummer
 • Je KvK-nummer
 • De datum waarop de factuur wordt verstuurd
 • Een factuurnummer
 • Een omschrijving van wat je hebt verkocht
 • De hoeveelheid goederen/diensten die je hebt verkocht
 • De prijs van je diensten/verkochte spullen exclusief BTW

Ik bedoel maar: Blegh! Wat een gedoe.

Gelukkig zijn er online diensten die je helpen om facturen te maken zonder al te veel moeite. Zij helpen je om professioneel ogende facturen te maken. Bovendien maken ze het je makkelijk om bij te houden welke facturen betaald zijn, en welke nog niet.

Ik probeerde er 3 voor je uit, waarvan er 2 te moeilijk en te lastig bleken!

Factuur: gratis online facturen versturen

Jarenlang werkte ik met een multomap. Eerst noteerde ik op een A4-tje uit een schrijfblok de opdracht en het bedrag. Als de factuur betaald was zette ik er een lus door heen. Toen besloot ik dat ik een factuur maken toch professioneler wilde aanpakken. Ik google-de 'online facturen versturen' en vond drie websites/programma's.

 • Informer.eu. Op informer.eu kwam ik best een eind met het instellen van mijn profiel en factuur, maar toen ik een vraag had kon ik niet eens even bellen.
 • Simpelfact.nl. Bij Simpelfact moest ik iets downloaden. Dat vond ik al een beetje gedoe, maar goed. Helaas vond ik het programma na het verplichte downloaden ook nog eens te ingewikkeld.
 • Moneybird.nl. Deze is het geworden. Moneybird is makkelijk in te stellen, overzichtelijk en professioneel. En ik heb nu ook het gevoel dat ik goed kan zien of een factuur betaald is, en welke facturen nog niet. Eén van de dingen die bovendien erg handig vindt, is dat ik de adressen van vaste klanten niet steeds opnieuw hoef in te voeren: die komen in mijn adresboekje. Zo kan ik ook geen fouten maken bij het intypen van hun gegevens!

Hier onder een voorbeeld van mijn factuur bij Moneybird:

factuur

Moneybird: gratis versie en betaalde versie

Eén ding heb ik ondertussen ontdekt: bij de gratis versie van Moneybird kun je maar 3 facturen per maand versturen. Wil je er meer versturen dan moet je de betaalde versie nemen. Na eerst flink gebaald te hebben, heb ik dit gedaan. De betaalde variant kost 10 euro per maand.

En ik vind Moneybird ondertussen zo fijn dat ik niet meer terug wil naar mijn oude, primitieve manier van facturen maken en bijhouden. Ik zou echt niet meer zonder kunnen.

Hoe verstuur je een factuur als blogger als je niet staat ingeschreven bij de KvK?

Als je als blogger niet staat ingeschreven bij de KvK heb je dus ook geen Kamer van Koophandel nummer. Dan kun je die dus ook niet op een factuur zetten. Dit betekent dat je als blogger die niet staat ingeschreven bij de KvK geen factuur kunt versturen. Die voldoet immers niet aan de wettelijke eisen.

Wat als blogger die niet ingeschreven staat bij de KvK kan doen is een kwitantie sturen.

Wat moet er in een kwitantie staan?

 • Je naam
 • De datum
 • De naam van de klant die je kwitantie krijgt
 • Een omschrijving van wat je hebt verkocht
 • De hoeveelheid goederen/diensten die je hebt verkocht
 • De prijs van je diensten/verkochte spullen
 • Je handtekening

Conclusie over facturen versturen als blogger

Als je geld verdient als blogger dan is dat geweldig! Er is maar 1 nadeel: je krijgt administratieve rompslomp. Als je daar zoals ik een hekel aan hebt, dan is het de kunst dit zo vorm te geven dat je er zo min mogelijk last van hebt. Wat mij betreft is dat met Moneybird. Dat is makkelijk, en het ziet er goed uit.

Als je geld verdient als blogger, maar je staat (nog) niet ingeschreven bij de KvK kun je geen facturen versturen omdat die dan niet rechtsgeldig zijn. In een factuur moet namelijk je BTW- en KvK-nummer staan. En die heb je dan dus niet. In zo'n geval stuur je een kwitantie.

Die moet je overigens ook opgeven bij de Belastingdienst. Je inkomsten als blogger vallen dan onder het kopje 'inkomsten uit overige werkzaamheden'!

Hoe maak jij een factuur? En hoe houd jij je administratie bij?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. Nou, hier heb ik in ieder geval niet mee te maken! Lol! Ik heb wel even vraag. Ik moet een ander thema nemen want die van mij slaat nergens op op de mobiele versie. Is het beter om een betaald thema (wp)te nemen?

 2. Dag Nicole, ik dacht ik ga eens bij jou kijken of jij hier al eens over geschreven hebt. Want hoewel ik nu geen facturen verstuur, wil ik daar in de toekomst wel naartoe. Of in ieder geval voorbereid zijn voor als de mogelijkheid zich aandient.
  Ik dacht dat ik vast op een oude blogpost van je terecht was gekomen, maar dit bericht is nog heel recent! Wat een toeval.

  Super bedankt voor deze uitleg. Ik had al eens gelezen dat je als particulier wel een factuur kan sturen, maar dat dat dan eigenlijk geen factuur mag heten. Dat klopt dus ook.

  Hier heb ik wat aan. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *