Ai en bloggen

In december besteedde het journaal er zelfs aandacht aan: de verbluffende mogelijkheden van kunstmatige intelligentie oftewel AI (Artificial Intelligence).

Zit je te staren naar een blank scherm? Of heb je een lastige opdracht over bijvoorbeeld tuinslangen? Of nog erger: verzekeringen?

Schrijvende AI schrijft het artikel voor je!

Wat is AI oftewel kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie (KI) is een verzameling van technieken en methoden die computerprogramma's in staat stellen om taken uit te voeren die normaal gesproken alleen door mensen kunnen worden uitgevoerd. Denk aan taalverwerking, patronen herkennen en beslissingen nemen.

KI wordt toegepast in veel verschillende gebieden. Zoals de automatisering, de gezondheidszorg, de financiële sector en de transportsector. De ontwikkeling van KI wordt beschouwd als een van de belangrijkste technologische ontwikkelingen van de 21e eeuw en heeft de potentie om de wereld fundamenteel te veranderen!

Het doet mij een beetje denken aan de wereld in de Terminator films! Daarin is kunstmatige intelligentie een geheel eigen leven gaan leiden en bedreigt het de hele mensheid!*

AI schrijft complete artikelen en werkstukken

Op de site van de NOS schrijven ze:

'E-mails, complete werkstukken, sarcastische epistels over obscure onderwerpen: je kunt het zo gek niet bedenken of mensen van over de hele wereld vragen aan het programma ChatGPT om het te genereren. De laagdrempelige AI-tool, die op basis van kunstmatige intelligentie teksten verzint, typt ze voor je ogen uit.'

Ik had 'bloggen' ingetypt op ChatGPT, en inderdaad, voor mijn ogen verscheen de volgende tekst:

ai en bloggen

Wat betekent schrijvende kunstmatige intelligentie voor bloggers?

Worden bloggers overbodig als er AI is die dezelfde artikelen kan schrijven?

Kortom: is schrijvende kunstmatige intelligentie een vriend of vijand van bloggers?

AI als vijand van bloggers

In eerste instantie schrok ik wel een beetje van die schrijvende kunstmatige intelligentie. Zeker voor copywriters en journalisten lijkt het me best bedreigend. Is het niet goedkoper en sneller om een artikel te laten schrijven door AI? Als blogger heb je tenminste nog het voordeel dat je blog zelf een meerwaarde heeft in de vorm van je bezoekers en Domain Authority. Dat brengt me op de andere mogelijkheid: AI als vriend.

AI als vriend van bloggers

Nadat ik een beetje was bijgekomen van de schrik besloot ik zo'n schrijvende AI eens te proberen. Ik deed dit met de intentie om er een artikel over te schrijven in de sfeer van:

'AI zuigt, is stom en schrijft slechte artikelen!'

Maar wie schetst mijn verbazing toen de kunstmatige intelligentie, Copymatic, die ik gebruikte een prima blogpost uitspuugde?! Ineens veranderde ik helemaal van mening. In plaats van schrijvende kunstmatige intelligentie te zien als de vijand, zag ik ineens de mogelijkheid van artificial intelligence als vriend. AI kan helpen om een raamwerk voor een blogpost te maken. Daarnaast kan het zorgen voor een goede basis aan informatie voor een blogpost.

De kunst is om de blogpost van de AI vervolgens te bewerken, en er je eigen post van te maken.

Want vergis je niet: Google is officieel tegen AI gegenereerde content! Ze willen kunstmatig gegenereerde content niet laten ranken, en ze zeggen dat Google het kan herkennen. Er zijn bloggers die denken:

'Oh geweldig dit! Ik ga voortaan een stuk of 40 blogposts per week publiceren met behulp van artificial intelligence! Zo krijg ik meer content, meer bezoekers en dus meer inkomsten.'

Ik raad dit dus niet aan. De kans is groot dat Google je content herkent als kunstmatig. Tegelijkertijd is het de vraag of dit zo blijft. Als kunstmatig gegenereerde content van goede kwaliteit is, en de juiste antwoorden geeft dan zal Google het in de toekomst wellicht toch gaan ranken.

Hoe gebruik je AI voor je blog?

Je kunt ChatGPT gebruiken. Mijn favoriet op dit moment is Copymatic. Daar kun je letterlijk aangeven dat je een blogpost wilt produceren.

Let op: je kunt geloof ik twee gratis artikelen laten maken bij Copymatic. Daarna moet je ervoor betalen. Je krijgt dan een mailtje: 'You're out of words.' Dat vond ik dan weer een geweldig woordenspel : )))

Heb je de Rankmath plugin? Die biedt ook een AI service!

Hoe maak je je blog AI proof?

Hoe zorg je dat jouw blog niet leidt onder de opkomst van kunstmatige content? Het antwoord borduurt voor op Google's EEAT: Experience, Expertise, Authoritativeness, en Trustworthiness. Het wordt belangrijker dan ooit om te laten zien dat je een mens van hart en bloed bent. Niet alleen dat: je antwoord op de vraag: 'En wie ben jij dan wel helemaal?! Waarom zou ik naar jou luisteren?' is essentieel.

Google wil mensen de best mogelijke antwoorden geven.

Iedereen kan research doen en een blogpost optimaliseren voor SEO. Maar ben je ook echt een expert? Wat maakt jouw informatie en advies de moeite waard? Kortom je moet jezelf neerzetten als een 'brand'. Dat klinkt vreselijk stom vind ik, maar het is minder erg dan het klinkt. Waar het omgaat is dat je authentiek bent, en schrijft en spreekt vanuit je hart. Laat zien dat jij ervaring hebt met een product. Vertel waarom je iets vindt, of waar je bepaalde informatie vandaan hebt. Dat kan een AI niet!

Zo maak je jouw blog artificial intelligence proof

 1. Bewijs dat je een mens bent.
 2. Zorg dat je een profiel hebt op social media.
 3. Informatieve blogposts zullen lastiger worden, omdat kunstmatig gegenereerde content dit vaak ook al prima kan. Zorg dus dat jij iets extra's biedt bij een informatieve blogpost. Denk aan foto's van jezelf en bronvermeldingen.
 4. How to blogposts met foto's waarop je laat zien hoe iets moet, kan een artificial intelligence niet!
 5. Kies voor blogposts waarin je je mening deelt. Ook dat is iets dat AI niet kan.

Stel jezelf de volgende vraag:

'Wil je deze informatie het liefst van een mens krijgen of maakt het niet uit?'

Als iemand bijvoorbeeld wil weten wat voor weer wordt kan het antwoord prima van kunstmatige intelligentie komen.

Schrijf posts waarvan mensen het antwoord het liefst van een mens krijgen.

Samenvattend

AI hoeft geen bedreiging te zijn voor bloggers. Sterker nog, het is mogelijk om het positief te gebruiken. Bijvoorbeeld om een soort basistekst te genereren die je gebruikt als springplank voor een blogpost.

Maar het is niet slim om complete blogposts te laten genereren en klakkeloos over te nemen en te publiceren. Lees het kritisch na, controleer de feiten en geef er je eigen draai aan.

Wat vind jij van de opkomst van kunstmatige intelligentie? Wat denk jij dat de invloed op bloggen zal zijn?

*Deze alinea is gegenereerd met kunstmatige intelligentie en is daarna bewerkt : )

Vergelijkbare berichten

3 reacties

 1. Goede blog! Ik ben heel benieuwd wat AI ons bloggers gaat brengen en vooral hoe goed google AI blogs gaat kunnen herkennen. Ergens vind ik het wel een beetje spannend, maar juist ook een mooie kans omdat authentiek zijn nog belangrijker gaat worden :)

 2. Goed verhaal én zeer interessant. Hier werd ik wijzer van, maar aan het eind zag ik de zin; Waar het omgaat is dat je authentiek bent, en schrijft en spreekt vanuit je hart.
  Daar wil ik het mee eindigen, hoe lastig het soms ook is!

 3. Ik vind deze blog zo leuk.

  Ik gebruik ChatGPT regelmatig om iets meer info te pakken te krijgen over een onderwerp. Ik plak alles in een Word document. Check daarna de feiten en gebruik het voor een blog door er mijn eigen woorden aan te geven. Anders is het een beetje houterig. Voorbeeld: zie laatste Tietze- blogpost (ik deel hem bij Huisvlijt Linkparty)

  Het is een hulpmiddel. Scholieren met dyslexie zijn er blij mee weet ik van mijn zoon. Het helpt om een goed stageverslag te maken. Checken is belangrijk. Vooral ook voor taalfoutjes, werkwoordsvormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *