afbeelding verkleinen

Eén van de belangrijkste dingen die je kunt voor de laadsnelheid van je blog is je afbeelding verkleinen.

En dan bedoel ik niet dat je een afbeelding letterlijk kleiner maakt.

Ik bedoel dat je het 'bestand' de 'file' kleiner maakt.

Dit verbetert onder andere je zogenoemde LCP en FCP scores: Largest Content Paint en First Contentful Speed op Google PageSpeed Insights en dat is weer gunstig voor je Google Core Web Vitals.

Vind je bovenstaande veel te ingewikkeld? Onthoud dan gewoon maar dat hoe kleiner de afbeeldingen, hoe sneller ze laden hoe prettiger je bezoekers je blog vinden!

Hieronder leg ik uit hoe je het bestand van afbeeldingen kleiner maakt.

Hoe afbeelding verkleinen zodat je blog sneller wordt?

Ik neem even een gratis afbeelding van Pixabay als voorbeeld: Winter Meisje Sneeuw. Deze afbeelding is 275,5 kb. Dat dat kan veel beter. Het mooist is het, als de bestandsgrootte van je afbeelding onder de 150 kb blijft. Dus gaan we deze afbeelding kleiner maken.

Stap 1

Ga naar https://tinypng.com/

Stap 2

Klik op 'Drop your WebP, PNG or JPEG files here!'

afbeelding kleiner maken

Stap 3

Upload de afbeelding waarvan je het bestand kleiner wilt maken.

Stap 4

Download de verkleinde afbeelding.

afbeelding verkleinen

Stap 5

Upload de verkleinde afbeelding in je blogpost!

Letterlijk een afbeelding verkleinen?

Stel nu dat je hier kwam omdat je op Google zocht naar een uitleg hoe je een afbeelding letterlijk kleiner kunt maken. Dus dat je een hele grote afbeelding in je blogpost hebt staan die heel veel ruimte inneemt.

Letterlijk afbeelding verkleinen in een WordPress blog

Het is je dus gelukt om een afbeelding te uploaden naar een blogpost. Tijdens dat proces kun je een afbeelding al kleiner maken, maar laten we ervan uitgaan dat je dat niet hebt gedaan en nu je afbeelding kleiner wilt maken. Zoals deze:

afbeelding kleiner maken

Klik dan op de afbeelding  die je kleiner wilt maken, en klik vervolgens op het potloodje:

afbeelding verkleinen

Bij 'Afmetingen' kun je vervolgens kiezen uit een aantal groottes, maar je kunt ook zelf afmetingen aangeven! Het fijne aan WordPress is dat als je 1 afmeting intypt, WordPress zelf de tweede afmeting voor je regelt zodat de afbeelding mooi in proportie blijft.

afbeelding verkleinen

Letterlijk afbeelding verkleinen in Blogger

Je hebt dus een afbeelding in een blogpost staan op je Blogger blog, en je wilt het formaat aanpassen. Je klikt op de afbeelding, en vervolgens op het wieltje rechtsonder:

afbeelding verkleinen

Nadat je op het wieltje hebt geklikt opent het volgende venster:

afbeelding verkleinen

Zoals je ziet kun je kiezen uit 5 formaten. Anders dan bij WordPress blogs kun je op het Blogger blog niet zelf afmetingen invoeren.

Foto's en afbeelding verkleinen voor je blog

In deze post legde ik uit hoe je afbeeldingen voor je blog kunt verkleinen, zodat je blog sneller laadt. Als je bijvoorbeeld een afbeelding upload naar een blogpost van 542 kb, en je kiest formaat 'thumbnail' dan lijkt dat een kleine afbeelding in je blogpost. Maar het bestand is enorm, en zal de laadsnelheid van je blog vertragen.

De belangrijkste les is dan ook: er is een verschil tussen hoe groot een afbeelding oogt in een blogpost en hoe groot het bestand is van dat plaatje! Een kleine afbeelding kan toch een groot bestand zijn!

Verklein afbeeldingen daarom altijd eerst met Tinypng voordat je ze in je blogpost zet.

Afbeelding verkleinen voor email

Soms wil je iemand een foto mailen of een leuke afbeelding. Maar als het bestand van zo'n afbeelding enorm groot is, dan kan dit zorgen voor problemen bij de ontvanger! Of ze nemen het je niet in dank af. Om die reden verklein ik afbeeldingen voor email op dezelfde manier als de afbeeldingen die ik in mijn blogposts gebruik. Ik verklein ze met Tinypng en pas mail ik een afbeelding.

Foto's verkleinen voor website

Wil je jouw eigen foto's verkleinen voor je website? Ook dan kan eenvoudig met Tinypng.

Leestip

Hoe blur je afbeeldingen?

Hoe ga jij om afbeeldingen en foto's verkleinen voor je blog/ website? Is het een aandachtspunt voor je?

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Zelf gebruik ik al jaren fotofiltre (gratis te downloaden). Als ik de bovenstaande foto daarmee opsla wordt ie 133KB als ik niets aan de afmeting verander. Nu is het onzin om meer puntjes naar 1 pixel van het scherm te sturen. Zou 'm dus 38% verkleinen en dan wordt ie 72KB. Met fotofiltre kan je ook ded foto rechtzetten, lichter en donkerder maken en bijvoorbeeld verscherpen. Je hebt ook de opslagkeuze gif, png, jpg en nog een paar. Bij vlakvulling (denk aan grafieken) maakt gif ze erg klein en blijft de afbeelding scherp, maar verlies je vooral kleurschakeringen. Bij foto's maakt jpg de foto's het kleinst. Je kan ook kiezen voor het percentage comprimeren. Meer comprimeren is lelijker, minder is een groter bestand. Png gebruikt naar eigen inzicht jpg of gif. Soms maakt die ze net zo klein als gif, maar soms ook veel groter.

    Vooral dingen die veel op een site terugkeren (zoals kopfoto's) kan je maar beter klein houden. De veranderende achtergrondsafbeelding op m'n blog (een animatie gifje) is 6KB.

  2. Deze apps kende ik nog niet, maar ga ik zeker even bekijken,
    Zelf gebruik ik deze: "https://postimages.org/"
    Intussen heb ik van jouw blog al heel wat geleerd, dankjewel daarvoor!
    Groetjes, Adriaantje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *