blog maken

Een blog beginnen is zo moeilijk niet. In een paar minuten heb je er eentje op de wereld gezet als je een goed blog platform gebruikt.

Maar dan! Hoe schrijf je een blog?

Hoe zorg je dat je blog tot leven komt? En dat mensen het komen lezen? Eén van de bekendste adviezen is om andere blogs te bezoeken en een zinvolle comment achter te laten. Een leuke comment prikkelt de nieuwsgierigheid van de blogger en de kans is groot dat die dan een kijkje komt nemen op jouw blog.

Hoe vind je blogs om op te reageren?

Ik geef dit advies zelf ook graag : ) Maar nu kreeg ik afgelopen week een mailtje van Anna Sophie. Zij heeft een blog gemaakt en is nu klaar om het met de wereld te delen. Anna Sophie heeft goed opgelet, en wil dus andere blogs gaan bezoeken.

Maar ze heeft een hele zinnige vraag:

Waar vind ik blogs om op te reageren? En hoe vind ik die?

Omdat dit ongetwijfeld een vraag is waar veel bloggers tegenaan lopen, wijd ik er deze post aan!

Het geheim van de blog tribe

Als je andere blogs gaat bezoeken en reageert op posts, en je doet dat regelmatig, dan creëer je als het ware je eigen blog tribe. Een blog tribe is een groep van gelijkgestemde bloggers. Het kan een officiële groep zijn, maar vaak is het gewoon een groep bloggers die elkaars blog bezoeken en op elkaar reageren.

Ik heb een 'blog tribe' van mensen die bloggen op het Blogger platform en een groep Mamabloggers. Elke dinsdag en vrijdagmorgen bezoek ik hun blogs. En als zij reageren op mijn blog zorg ik dat ik ook weer op hun blog reageer. Zo ontstaat een fijne wisselwerking, en leer je elkaar steeds beter kennen.

Maar om op de vraag van Anna Sophie terug te komen: hoe vind je zo'n tribe?

Zo vind en/of maak je jouw blog tribe

Stap 1: Maak een lijst met de onderwerpen waarover je blogt

Als je op zoek gaat naar bloggers die mogelijk geïnteresseerd zijn in jouw blog is het belangrijk dat het onderwerp aansluit. Dat heeft te maken met je niche. Als jij bijvoorbeeld blogt over sieraden maken, dan heeft het weinig zin om een blogger te bezoeken die schrijft over traktoronderdelen. Die blogger zal jouw blog waarschijnlijk niet interessant vinden. En jij hebt waarschijnlijk weinig zinnigs te zeggen over traktoren.

Anna Sophie's blog is een persoonlijk blog. Anna Sophie is 25 jaar oud en blogt over haar leven en romantische perikelen. Anna Sophie is polyamoureus. Ze onderhoudt meerdere liefdesrelaties naast elkaar als het zo uitkomt. Een ander belangrijk kenmerk van Anna Sophie is dat ze plantaardig leeft.

Stap 2: Google de onderwerpen waarover je blogt

Door te googelen op 'polyamorie blog' kwam ik direct 3 blogs tegen over dit onderwerp. Dit zijn prima blogs voor Anna Sophie om op te gaan reageren. Google vervolgens ook andere blog onderwerpen waarover je schrijft op je blog, en je vindt vanzelf blogs. In het geval Anna Sophie kan dat bijvoorbeeld 'plantaardig leven' zijn.

Stap 3: Maak een overzicht van de blogs die je hebt gevonden

Zorg dat je een overzicht maakt van de blogs die je hebt gevonden, of maak het jezelf gemakkelijk en neem een emailabonnement op een blog. Dan krijg je vanzelf een bericht in je mailbox als er een nieuwe post is waar je op kunt reageren.

Andere manieren om een blogger te volgen zijn met Bloglovin' of via Facebook, als de blogger een zogenoemde fanpagina heeft gemaakt voor zijn of haar blog.

Stap 4: Sluit je aan bij Facebookgroepen

Facebookgroepen zijn uitstekende plekken om andere bloggers te leren kennen, en om je eigen blogposts onder de aandacht te brengen. Er zijn namelijk speciale facebookgroepen die bedoeld zijn om je blog te 'spammen'.

Een nadeel van dergelijke groepen kan zijn dat niemand elkaars post ook echt leest. Iedereen is dan alleen maar bezig om haar eigen blogpost te dumpen.

Gelukkig is er binnen de 'spam facebookgroepen' een nieuw genre ontstaan: Facebook groepen waarbij iedereen op elkaar reageert!

Spam Facebookgroepen

Facebookgroepen met een onderdeel waarbij men op elkaar reageert:

Je kunt dit ook doen bij Google+, maar daar gebeurt helaas veel minder is mijn ervaring.

Lees ook mijn post over hoe je meer bezoekers krijgt op je blog.

Samenvattend

Een blog maken is pas stap 1. Als je wilt dat mensen je blog vinden, moet je actief worden in Blogland. De beste methode om andere bloggers te vinden is door een blog tribe te maken. Dat wil zeggen dat je een aantal blogs opzoekt die je trouw gaat bezoeken en waar je op gaat reageren. Daarbij is het essentieel dat ze aansluiten bij jouw blog qua onderwerp.

Dergelijke blogs vinden is vooral een kwestie van je eigen blogonderwerpen googelen.

Heb jij ook een vraag over bloggen die je graag beantwoord zou zien op Bloggen en loggen? Stel hem dan gerust in de comments!

Vergelijkbare berichten

14 reacties

 1. Leerzaam artikel voor zowel de beginnende als gevorderde blogger, als je het mij vraagt. De term 'blog tribe' kende ik nog niet (schaam schaam :p), maar hij dekt inderdaad de lading. Het is geven en nemen in de blogwereld, dus zo'n tribe maakt elke blogger uiteindelijk sterker. Degenen die vooral bezig zijn met het dumpen van hun links worden er vroeg of laat toch uitgefilterd (#karma). Ik vind het in elk geval altijd leuk om blogs van anderen te lezen én inhoudelijk te reageren :-)

 2. Handige tips! Ik heb zelf een leuk groepje bloggers gevonden die op elkaar reageren, elkaars blogs promoten en elkaar helpen. En af en toe zet ik ook nog wel eens een linkje in bovenstaande groepen. Wat ook handig is, is je artikel te delen in een groep over het onderwerp. Bv een artikel over mijn revalidatie deelde ik in de lotgenotengroep met mensen die allemaal dezelfde beperking hebben als ik.

 3. Héél handige deze tips! En ik merk inderdaad reageren op een blog werkt het beste dan alleen maar je linkje ergens te spammen in een FB spam groep. De FB groep blogger interactie vind ik erg leuk. Zo leer ik ook hele andere blogs kennen!

 4. Tegenwoordig wordt dat spijtig genoeg wat minder gedaan, maar ik vond in het begin blogs via de blogroll van andere blogs. Bloggers maken dan een lijst van hun favoriete blogs in hun zijbalk. ik heb er zelf ook zo eentje. En als je dan 1 blog vindt die aansluit bij je interesse, kan je uit de blogroll van die blogger nog meer blogs vinden die aansluiten bij je interesse.

 5. Wat leuk en leerzaam geschreven voor beginnende bloggers. Overzichtelijk ook. Ik denk dat veel starters hier ideeën uit kunnen halen. Zelf heb ik het meeste baat gehad bij de fb groepen

 6. Grappig ik google dus nooit echt onderwerpen alleen als ik een review wil lezen of iets maar verder klik ik vaak door op mensen die bij mij ook reageren!

 7. Interessant artikel zeg. Ik zit zelf inderdaad ook in verschillende facebook groepen. Leuk dat er zo reacties komen maar ook erg leuk om zo blogs te lezen die je normaal gesproken niet zo snel zou tegenkomen.
  Bedankt voor de tips

 8. De meeste blogs van gelijkgestemden vond ik via andere blogs. Soms de blogrolls, maar soms ook omdat iemand in zijn blog verwijst naar de blog van een ander. En ja, zo kom je inderdaad in je eigen blog community terecht. Binnenkort ga ik een aantal FO/consuminder/finance-bloggers IRL ontmoeten. Heel leuk!

  En dank voor de tips over die FB-groepen. Want die kende ik nog niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *