fotograferen met je smartphone

Als je anno 2018 succesvol wilt zijn met je blog dan moet je er eigenlijk toch wel afbeeldingen op hebben staan. Dat 'trekt' mensen als het ware je blog in, en maakt een post bovendien aantrekkelijk om te delen op social media.

En de meest persoonlijke, onderscheidende en unieke manier om dat te doen, is door zelf foto's te maken. Daarvoor kun je een heuse spiegelreflexcamera aanschaffen, iets dat sommige bloggers ook inderdaad doen.

Of je kunt je foto's gewoon maken met je smartphone. Dat is mijn methode.

Niet omdat ik daar diep over heb nagedacht. Het is simpelweg omdat mijn smartphone een camera heeft. En ik heb geen fototoestel. Mijn techniek als het om foto's maken gaat is als volgt: Ik richt mijn smartphone op het object/situatie dat ik op de foto wil zetten en druk op het plaatje van het fototoestelletje.

Een nogal primitieve aanpak.

Kun je kwalitatief goede foto's maken met een smartphone?

Daarvan ben ik mij helemaal bewust geworden na het lezen van het boek Snap! Fotograferen met je smartphone van Anki Wijnen. Anki Wijnen is bekend van haar blog Zilverblauw, en maakt de prachtigste foto's. In haar boek Snap! Fotograferen met je smartphone stelt ze een belangrijke vraag:

Kun je met een smartphone kwalitatief sterke foto's maken?

Op basis van de foto's in haar boek, en haar verhaal, is volgens mij het antwoord een welluidend: 'Jazeker!' Iets wat ik goed nieuws vind, want het betekent dat het niet per sé nodig is om als blogger een dure camera aan te schaffen.

Ja, maar fotograferen met de smartphone heeft zijn eigen uitdagingen

Wel is het zo dat fotograferen met de smartphone gepaard gaat met haar eigen uitdagingen. Zo vertelt Anki dat de camera in een smartphone weinig lichtgevoelig is. Daardoor is lastiger om mooie foto's te maken in donkere omstandigheden. En omdat de 'sensor' van een smartphone over het algemeen kleiner is dan van compact- of spiegelreflexcamera's is de kwaliteit van foto's met de smartphone vaak minder goed.

Maar gelukkig wil dat beslist niet zeggen dat je dus geen mooie foto's kunt maken met een smartphone. De truc is om je bewust te zijn van de beperkingen en eigenschappen van een smartphone. En daar dan het beste van te maken.

En op basis van de prachtige foto's die Anki heeft gemaakt met haar smartphone, en die ze laat zien in haar boek, is 'het beste' goed.

fotograferen met je smartphone
Uit het boek Fotograferen met je smartphone. Bron: bol.com

5 Weetjes van Anki over fotograferen met je smartphone

Hieronder een paar punten die mij met name troffen in het boek Fotograferen met je smartphone!

  1. Je kunt speciale opzetlenzen voor een smartphone kopen
  2. Met de Regel van Derden zorg je er voor dat foto's interessant zijn.
  3. Wil je charmant op een selfie staan? Neem dan altijd de foto 'van boven'. Wil je er juist heel stom opstaan, met een stuk of 4 onderkinnen? Fotografeer dan 'van onderaf'.
  4. Ruis op een foto wil zeggen dat er kleine afwijkingen in de kleur van de pixels van je foto staan. In extreme gevallen kan de foto daardoor onscherp worden.
  5. Een foto is goed als hij iets teweegbrengt bij de persoon die naar de foto kijkt. Als hij een emotie oproept. Anki illustreert dit prachtig met twee foto's. Een perfecte foto van een vuurtoren, en eentje wat minder perfecte foto van haar twee slapende kinderen. De foto met de kinderen is inderdaad veel interessanter vond ik.

Fotograferen met je smartphone: mijn conclusie

In haar boek Fotograferen met je smartphone geeft Anki Wijnen superhandige tips over hoe je mooie en interessante foto's kunt maken met je smartphone. Ze geeft praktische voorbeelden en opdrachten. Omdat ze haar eigen foto's ook laat zien, is het ook een prachtig kijkboek om door te bladeren.

Als het om fotograferen gaat ben ik een echte 'noob'. Ik doe eigenlijk maar wat. Maar door dit boek ben ik me bewuster geworden van de mogelijkheden, en zal ik in de toekomst denk ik nét wat betere foto's gaan maken dan voorheen!

Voor iedereen die regelmatig foto's maakt met zijn of haar smartphone is dit boek een echte aanrader vind ik. Het is praktisch en laagdrempelig!

Wat ik heb geleerd van fotograferen met je smartphone

Het boek fotograferen met je smartphone heeft me bewuster gemaakt van de mogelijkheiden van mijn smartphone/iPhone6. En ook van de dingen die ik kan doen om te zorgen voor mooiere foto's. Al met al een waardevol boek dus.

Fotograferen met je smartphone: praktische informatie

Snap! Fotograferen met je smartphone is voor 16,99 te koop bij bol.com.

fotograferen met je smartphone

fotograferen met je smartphone

Hoe maak jij foto's voor je blog?

Vergelijkbare berichten

9 reacties

    1. Dat is ook één van de grote voordelen van fotograferen met je smartphone die Anki noemt: je hebt hem altijd bij je. Je loopt meestal niet de hele dag met een spiegelreflexcamera op zak ; )

  1. Fotograferen is mijn hobby en een van de redenen dat ik met een blog ben begonnen. Omdat ik ook weleens zonder die camera wil lopen heb ik een nieuwe smartphone aangeschaft om betere foto's te kunnen maken met zo'n ding en ik ben best tevreden over het resultaat. Ik ga het boek bestellen, kan ik nog meer leren over de mogelijkheden. Bedankt voor het artikel.

  2. Een boek voor mij dus. Ik maak bijna alle foto's met met smartphone. Sommige titelfoto's zijn dan wel met de spiegelreflex gedaan, maar sinds ik een nieuwe telefoon heb met een waanzinnige camera (met dubbel diafragma juist ook voor slechte lichtomstandigheden) zijn die foto's soms zelfs nog beter dan die met mijn camera. Nu ben ik geen fotograaf en kan ik sowieso nog heel veel leren. Zeker interessant voor mij om naar dit boek te gaan kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *