pagerank

Er was een tijd, bijvoorbeeld in 2012 toen ik deze post schreef, dat pagerank heel belangrijk was. Pagerank is één van de vele Google algoritmes en wordt ook wel pr genoemd. Het is een cijfer van 1 tot 10 van Google. H

Hoe hoger de pr, hoe aantrekkelijker je blog of website.

Hieronder vind je de geactualiseerde post over het onderwerp pagerank.

Wat is pagerank?

Een pagerank geeft aan hoe belangrijk Google een website vindt op een schaal van 1 tot 10. Een belangrijke rol daarbij speelt het aantal links naar een pagina.

Pagerank is gebaseerd op het idee dat hoe meer hoge kwaliteit links een blog heeft, hoe beter en belangrijker dat blog is!

Met links valt namelijk niet (veel) te sjoemelen! Terwijl veel mensen proberen Google te slim af te zijn, door bijvoorbeeld posts te schrijven tjokvol sleutelwoorden, moet je links gewoon krijgen van anderen.

Linkbuilding

Let op: bij 'links krijgen' moet ik nu wel even een belangrijke kanttekening plaatsen! Want er bestaat dus zoiets als linkbuilding! Linkbuilding wil zeggen dat je werkt aan links krijgen naar je blog. Dat kun je doen door goede posts te schrijven en vervolgens te hopen dat iemand ernaar linkt. Maar er zijn ook een aantal actieve tactieken voor linkbuilding!

 • Gastartikelen schrijven en daarin een link plaatsen naar je eigen blog.
 • Links kopen.
 • Links uitwisselen met andere bloggers.

Hoge pagerank zegt: dit is een waardevol en interessant blog

Daarbij zijn links van websites die zélf een hoge pagerank hebben, de beste! Als bijvoorbeeld een website met een pagerank van 8 naar jouw blog linkt dat een pr van 1 heeft, dan is dit gunstig voor je pagerank. Feitelijk zegt een toonaangevende website dan namelijk dat jouw blog interessant is.

En hoe hoger jouw pagerank, hoe interessanter je kunt zijn voor adverteerders die hún pagerank willen verbeteren. Adverteerders zullen bijvoorbeeld graag een gastartikel op jouw blog plaatsen, met daarin links naar pagina's waarvan zij de pr willen bevorderen.

Veel bezoekers op je blog

Wat ook kan, is dat je pr weliswaar laag is, bijvoorbeeld 1, maar dat je wel ontzettend veel bezoekers hebt die ook nog eens zeer betrokken zijn bij je blog. In dat geval kan het voor een adverteerder interessant zijn een advertorial bij jou te plaatsen, omdat de bedrijfsinformatie dan bij veel mensen onder de aandacht wordt gebracht.

Als je dan ook nog eens een sterke aanwezigheid bent in de sociale media (Facebook, Twitter) bereiken ze nog meer mensen.

Pagerank speelt een belangrijke rol om jouw blog interessant te maken voor adverteerders! Er zijn grofweg twee manieren waarop jij als blogger interessant kunt zijn voor adverteerders:

 1. Je blog heeft een hoge PR
 2. Je blog heeft heel veel bezoekers, die ook nog eens erg betrokken zijn bij je blog

Kwalitatief hoogwaardige content staat voorop

Het is een dooddoener, maar het belangrijkste element voor een succesvol blog blijft natuurlijk kwalitatief hoogwaardige content. Zo is sinds de laatste meting de PR van mijn blog Ren mama, ren! om onbegrijpelijke redenen van 3 naar 2 gezakt! Ik snap daar niets van, en baal er best van.

Maar hoewel vervelend, moet je je ook weer niet te druk maken om een dergelijke daling. Ga gewoon door met goede artikelen schrijven, en uiteindelijk zal de pagerank zich dan wel herstellen.*

Voorbeelden van websites met pagerank

Ouders.nl: pr 6
Eenvoudig Leven: pr 3
Het Moederbedrijf: pr 3
Cherryfizz: pr 2
Het Moederfront: pr 4
Valhalla: pr 2

Opvallend hierbij is dat sommige blogs met een hoge pagerank, zoals Het Moederfront, veel minder comments krijgen dan blogs met een lagere pagerank zoals bijvoorbeeld Valhalla. Een hoge pagerank zegt dus weinig over het aantal comments!

Je eigen pagerank bepalen?

Nieuwsgierig geworden wat de pagerank van jouw blog is? Bereken hem op deze site: Google PageRank Checker En laat in de comments weten wat het is geworden!

* Inmiddels heeft de PR van Ren mama, ren zich weer hersteld en is weer 3!

In onderstaande filmpje wordt SEO uitgelegd, en ook het principe van pagerank!

Pagerank versus Domain Authority, Trust Flow, Citation Flow, Trust etc.

Op sites als LinkPizza en Hulc wordt pagerank helemaal niet meer genoemd. Hieronder een screenshot van LinkPizza:

pagerank

En hier een potentiële opdracht op Hulc waarbij de opdrachtgever heel duidelijk zijn criteria heeft aangegeven als het gaat om DA, Trustflow etc.

domain authority

Als het gaat om belangrijke cijfers van je blog dan gaat het tegenwoordig over je Domain Authority, je Page Authority of je Trust Flow. Hieronder leg ik even uit wat ze betekenen!

Domain Authority (Domein Autoriteit)

Domain Authority weerspiegelt de autoriteit van een website of blog. Dit cijfer gaat van 1 tot 100. Hoe hoger de DA van een blog hoe groter de kans dat het hoog in de zoekmachineresultaten komt.

Als je blog een DA heeft van 40 dan doe je het 'behoorlijk goed'. Met een DA van 70 heb je het echt goed voor elkaar.

Een variant op domain authority is page authority. Dan heb je het over de autoriteit van één specifieke blogpost. Wil je weten wat jouw page authority is? Klik dan hier.

Trust Flow : de kwaliteit van de links naar je blog

Trust flow meet hoe betrouwbaar een blog is op basis van de links die er naar toe wijzen. Als er bijvoorbeeld allemaal porno websites naar jouw blog over financiën gaat dan is dat niet gunstig voor je trust flow.

Trust Flow gaat dus over de kwaliteit van de links naar je website. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat jij een link plaatst op jouw blog naar een ander blog, en dat je een verzoek krijgt om die link te verwijderen... Au.

Wat is een goede trust flow?

 • Lage Trust Flow (0-20)
 • Gemiddelde Trust Flow (20-40)
 • Hoge Trust Flow (40-60):
 • Hele hoge Trust Flow (60-100)

Citation Flow : de kwantiteit van de links naar je blog

Citation flow gaat over het aantal links naar je blog. Daarbij maakt de kwaliteit niet uit. Citation flow kijkt puur naar het aantal.

Samenvattend

Net als pagerank zijn bovenstaande termen allemaal manieren om de betrouwbaarheid en het belang van een website in kaart te brengen. Websites met een hoge Domein Autoriteit, Trust Flow en Trust worden gezien als betrouwbaarder en worden beter beoordeeld door zoekmachines.

Het draait allemaal om het bouwen van een goede reputatie op het internet.

Is pr nog steeds relevant?

De pr van een blog speelt nog steeds een rol in de beoordeling van je blog door Google, maar als het gaat om statistieken is het ingehaald door DA, PA, Trustflow etc.

Wat kun je doen om je DA etc te verhogen?

Omdat Domain Authority, PA, Trust Flow etc belangrijk zijn, vraagt menigeen zich af hoe ze dit kunnen verbeteren. Dan kom je automatisch terecht bij de open deur: 'Schrijf goede content,' maar daarnaast is het krijgen van hoge kwaliteit backlinks ook belangrijk.

Omdat dit vaak veel tijd en moeite kost, is het sowieso slim om intern te linken op je blog. Dat zijn backlinks die je namelijk zelf meteen kunt regelen.

Moet je hier als hobby blogger wat mee?

Als je gewoon lekker blogt voor de lol, en het je niet uitmaakt of je blog wordt gevonden in zoekresultaten, dan hoef je je niet druk te maken over je DA etc.

Maar wil je geld verdienen met je blog? Dan zijn DA etc. zeer belangrijk voor je blog. Dat zie je dus terug bij LinkPizza en Hulc waar je echt een bepaald minimum cijfer moet halen, anders willen ze niet met je samenwerken.

Vergelijkbare berichten

13 reacties

 1. Hoi Nicole,

  Tot mijn verbazing heb ik een 3. Ik blog nu een jaar en ik vind het heel leuk om te doen. Ik heb nog geen reclame op mijn blog, maar misschien dat dat nog eens komt.

  Ik geef wel regelmatig commentaar op andere blogs en als het niet van WordPress is dan reageer ik onder mijn google account. Omdat die dan niet direct doorlinkt naar mijn blog zet ik wel mijn eigen url onder mijn naam. Misschien dat dat scheelt.

  groetjes,

  Dorothé
  http://djaktief.wordpress.com
  groetjes,

  Dorothé
  http://djaktief.wordpress.com

 2. Ik heb tot mijn verbazing ook 3. Misschien omdat ik heel trouw comments schrijf bij alle blogs die ik volg? Ik vind het leuk om heel nauw betrokken te zijn bij al die blogs. Misschien vandaar ....

  Goedele

 3. Interessant stukje. Natuurlijk ook even gekeken en ook ik sta op 3. Blog nu bijna een jaar. En ik krijg op de een of andere manier erg weinig viewers. Ben de laatste maanden ook trouw de SEO aan het invullen in de hoop dat dat helpt.

  Groetjes, Tessa

  1. Je SEO optimaliseren is altijd verstandig. Daarnaast zou je kunnen meedoen aan de wekelijkse blog hop Woordeloze Woensdag op http://www.demamablogs.com.

   Verder kan het ook helpen om zelf blogs te bezoeken en zinnige comments achter te laten.

 4. Heel interessant artikel, daar heb ik zeker wat aan!
  Ik las hier iets in de comments over SEO en als net beginnende blogger ken ik die term niet, help?!

  Oh en nog geen page rank hier dus. Hopelijk komt daar snel verandering in!

 5. Hi allemaal,
  Kent iemand een goede WordPress Pagerank Plugin? Het zou handig zijn om in mijn CMS (dus niet op de website!) in een oogopslag te kunnen zien welke PR een pagina heeft. Hoop dat iemand een goede tip heeft!

  Groetjes,
  Manon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *