van blogspot naar wordpress

Vorige week gaf ik het stappenplan voor een van Blogspot naar WordPress.

En dat terwijl ik altijd zo'n fan was van Blogger!

Maar zoals ik in die post schreef: de laatste jaren ben ik Blogger steeds minder prettig gaan vinden. De voordelen die ik altijd vond dat Blogger had, wogen daardoor niet langer op tegen de vele mogelijkheden van WordPress.

Waarom ik overstapte van Blogspot naar WordPress

1. De verdwijning van het gratis emailabonnement op Blogger

Een belangrijke reden voor mijn overstap van Blogger naar WordPress  is de verdwijning van Feedburner. Feedburner was een hele makkelijke en gratis manier om blog bezoekers een gratis emailabonnement aan te bieden.

Het beste alternatief voor Feedburner is helaas follow.it en dat vind ik echt heel matig. Als je wilt dat het er een beetje mooi uitziet kost het bovendien geld. Superirritant. Bij WordPress kan ik met Jetpack gewoon gratis een emailabonnement aanbieden dat lijkt op het oude blogspot email abonnement.

2. Ik wilde mooiere permalinks en bovendien zonder een datum

Een tweede belangrijke reden voor mijn verhuizing van Blogspot naar WordPress is dat ik de permalinks van Blogger spuuglelijk vind. Bovendien zit er een datum in. En soms wil ik een oude blogpost updaten en als nieuw publiceren zonder dat dit zichtbaar is.

Maar als je dat bij Blogger doet, zie je aan de url altijd de oorspronkelijke publicatiedatum. En dat wilde ik niet. Dit is ook meteen de belangrijkste reden dat ik direct bij de verhuizing voor mooie permalinks koos namelijk mijnblognaam.nl/de-titel-van-de-blogpost.

Om direct mooie permalinks te kunnen krijgen bij een verhuizing van Blogspot naar WordPress.org moet je wel de betaalde versie van de Rankmath plugin kopen. Maar ik vind dat het geld waard.

3. Ik wilde het gemak van de LinkWhisper plugin voor intern linken

Intern linken, oftewel binnen je blog naar je eigen posts linken is heel belangrijk voor zoekmachineoptimalisatie. Door interne links help je Google om je blogposts te vinden. En in tegenstelling tot externe links, die overigens ook heel belangrijk zijn, heb je interne links zelf in de hand. Je hoeft niet te bidden en te smeken of iemand naar je blog wil linken. je kunt dit gewoon zelf doen.

Met de LinkWhisper plugin kun je veel makkelijker en sneller intern linken. Het scheelt mij zo een paar uur per week.

En de LinkWhisper plugin kun je niet gebruiken op Blogger blogs.

4. WordPress heeft meer mogelijkheden

Vooruit, ik geef het toe: WordPress heeft simpelweg meer mogelijkheden dan Blogger. Lange tijd vond ik dat geen reden om over te stappen omdat ik Blogger veel gebruiksvriendelijker vond. Maar door de recente veranderingen vind ik die gebruiksvriendelijkheid een stuk minder geworden.

En dan is WordPress toch wel erg handig. Je kunt dan bijvoorbeeld een SEO plugin gebruiken zoals de gratis Rankmath plugin of de gratis Yoast plugin voor SEO.

Wat niet meespeelde bij mijn verhuizing van Blogspot naar WordPress

Ik ben niet verhuisd om de volgende redenen:

 • WordPress blogs zien er professioneler uit. Dat is flauwekul: Blogger blogs kunnen er ook prachtig en professioneel uitzien.
 • Op een WordPress blog ben je tenminste eigenaar van je eigen blog. Ook onzin. Ook op een Blogger blog ben jij eigenaar van je blog.

Bovenstaande argumenten worden vaak genoemd om de superioriteit van WordPress.org te laten zien, maar ik ben het daar dus niet mee eens.

Van Blogspot naar WordPress: tot slot

Hoewel het best een klus was om een stuk of 6 Blogspot blogs te verhuizen naar WordPress ben ik wel blij dat ik de stap heb gezet. Al was het maar omdat ik geniet van de gratis emailabonnement mogelijkheid van Jetpack!

Het grootste nadeel is de grote hoeveelheid updates die WordPress om de haverklap uitvoert. Soms denk ik echt weleens:

'Waarom?! Het werkte toch goed?!'

Ik ben nu wekelijks best even bezig om al mijn blogs technisch te updaten.

Welke blogplatform gebruik jij voor je blog? En waarom juist dat?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. Ik kan me heel goed vinden waarom je bent overgestapt. Zeker als je veel volgers hebt.
  Maar als ik je zin; 'Ik ben nu wekelijks best even bezig om al mijn blogs technisch te updaten', lees...
  dan blijf ik bij mijn oude situatie. Zoveel 'technische kennis' over bloggen heb ik niet.
  Dus... een tevreden blogger.

 2. Ik vind WordPress moeilijk. Ik beheer een website van een stichting. WordPress stuur iedere week een dreigende waarschuwing ‘ dat ik moet upgraden’ maar daar heeft die stichting geen geld voor. Nee WordPress is niet aardig voor ons.

 3. Waarom vind je dat die datum er uit moet? Ik vind het zelf soms behoorlijk vervelend dat als ik google naar iets, ik artikels terugvind zonder datum en dus niet kan inschatten hoe uptodate de info is die ik gevonden heb. Ik herwerk en publiceer ook soms oude blogartikelen, vooral omdat ik ze dan naar het Engels vertaal. Maar ik zet er juist altijd bij dat het om een oud artikel gaat en verwijs naar de oorspronkelijke publicatiedatum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *