Heb je AMP nodig als je blog responsive is?
Anno 2019 moet je blog responsive zijn, oftewel zich automatisch aanpassen aan het scherm van je bezoeker. En je blog moet snel laden. Maar stel nou dat je blog dus responsive is én het laadt snel: heb je dan nog AMP nodig? Ik vroeg het aan een aantal experts. Maar allereerst, voor de mensen die zich nu achter het oor zitten te krabben en zich afvragen: ‘Wat is AMP?’ een korte uitleg.
Wat is AMP?
AMP staat voor Accelerated Mobile Pages. Het is een project van Google, Twitter en een aantal andere bedrijven. AMP is een technologie die ervoor zorgt dat blogs sneller laden op smartphones. Je kunt het vergelijken met Clark Kent en Superman. Je blog is Clark Kent, en met AMP wordt het Superman:
Je blog laadt sneller doordat AMP alles wat niet echt nodig is weghaalt. Zoals de leuke looks van je blog. Bij MozMoz noemen ze het ‘hmtl die op een dieet’ is. Afbeeldingen laden bijvoorbeeld pas als je omlaag omscrollt. Ze omschrijven AMP als:
‘A HTML page designed to be super lightweight and critically designs really fast loading.’
Heb je AMP nodig?
Volgens SEO goeroe Yoast wel. En als Yoast het zegt, dan ben ik geneigd dat te geloven. Hoewel hij niet persé een voorstander is van AMP pagina’s concludeert hij dat je er eigenlijk niet omheen kunt als blogger. Want Google drukt het je door de strot. Dit zegt Yoast erover:
‘Google is giving prime real estate to AMP pages in mobile search results, and if you don’t have AMP on your site, you’re not getting any of that traffic.’
Yoast over AMP:
Tsja. Ik heb dus inmiddels AMP voor mijn WordPress blogs. Dat kan gelukkig heel eenvoudig met een gratis AMP plugingratis AMP plugin. Op de site van Yoast vind je een goede uitleg hoe je AMP op je WordPress bloggoede uitleg hoe je AMP op je WordPress blog zet. Je kunt het ook handmatig doen als je handig bent. Op ampproject.orgampproject.org leggen ze het goed uit.
Kunnen Blogspot bloggers AMP toevoegen?
Bloggers op het Blogger platform kunnen helaas niet even een plugin downloaden en daarmee AMP installeren. Er zwerven wat technische tutorials rond op het internet om AMP toe te voegen aan een Blogger blog. Je moet dan wel vrij uitgebreid durven knoeien in je html code. Een andere optie is een Blogger theme kopen dat geschikt is voor AMP. Sommigen zeggen dat de mobile friendly versie die Blogger standaard aanbiedt op Blogger blogs eigenlijk al een soort AMP versie van een blog is. Maar ik heb het getest, en hij laadt een stuk minder snel dan een AMP pagina.
Hoe weet je of je AMP succesvol hebt toegevoegd
Een amp pagina ziet er zo uit: http://www.example.com/blog-post/amp/. Heb je de plugin geïnstalleerd en geactiveerd. Dan kun je simpelweg amp achter je url plakken en dan krijg je de AMP versie te zien. Kijk, hieronder de AMP versie van Bloggen en loggen:
Suf hè? Alles wat ik had gedaan om Bloggen en loggen er leuk uit te laten zien is eraf gestript. Dat vind ik meteen ook een nadeel van AMP, maar goed. Het laadt wel snel: 90 en 95 op de Google PageSpeed test.
En hij is goedgekeurd door Google. Google heeft namelijk zelf een pagina waar je kunt testen of je post ‘AMP valid’pagina waar je kunt testen of je post ‘AMP valid’ is.
Welke collega bloggers hebben AMP?
Het is heel eenvoudig om te kijken of een collega blogger voor AMP heeft gekozen. Je neemt gewoon de url van een willekeurige post oftewel de permalink, en zet er AMP achter. Als het is toegevoegd dan krijg je de post in AMP formaat te zien. Zo niet, dan krijg je een foutmelding. Bij Ben van De Blogtrommel, Blogaholic en het Australische Problogger kreeg ik een foutmelding, dus daar nog geen AMP. Zelf Ruth Soukup van de toonaangevende Elite Blogging Academy heeft nog geen AMP. Maar bij Yoast en blog goeroe Neil Patel vond ik wel degelijk AMP.
Nadelen van AMP
AMP maakt je blog dus supersnel op smartphones, maar er zijn zeker ook nadelen. Want die snelheid gaat dus ten koste van het uiterlijk en de persoonlijkheid van je blog. Bovendien heb je als blogger minder controle en dat kan soms weer ten koste gaan van de inkomsten.
Samenvattend: heb je AMP nodig als blogger?
AMP is een methode om je blog pijlsnel te laden. Bezoekers krijgen instant je blog pagina te zien. Dat is goed want mensen zijn ongeduldig, en klikken zo weg als het laden te lang duurt. Nadeel van AMP is dat je blog er op AMP pagina’s veel minder leuk uitziet. Daarom laadt het ook zo snel: alle leukigheid is eraf gehaald. Maar Google wil dat zoveel mogelijk mensen AMP gaan gebruiken. Dus trekt Google bloggers die dat hebben voor: die krijgen mooiere en hogere plekken in de zoekmachineresultaten.
‘Google’s Top Stories Carousel on mobile devices will only feature AMP ready content. This is an important fact since the majority of traffic to all AMP content comes from people searching on Google.com.’
Dus op de vraag heb je AMP nodig als blogger is het antwoord: ‘Op zich kun je AMP negeren, maar als Google een belangrijke bron van bezoekers voor je is, is het verstandig om toe te toevoegen.’ Maar maak je geen zorgen dat je achter de feiten aanloopt, want het is duidelijk nog niet erg ingeburgerd. En als je ervoor zorgt dat je blog snel laadt, dan pas je op die manier al één van de voordelen van AMP toe, zonder AMP : )
Voor WordPress bloggers is AMP makkelijk toe te voegen: gebruik gewoon de gratis AMP plugin en voila: je hebt AMP pagina’s! Blogspot gebruikers hebben het moeilijker. De bestaande tutorials om AMP in je blog te implementeren zijn ingewikkeld en vaak niet duidelijk. AMP voor Blogger wordt nog niet officieel ondersteund. Heel apart, aangezien Blogger van Google is…
Nou ben ik wel benieuwd: heb jij AMP toegevoegd aan je blog?
Ik had amp maar merkte dat verkeer drastisch afnam, dus juist het tegenovergestelde resultaat. Nu kan dat natuurlijk een tijdelijk effect zijn omdat alle URL’s opnieuw geïndexeerd moeten worden maar het is toch schrikken als je maar kwart van je bezoekers overhoudt. Daarnaast werden banners niet meer vertoond en is dat redelijk deel inkomsten dus heb ik het na een week weer verwijderd en alle pagina’s geredirect naar origineel. Zonder amp ben ik ook al heel tevreden over zoekresultaten en moet ook eerlijk zeggen dat ik die als ik zelf zoek vrij weinig tegen kom zelfs van websites waarvan ik weet dat ze wel amp hebben. Gelukkig zijn er nog meer factoren om te zorgen dat je content hoog in Google scoort en richt ik me liever daar op. Bij yoastcon werd trouwens ook niet heel positief over amp gesproken, maar schijnen ze er bij Google wel mee bezig te zijn.
WordPress.com of Google? heeft het bij mij een jaar of 2 geleden toegevoegd. Weet niet dat ik er voor gekoen heb. Krijg af en toe bezoekers via zo’n amp-pagina. Zelf heb ik geen responsive thema, maar een thema dat zich aanpast voor mobiel gebruik. Als dat wordt gedetecteerd, dan komt er een uitgekleed thema, krijgen foto’s een lagere resolutie en verdwijnen zijbalk en de kopfoto. Deed eigenlijk al jaren wat AMP nu doet. Ik blog niet typisch voor mobiel gebruik. Mensen met een mobiel doen andere dingen op het internet, ik zie ze nooit een blogbericht (uit) lezen. Daarvoor zijn ze te gehaast.
Die test hierboven werkte bij mij niet. Na een dozijn stoplichten, zebra en bussenfoto’s heb ik dat opgegegeven.
Even een aanvulling. In het beheer via Weergave -> AMP, kan ik de amp-header-kleur aanpassen. AMP werkt niet op pagina’s en overzichten, alleen op blogberichten.
Fijn dat je toch nog een klein beetje controle hebt Ximaar, en de kleur kunt aanpassen : )
@Bloggelientje: Ik moest er ook om lachen. Ben er inmiddels achter dat zoiets aan het gekozen theme is gekoppeld. Dat terwijl ik een zeer verouderd thema gebruik.