Intern linken: maar naar welke posts?! 1 Super hack!
De meeste bloggers zijn gericht op het krijgen van externe links van andere bloggers en websites naar hun blog. Maar wist je dat intern linken minstens zo belangrijk is voor de vindbaarheid van je blog?!
Links zijn inmiddels de draadjes in het wereldwijde web, waarlangs de Google robots/spinnen hun weg zoeken! Als er nergens een link naar jouw blogpost staat, hoe moet de ‘spin’ hem dan vinden?! Links naar en je blog en je blogposts zijn dus essentieel voor je vindbaarheid in zoekmachines oftewel je SEO.
En het fijne aan intern linken is dat je het zelf in de hand hebt. Je hoeft niet te hopen en bidden dat iemand naar jouw blogposts linkt.
Je doet het gewoon zelf.
Intern linken: hoe ik ooit begon
Toen ik voor het eerst over het nut van intern linken hoorde, besloot ik: ‘Prima, ik ga vanaf het begin ál mijn posts intern linken!’ Vol goede moed begon ik, maar het waren er zoveel…. Ik werd er niet goed van. Het was onbegonnen werk. Bovendien bekroop de gedachte me:
‘Is intern linken op deze manier wel zinvol?’
Gewoon maar in het wilde weg intern linken, is inderdaad niet de beste aanpak!
Daarom hieronder een handige hack voor intern linken!
Intern linken hack: ontdek naar welke posts je intern wilt linken
Om deze intern linken hack te kunnen gebruiken heb je een Google Search Console account nodig. De meeste serieuze bloggers hebben dat al wel. Heb jij nog geen account op Google Search Console? Ga dit dan snel maken, en noteer in je agenda om over 6 maanden terug te komen bij deze blogpost! Google Search Console heeft namelijk even de tijd nodig om voldoende gegevens te verzamelen, zodat je deze intern linken hack kunt gebruiken.
Oké, voor iedereen met een Google Search Console account, hier gaan we.
- Ga naar je Google Search Console account.
- Klik op ‘Search Results’ :
- Nu verschijnt rechts een grafiek, met daaronder een tabel met cijfers. Klik op ‘Pages’:
- Onder pages zie je een lijst van de blogposts waarop het meest geklikt is in de Google zoekmachineresultaten. Dat betekent dat ze op een positie tussen de 2 tot 10 staan in de zoekmachinesresultaten. Elke plek die je ze omhoog kunt ‘duwen’ zorgt voor meer bezoekers. Kortom: dit zijn de blogposts waarnaar je intern wilt gaan linken!
Intern linken: de posts die het best betalen
Bovenstaande hack is gericht op meer bezoekers. Maar je kunt ook kijken welke blogposts je het meest geld opleveren, en daar vervolgens naar linken. Ik werk bijvoorbeeld met Ezoic. Regelmatig kijk ik wat de EPMV (Earnings Per 1000 Clicks) is. De posts met de hoogste EPMV zijn de posts waar ik vervolgens interne links naartoe maak.
Ja maar, hoe máák ik eigenlijk een link?
Denk je nu bij jezelf: ‘Ja, alles goed en wel, maar hoe maak ik uberhaupt een link? Laat staan een interne link?!’ Het antwoord is simpel: intern linken werkt hetzelfde als linken naar een website of blog buiten je blog. Maar misschien weet je ook niet zo goed hoe dát moet! Dat is geen probleem!
Lees dan mijn post: Link maken
Daarin leg ik uit hoe je een link maakt voor zowel WordPress als Blogspot blogs.
Samenvattend
Wil jij wel intern gaan linken op je blog, maar weet je niet goed naar welke blogposts? Door in de Google Search Console te kijken welke blogposts in de top 20 van de Google zoekresultaten zijn krijg je een overzicht van blogposts waarvan het de moeite waard is om intern naar te linken!
Deze blogposts doen het al goed, en je kunt ze een extra duwtje omhoog geven door er intern naar te linken.
Je kunt dit trouwens ook doen met Ubersuggest. Ga naar ubersuggest.com en type de url van je blog in. Orden de resultaten vervolgens op ‘position’.
Doe jij aan intern linken? Waarom wel of niet?
Wat weer handige tips! Ik doe veel aan intern linken, maar ik kwam er nu toch achter dan een aantal linkjes toch wat achter blijven. Terwijl deze wel een hoge positie hebben. Zeer nuttig om weer even te checken! Dankjwel.