google helpful content update

Ah, de gevreesde Google Helpful Content Update!

Een jaar geleden schreef ik nog dat je je daar als blogger niet druk over hoefde te maken.

Want als je zogenoemde helpful content maakte had je immers niets te vrezen!

Toch?

Sinds de meest recente Google Helpful Content update lijkt het toch iets genuanceerder te liggen.

Wat is de Google Helpful Content update?

De Google Helpful Content update is een grote verandering in het algoritme van de Google zoekmachine. Ze hebben aan de knoppen gedraaid en nu vindt hun algoritme veel voorheen behulpzame blogposts niet langer behulpzaam. Google zegt onder andere dat ze met de helpful content mensen belonen die echt voor mensen schrijven, en niet voor zoekmachines.

De eerste Google Helpful Content update was in 2022 en in september kwam er weer eentje.

Menig blogger ligt nu in een hoekje te huilen van ellende omdat ze hun bezoekersaantallen zagen instorten.

Zo had ik een blogpost over de verdwijning van anijsblokjes die lange tijd op nummer 1 stond in de zoekresultaten. Maar sinds de Google Helpful Content update is deze post naar plek 8 of zo gezakt. Hieronder zie je mijn sneue statistieken:

Google Helpful Content Update
Yikes! Dat is niet best!

Zie je die vrije val? Dat is de Google Helpful Content update! En begin december kreeg ik nog een trap na ; )

Google Helpful Content update kenmerken

 1. Forums als Reddit staan ineens heel hoog in de zoekresultaten. Dat frustreert menig blogger, want Google vindt EEAT toch zo belangrijk? Dat hebben die forumbezoekers niet! Dus waarom dan forums als beste zoekresultaat aanbieden?
 2. Een verklaring voor de hoge plek van forums in de zoekresultaten is dat forumbezoekers weliswaar niet altijd EEAT hebben maar ze zijn wel 'echte mensen' met 'echte ervaring'.
 3. Eén van de grootste veranderingen, en wat mij betreft de ergste, is dat de Google Helpful Content zogenoemd 'sitewide' is. Dat betekent dat Google als het ware je blog markeert als 'onbehulpzaam.' En zolang je dat etiket hebt, zal geen enkele blogpost hoog ranken. Of zoals een medewerker van een vliegtuigmaatschappij tegen Steve Martin zet die tevergeefs een vlucht wil boeken: 'You're fucked.' Je kunt wel allerlei verbeteringen aan je blog aanbrengen, maar het kan 'maanden' duren voordat je van het etiket 'unhelpful' afkomt. Dus je weet niet of wat je doet echt gaat helpen.
 4. Als je een zogenoemde 'blogroll' hebt, een kenmerk van een blog, schijnt Google die ook af te straffen. Volgens deze theorie kan je dus beter een zogenoemde statische homepage hebben. Nou heb ik zelf een enorme hekel aan statische homepages! Als ik naar een blog ga, wil ik graag een blog zien, en niet een statische homepage waar ik dan nog weer ergens moet klikken om de blogposts te lezen.
 5. Teveel affiliate links kan ook schadelijk zijn.
 6. Een slecht blog design wordt afgestraft.
 7. Teveel advertenties worden afgestraft door Google.
 8. Het is belangrijk om te laten zien dat je echt bent en zogenoemde 'first hand' experience hebt met iets. Denk aan eigen foto's en actief zijn op social media.
 9. Links zijn nog steeds belangrijk.

Niet klagen, maar kritisch kijken naar je eigen blog

Ik heb gemengde gevoelens over de Google Content Update, want ik vind het bijvoorbeeld erg onterecht dat mijn post over anijsblokjes onder links van supermarkten staat waar je ze niet meer kunt kopen! In mijn post lees je dat ze er niet meer zijn, en wat mogelijke alternatieven zijn. Dat vind ik behulpzamer dan een link naar een supermarkt!

Een blog is als je kind

Maar dit is het geval:

Je eigen blog voelt vaak net zoals je kind.

Je vindt het zelf uitstekend geslaagd, terwijl anderen daar toch anders over denken... Het is best lastig om kritisch naar je eigen blog te kijken.

Hoe kun je herstellen van de Google Helpful Content update?

Is het mogelijk te herstellen van de Google Helpful Content update? Ik hoop van wel! Maar omdat het afwachten is wat werkt, zijn er nog niet zoveel bloggers die positieve resultaten kunnen laten zien. Hieronder een lijst met dingen die ik heb gedaan om te herstellen van de CHU.

 1. Een heleboel blogposts die geen traffic hadden heb ik gedeïndexeerd.
 2. Tabel toegevoegd aan mijn blogposts zodat bezoekers makkelijker en sneller iets kunnen vinden.
 3. Author box toegevoegd om te laten zien dat ik een echt persoon ben.
 4. Geprobeerd mijn menu op te schonen.
 5. Meer intern linken.
 6. Actiever zijn op Pinterest zodat ik minder afhankelijk word van Google.
 7. Zoveel mogelijk eigen foto's maken om te laten zien dat ik een mens ben.
 8. Zorgen dat mijn blogs technisch gezien op orde zijn en een hoog cijfer scoren als het gaat om Google Core Web Vitals.
 9. Proberen om behulpzamere blogposts te schrijven, ook al dacht ik dat ik dat al deed. Dat betekent onder andere schrijven over dingen waar ik 'first hand experience' mee heb.

Of het gaat helpen is de vraag.

Zijn er ook mensen die geen last hebben van de Google Helpful Content update?

Ja, er zijn ook bloggers die geen last hebben gehad van de Google Helpful Content update of maar een klein beetje. Het is onduidelijk wat hun blogs nou zo anders, en volgens Google, beter maakt vind ik. Er zijn bijvoorbeeld blogs die de meerderheid van hun content hebben laten schrijven door AI en alsnog uitstekend scoren in Google. Het is lastig om dan niet het gevoel te krijgen dat de Google Helpful Content Update stom is!

De Google Helpful Content update tot slot

Het stomme is dat veel van mijn blogpost in andere zoekmachines als Bing en DuckDuckGo nog gewoon prettig bovenaan staan. Het is echt Google die 'de regels' heeft veranderd van wat goede zoekresultaten zijn. Maar omdat Google nu eenmaal de meestgebruikte zoekmachine is, kun je er niet omheen.

Ben jij één van de vele bloggers wiens statistieken compleet zijn ingezakt?

Je bent niet alleen.

Houd moed, en probeer je blog te verbeteren aan de hand van Google's guidelines.

En ja, dat is aan paradox: Google zégt dat je gewoon lekker moet schrijven voor mensen, maar de realiteit is helaas dat je ook moet schrijven voor Google....

Wat zijn jouw ervaringen met de Google Helpful Content update?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Ik kijk nog maar zelden bij google om te zien of delen van m'n blog zijn opgenomen. Nu dus even, en het valt me niet tegen. Vooral m'n foto's scoren goed. Is eigenlijk altijd zo geweest.

  Omgekeerd komt de helft van m'n bezoekers via google(image). Ook dat is niet echt veranderd in het afgelopen jaar. Wel krijg ik heel geleidelijk minder bezoekers. Die neergang is al 10 jaar bezig. Ik geef facebook/instagram o.m. de schuld omdat voormalige bezoekers daar meer tijd in steken en mijn blog daar op geen enkele manier te vinden zal zijn. Ook zal de opkomst van addblockkers er voor zorgen dat niet alle bezoekers worden geteld. Als surfer blokkeer ik ook google analytics e.d.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *